Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50%

Μεγάλη αναστάτωση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προκαλέσει η απόφαση της Pfizer να μειώσει περίπου στις μισές τις παραδόσεις εμβολίων.
Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50%
Το 2020 έκλεισε με τη μεγάλη χαρά που πήραμε όλοι (εκτός από τους αντιεμβολιαστές) από την έλευση των εμβολίων, η οποία συνοδεύτηκε από την ελπίδα για ένα 2021 με ελεύθερες αγκαλιές και μετακινήσεις. Ήδη στη χώρα μας εμβολιάζονται οι άνω των 85, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των υγειονομικών που κράτησαν Θερμοπύλες, όντας στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ωστόσο, η Pfizer  ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των εμβολίων που θα διαθέσει καθώς θα αναβάθμιζε την παραγωγική της ικανότητα. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα που διανύουμε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία μείωσε κατά 50% τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενείς αντιδράσεις σχετιζόμενες με τις περικοπές στην παραγωγή.

H Ρουμανία κι η Πολωνία ήταν οι πρώτες χώρες που είδαν κατακόρυφη μείωση των  δόσεων που παρέλαβαν, με τη δεύτερη να λαμβάνει 176.000 δόσεις (αριθμό κατά 50% μικρότερο, από τον αρχικό σχεδιασμό). Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Αντρέι Μπάτσου δήλωσε στο Reuters ότι «Η Ρουμανία θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα, το άλλο 50% θα διανεμηθεί σταδιακά έως τα τέλη Μαρτίου με τις παραδόσεις να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα από την ερχόμενη εβδομάδα».

Παράλληλα, στην Τσεχία ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι τοποθετήθηκε επί του θέματος λέγοντας: «Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά αξιωματούχων αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κάποιους από αυτούς να μιλούν για υπονόμευση των προσπαθειών εμβολιασμού των πολιτών σε ευρεία κλίμακα. Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της κι οι νεκροί στον πλανήτη έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

Το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε χαρακτηριστικά πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Νορβηγία φέρεται διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει το απόθεμα ανάγκης, προκειμένου να μην βγει εκτός του αρχικού προγραμματισμού της.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer, ενώ στην Ουγγαρία άναψαν πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με τον   Γκέργκελι Γκούλιας, προσωπάρχη του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να δηλώνει ότι «Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή λάμβανε μέτρα το συντομότερο για να διασφαλίσει ότι η Pfizer και άλλοι κατασκευαστές θα αλλάξουν τις παραδόσεις».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v