ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τηλεόραση και υπολογιστές ένοχα για ραχίτιδα

Η μη έκθεση στον ήλιο, εξαιτίας των πολλών ωρών που περνούν τα παιδιά μέσα στο σπίτι σήμερα, είναι υπεύθυνη για την μείωση της βιταμίνης D στον οργανισμό και για την αύξηση, ως εκ τούτου, κρουσμάτων ραχίτιδας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στην Μ. Βρετανία.

Τηλεόραση και υπολογιστές ένοχα για ραχίτιδα
Σε παλαιότερες εποχές φτώχειας και υποσιτισμού η έλλειψη βιταμίνης D δημιουργούσε σε πολλά παιδιά προβλήματα ραχίτιδας, η οποία τους στράβωνε τα οστά των ποδιών

Οι πολλές ώρες που περνούν τα παιδιά μέσα στο σπίτι, παίζοντας στον υπολογιστή ή βλέποντας τηλεόραση είναι πιθανότατα η αιτία της επανεμφάνισης της ραχίτιδας. Οι επιστήμονες λένε ότι η ραχίτιδα έχει αρχίσει να γίνεται «ανησυχητικά κοινή» στα παιδιά της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ασθένεια προκαλείται από χρόνια έλλειψη βιταμίνης D, η οποία μπορεί να προέρχεται από μεγάλες περιόδους μακριά από το φως του ήλιου ή από κακή διατροφή. Σε κείμενό του στην British Medical Journal, o καθηγητής Simon Pearce και ο Tim Cheetham του Πανεπιστημίου του Newcastle, ζήτησαν την ενίσχυση γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων διατροφής με βιταμίνη D, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο το πρόβλημα.

Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο φως του ήλιου, ενώ βρίσκεται και μέσα σε κάποια τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι περιστατικά ραχίτιδας, ασθένεια η οποία είχε συσχετισθεί με την φτώχεια στην βικτοριανή Βρετανία ή τον υποσιτισμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όλο και πληθαίνουν. Περισσότερες από είκοσι νέες περιπτώσεις ανακαλύπτονται κάθε χρόνο μόνο στο Newcastle. Τα παιδιά με ραχίτιδα δεν μεγαλώνουν φυσιολογικά και μπορεί να εμφανίσουν κύρτωση στα οστά των ποδιών.

Ο καθηγητής Pearce είπε: «Τα παιδιά τείνουν να μένουν μέσα στο σπίτι περισσότερο αυτές τις μέρες και να παίζουν στον υπολογιστή, αντί να απολαμβάνουν τον φρέσκο αέρα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.» Ο Δρ. Cheatham, ανώτερος επιμελητής παιδιατρικής ενδοκρινολογίας, πρόσθεσε: «Έχω αρχίσει να αποκαρδιώνομαι με την αύξηση του αριθμού των παιδιών που καλούμαστε να θεραπεύσουμε από αυτήν την αποτρέψιμη, κατά τ'αλλα, κατάσταση. Πενήντα χρόνια πριν σε πολλά παιδιά θα χορηγούνταν τακτικές δόσεις μουρουνέλαιου, και φαίνεται πως η ανάγκη για την πρακτική αυτή δεν έχει καταργηθεί οριστικά».

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D στον οργανισμό έχει, επίσης, συνδεθεί με αγγειοκαρδιακές ασθένειες, διαβήτη τύπου 2, καρκίνους και αδυναμία στα κοκάλα των ενηλίκων. Συγκεκριμένα, οι μισοί από τους ενήλικες στην Βρετανία υπολογίζεται πως υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης D κατά την διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης –ένας στους έξι σε σοβαρό βαθμό, με το πρόβλημα να χειροτερεύει στην Σκοτία και στην Βόρεια Αγγλία. Οι ασιατικοί πληθυσμοί και άτομα που καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός τους για θρησκευτικούς λόγους αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλο κίνδυνο.

Ο καθηγητής Pearce πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι μία πιο οργανωμένη προσέγγιση στην ενίσχυση των βασικών μας τροφίμων με βιταμίνη D, για παράδειγμα στο γάλα, είναι απαραίτητη στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς το μέτρο αυτό της ενίσχυσης με βιταμίνη D έχει ήδη ξεκινήσει επιτυχώς σε πολλές άλλες χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχα μέρη του κόσμου».

Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας έχει αντιταχθεί στις εκκλήσεις για υποχρεωτική ενίσχυση των τροφίμων με την βιταμίνη, επιμένοντας ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν όλη την βιταμίνη D που χρειάζονται από την διατροφή τους και βγαίνοντας λίγη ώρα στον ήλιο.» Συμβουλεύει, μάλιστα, τις έγκυες ή τις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και τα άτομα άνω των 60 να λαμβάνουν τουλάχιστον 10 μικρογραμμάρια (0,01mg) βιταμίνης D κάθε μέρα. «Η πρόσληψη 25 μικρογραμμαρίων (0,025 mg) -ή περισσότερο- βιταμίνης D είναι απίθανο να επιφέρει κάποια βλάβη», λέει η υπηρεσία.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 520.000 ανθρώπους από δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας, έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των εντέρων κατά 40 τοις εκατό.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Mazda Jenab, της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο στην Γαλλία, και που δημοσιεύτηκε στην BMJ, επιβεβαίωσε τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι δεν ήταν σαφές αν η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα παρείχε καλύτερη προστασία στην εμφάνιση καρκίνου, από ό,τι μπορούν να παρέχουν τα μέσα επίπεδα πρόσληψης μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με τακτική έκθεση στον ήλιο.

E.M.
Πηγή: Timesonline.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2