Κινητά τηλέφωνα κατά του Alzheimer

Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών τηλεφώνων όχι μόνο δεν βλάπτουν τον εγκέφαλο αλλά μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα.
Κινητά τηλέφωνα κατά του Alzheimer
Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε ποντίκια υποστηρίζει ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να βοηθήσει την αποφυγή βλαβών που δημιουργεί στον εγκέφαλο το Alzheimer. Μετά από μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα, ποντίκια που είχαν μεταλλαχθεί γενετικά προκειμένου να εμφανίσουν Alzheimer απέδωσαν τόσο καλά σε τεστ μνήμης και σκέψης όσο τα υγιή ποντίκια, όπως έγραψαν οι ερευνητές στο Journal of Alzheimer’s Disease (Εφημερίδα της Ασθένειας Alzheimer).

Τα αποτελέσματα ήταν μία μεγάλη έκπληξη και άφησαν ανοιχτά ενδεχόμενα δημιουργίας μιας μη-επεκτατικής, μη-φαρμακευτικής θεραπείας για το Alzheimer, όπως είπε ο επί κεφαλής Gary Arendash του Πανεπιστημίου της Νότιας Florida. Και πρόσθεσε ότι στην πραγματικότητα περίμενε η εκτεταμένη έκθεση στα κινητά τηλέφωνα θα ανέπτυσσε τις επιπτώσεις της άνοιας: «Αντιθέτως, τα ποντίκια προστατεύονταν αν η έκθεση στα κινητά τηλέφωνα ξεκινούσε στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους. Ενώ αν ξεκινούσε όταν τα ποντίκια αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα μνήμης, ανέστρεφε την βλάβη».

Η ομάδα του Arendash εξέθεσε τα ποντίκια σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα όμοια με αυτά που εκλύονται από τα κινητά τηλέφωνα όταν ακουμπούν το ανθρώπινο κεφάλι για δύο ώρες κάθε μέρα, για επτά με εννέα μήνες. Στο τέλος αυτής της περιόδου βρήκαν ότι η έκθεση στα κινητά τηλέφωνα έσβηνε την εγκατάσταση του αμυλοειδούς σωματίου βήτα, μία πρωτεΐνη που αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ασθένειας Alzheimer.

Τα ποντίκια που έπασχαν από αυτήν την ασθένεια έδειξαν βελτίωση και αντιστροφή της παθολογίας του εγκεφάλου τους, είπε ο Arendash. «Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα αποτρέπει την συνάθροιση της κακής αυτής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Πιστεύουμε πως τα ευρήματα αυτά είναι άκρως ενδιαφέροντα καθώς ανοίγουν έναν ολοκαίνουργιο τομέα στη νευροεπιστήμη, δηλαδή τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στη μνήμη». Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως η ομάδα του βελτιώνει τώρα το πείραμα για να δει αν θα μπορούσαν να παραχθούν ταχύτερα αποτελέσματα και να ξεκινήσει ο έλεγχος στους ανθρώπους.

Παρά τις πολλές δεκαετίες έρευνας, πολύ λίγες θεραπείες έχουν επιφέρει μικρή βελτίωση ενώ καμία δεν έχει θεραπεύσει οριστικά το Alzheimer, την συχνότερη μορφή άνοιας. Πολλές αγωγές, μάλιστα, που φάνηκαν ελπιδοφόρες στα ποντίκια είχαν ελάχιστες επιδράσεις στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Alzheimer (Alzheimer’s Association), περισσότεροι από τριάντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα υποφέρουν από τη νόσο ή παρόμοιες μορφές άνοιας μέσα στο 2010.

Στις πρόσφατες, λοιπόν, αντιπαραθέσεις για το κατά πόσο τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των κινητών τηλεφώνων προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου, ο συνεργάτης του Arendash, Chuanhai Cao, προσθέτει τώρα ότι η έρευνα αυτή πάνω στα ποντίκια αποδεικνύει ότι η μακροχρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων δεν βλάπτει τον εγκέφαλο.

Ενώ ομάδες όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Καρκινική Κοινότητα και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας καταλήγουν σύσσωμες ότι τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν επιζήμια για την υγεία τα επακόλουθα που συνδέονται με την χρήση κινητών τηλεφώνων.

E.M.
Πηγή:
Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v