Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό

Όχι, δεν είναι μόνο ότι διψάς. Δέκα παρενέργειες που προκύπτουν από την αφυδάτωση, και δεν είχες φανταστεί.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν δεν πίνεις αρκετό νερό
Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καλή υγεία και, πραγματικά, βοηθά στα πάντα, από την υγεία του δέρματος ως τον μεταβολισμό, και από το να κοιμάσαι καλύτερα μέχρι το να έχεις περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα. Η ενυδάτωση του οργανισμού, ως γνωστόν, δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο νερό πίνεις, αλλά και από το πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνεις. Ωστόσο, πολλοί από εμάς όχι μόνο δεν ενυδατωνόμαστε σωστά μέσα στην ημέρα, αλλά καταναλώνουμε ακόμα και αφυδατωτικές πηγές, όπως είναι τα ποτά με ζάχαρη ή το αλκοόλ, τα οποία σαμποτάρουν ακόμα περισσότερο την ενυδάτωση του οργανισμού.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν παίρνει αρκετό νερό –είτε επειδή δεν πίνουμε αρκετό νερό, είτε επειδή δεν τρώμε αρκετά φρούτα, ή και τα δύο; Ιδού δέκα όχι ιδιαίτερα ευχάριστες παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Χαμηλή ενέργεια, χαμηλές αποδόσεις

Όταν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας πέφτουν κατακόρυφα, καθώς το νερό βοηθά να διατηρείτε το μυαλό σας σε εγρήγορση και το σώμα σας ισορροπημένο. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα ενέργειας το απόγευμα μπορεί να πέσουν τόσο χαμηλά ώστε να μην μπορείτε να συνεχίσετε την δουλειά σας.

Την εγκεφαλική ομίχλη την έχετε ακουστά;

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται νερό (αποτελείται περίπου κατά 80% νερό) και το να πίνετε αρκετό σας κρατά διανοητικά διαυγή, ακόμη και μακροπρόθεσμα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι το πόσιμο νερό ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και αποτρέπει την έκπτωση της μνήμης και την εγκεφαλική ομίχλη –την αίσθηση ζαλάδας και αποπροσανατολισμού που συνδυάζεται με αδυναμία συγκέντρωσης.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Το νερό είναι επίσης καλό για την καρδιά. Σύμφωνα με μια μελέτη στο BMC Cardiovascular Disorders, η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και να παρατείνει τον χρόνο αποκατάστασης στους ασθενείς που έχουν περάσει εγκεφαλικό. Έτσι, για να διατηρήσετε την καρδιά σας σε άψογη κατάσταση, δώστε προσοχή στο πόσο νερό πίνετε.

Τάση για κυκλοθυμία

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να σας κάνει ευερέθιστους και νευρικούς. Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ μελέτησαν άνδρες και γυναίκες σε μια σειρά γνωστικών τεστ και είδαν ότι η αφυδάτωση τους προκαλούσε κακή διάθεση, υπνηλία και ακόμη και πονοκεφάλους.

Υπερφαγία, αυτή η μάστιγα

Μερικές φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, οπότε κάθε φορά που αισθάνεστε μια λιγούρα είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό και να περιμένετε λίγο να δείτε αν θα περάσει. Εάν μετά από αυτό εξακολουθείτε να πεινάτε, τότε φάτε. Είναι σημαντικό να ακούτε τα σημάδια του σώματός σας και να το τροφοδοτείτε με ό,τι χρειάζεται.

Αργός μεταβολισμός

Το νερό είναι απαραίτητο για κάθε μεμονωμένη λειτουργία του σώματος, επομένως όταν είστε αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας φυσικά επιβραδύνεται, και μαζί του επιβραδύνονται και τα επίπεδα ενέργειάς σας. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να δώσει στο σώμα σας ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει, ώστε να αισθάνεστε καλύτερα.

Πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός σας χρειάζεται νερό, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και κόπωση.Πριν καταφύγετε στα παυσίπονα φάρμακα, πιείτε λίγο νερό και ξεκουραστείτε. Αυτός ο πόνος στο κεφάλι μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να λάβετε άλλα μέτρα.

Το δέρμα που κατοικώ

Το δέρμα μας χρειάζεται νερό για να παραμείνει υγιές και να δείχνει ενυδατωμένο. Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να αυξήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης. Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, το κολλαγόνο μπορεί να σπάσει, προκαλώντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ενυδατικά προϊόντα προκειμένου να συμπληρώσουν την πρόσληψη νερού και να πετύχουν την γνωστή ελαστική, απαλή υφή και εμφάνιση του δέρματος.

Δεν είμαστε πια πρωταθλητές

Όταν ιδρώνετε, χάνετε ηλεκτρολύτες και νερό, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση για να αναπληρώσετε τα χαμένα αποθέματα. Όπως δείχνει αυτή εδώ η μελέτη στο Physiological Reports, οι προπονήσεις μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές λόγω έλλειψης νερού και το σώμα σας μπορεί να μην καίει τόσο πολύ λίπος.

Σαν να βάλαμε κιλάκια;

Μια μικρή αύξηση βάρους δεν είναι κάτι για να χάσετε τον ύπνο σας. Τούτου λεχθέντος, εάν συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου ή αν το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, μπορεί να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και άλλων. Το πόσιμο νερό μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, ειδικά εάν το πίνετε αντί για ροφήματα με ζάχαρη ή άλλα ποτά με υψηλότερες θερμίδες. Το νερό είναι χορταστικό, επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι μεταξύ των γευμάτων και των σνακ, αν και δεν πρέπει να πίνετε νερό ως υποκατάστατο γεύματος.

Πηγή: Eating Well 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v