Θεμιστοκλέους: "Εξετάζεται μόνο ένα περιστατικό σε 200.000 εμβολιασμούς J&J"

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μόνο ένα περιστατικό ανάμεσα σε 200.000 εμβολιασμούς Johnson & Johnson ερευνάται για παρενέργειες.
Θεμιστοκλέους: Εξετάζεται μόνο ένα περιστατικό σε 200.000 εμβολιασμούς J&J

Mεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες.  

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «έχουν γίνει 200.000 εμβολιασμοί, εξετάζεται μόνο ένα περιστατικό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να τεθούν ηλικιακοί περιορισμοί για τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι: «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει ανά πάσα στιγμή όλα τα δεδομένα, όπως γίνεται με όλα τα εμβόλια. Δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δεν έχουν ηλικιακό περιορισμό για το Johnson & Johnson».

Ο κ. Θεμιστοκλέους δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να μην χορηγείται πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, υπενθυμίζοντας  ότι και σε άλλες χώρες άλλαξαν τα ηλικιακά όρια.

«Στο διάστημα μέχρι να αλλάξει η απόφαση της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca σώθηκαν ζωές- το δείχνουν όλα τα επιστημονικά μοντέλα. Ένας στους πέντε θανάτους που είχαμε το προηγούμενο διάστημα λόγω κορωνοϊού ήταν στις ηλικίες 30-59 ετών και χάρη σε αυτούς τους εμβολιασμούς έχουν σωθεί ζωές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γ.γ Πρωτοβάθμιδας Φροντίδας Υγείας ξεκαθάρισε ότι συστήνεται σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα.

«Πρώτον, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις ανοσία. Το mix & match έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει μεγάλες παρενέργειες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι σου δίνει ανοσία», σημείωσε, καθώς η πιθανότητα να υπάρξει κάποια παρενέργεια στη δεύτερη δόση είναι «1,3 στο εκατομμύριο».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v