"Ασπίδα υγείας" το αντισυλληπτικό χάπι για τις γυναίκες

Οι γυναίκες που λαμβάνουν χάπια αντισύλληψης έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν είτε από καρκίνο, είτε από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μακροχρόνια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Σκωτία σε ένα δείγμα σαράντα έξι χιλιάδων γυναικών.
Ασπίδα υγείας το αντισυλληπτικό χάπι για τις γυναίκες
Οι πιθανές θετικές επιπτώσεις του αντισυλληπτικού χαπιού για τις γυναίκες, αποτέλεσαν την βάση για την μακροχρόνια έρευνα του καθηγητή Philip Hannaford από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, η οποία διήρκεσε σαράντα χρόνια και στην οποία συμμετείχαν σαράντα έξι χιλιάδες γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα της μελέτης, η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού είχε αρκετές παρενέργειες, αλλά αυτές εξαλείφθηκαν σε μακροχρόνια βάση. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά το τέλος της έρευνας, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα αυτά θα καθησυχάσουν μια μεγάλη μερίδα του γυναικείου πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα προήλθαν από το Royal College of GPs Oral Contraception Study, μία από τις μεγαλύτερες μελέτες παγκοσμίως πάνω σχετικά με τις επιπτώσεις του χαπιού στην υγεία. Όπως ανέφερε ο Hannaford στο BBC της Σκοτίας, «Γνωρίζαμε για αρκετό καιρό, ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το χάπι μπορεί να κινδυνέψουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό όμως σιγά σιγά παύει να ισχύει».

Ο καθηγητής επίσης αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες συνέπειες της χρήσης του χαπιού, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν ήταν εντελώς σαφείς. «Η έρευνα αυτή, αφού μελέτησε μια ομάδα γυναικών για περίπου σαράντα χρόνια, έδειξε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν το χάπι. Για την ακρίβεια ο κίνδυνος μειώθηκε κατά δώδεκα τοις εκατό», συμπληρώνει.

Η έρευνα επίσης έδειξε, ότι οι γυναίκες που έπαιρναν το χάπι, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, ακόμα και έμφραγμα. «Σίγουρα υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι από την λήψη του, αλλά μπορούμε να τους ελαχιστοποιήσουμε αν κόψουμε το κάπνισμα, ελέγξουμε την αρτηριακή πίεση και κάνουμε τακτικά check up», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αφορούν την πρώτη γενιά των αντισυλληπτικών χαπιών.

Ολοκληρώνοντας το σχόλιό του πάνω στην συγκεκριμένη έρευνα ο Καθηγητής Hannaford πρόσθεσε ότι θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν άμεσα τα σύγχρονα χάπια και τις σύγχρονες γυναίκες, αλλά από τις λίγες μελέτες που έχουν γίνει πάνω στα καινούργια αντισυλληπτικά, έχουν βρεθεί παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της παλαιότερης γενιάς. Εν ολίγοις, κάποιος θα μπορούσε να συμπεράνει πως το συνολικό όφελος από τα καινούργια χάπια είναι το ίδιο θετικό.

Πηγή: BBC News

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v