9 τρόποι να γλυτώσεις τα σφραγίσματα

Θα γυρίσει και ο τροχός αλλά καλό είναι όχι μέσα στο στόμα σου. Χρήσιμες συμβουλές για να προλάβεις τα σφραγίσματα από τον ειδικό.
9 τρόποι να γλυτώσεις τα σφραγίσματα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αχ, τερηδόνα. Μας έχεις φάει τα καλύτερα μας χρόνια (και δόντια). Γίνεται να εξαφανιστείς από στόματος γης; Δύσκολο ε;

Ή όχι και τόσο. Πολλές από τις καταστροφές που προκαλεί η εν λόγω κυρία μπορούν να αποφευχθούν όπως και οι στενές επαφές με τον τροχό του οδοντιάτρου. Πώς;

Ο Νικήτας Ηλιόπουλος, Χειρούργος Οδοντίατρος, εξηγεί τον τρόπο. Ή μάλλον τους εννιά τρόπους για λιγότερα σφραγίσματα.

* Καλό πλύσιμο των δοντιών κάθε βράδυ. Το πιο σημαντικό βούρτσισμα της ημέρας είναι αυτό πριν τον ύπνο για να αποφύγετε να πέφτετε για ύπνο με υπολείμματα τροφών πάνω και ανάμεσα στα δόντια σας.



* Χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας και όχι μέτριας ή σκληρής για να μην τραυματίζετε τα ούλα σας. Πολλά περάσματα σε όλες τις επιφάνειες και υπομονή. Μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα επίσης βοηθάει πολύ.

* Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή ακόμα καλύτερα μεσοδόντια βουρτσάκια. Το 50% του καθαρισμού των δοντιών αφορά τον καθαρισμό των μεσοδόντιων χώρων. Ειδικά πλέον με το έτοιμο οδοντικό νήμα με λαβή καθώς και τα πολύ μικρά σε μέγεθος βουρτσάκια, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία να μην τα χρησιμοποιούν όλοι.



* Χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας καθημερινά. Το φθόριο ανήκει στα ιχνοστοιχεία δηλαδή σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα.



* Περιστασιακή χρήση στοματικού διαλύματος που περιέχει φθόριο μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε παθογόνα μικρόβια και βοηθά την καταπολέμηση δημιουργίας πλάκας.

* Προσοχή στην διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όπως γλυκά και σνακς που περιέχουν πολλή ζάχαρη και κολλάνε εύκολα στις επιφάνειες των δοντιών.

* Πίνετε πολλά νερά, ειδικά αν έχετε ξηροστομία (όχι πολύ σάλιο) ή αν είστε καπνιστές. Τα παθογόνα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα είναι πιο ενεργά σε ξηρό περιβάλλον. Το σάλιο πέρα από το ξέπλυμα των δοντιών μηχανικά, περιέχει και φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού.

*  Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας για τα σφραγίσματα οπών και σχισμών των δοντιών (sealants) που σκοπό έχουν να προστατέψουν τα δόντια από μελλοντική τερηδόνα και ειδικά σε παιδική ηλικία.

* Ζητήστε από τον οδοντίατρο σας να σας υπενθυμίζει κάθε έξι ή δώδεκα μήνες τον οδοντιατρικό σας καθαρισμό ή σημειώστε το εσείς σε ένα ημερολόγιο. Μπορεί να ακούγεται βαρετό και να το ακούτε συχνά αλλά η πρόληψη είναι η καλύτερη στάση απέναντι σε οποιοδήποτε ιατρικό θέμα. Με τον προγραμματισμό ενός καθαρισμού ή ελέγχου γλυτώνετε πόνο, πολλά ραντεβού και έξοδα.

* Ο Νικήτας Ηλιόπουλος είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, πτυχιούχος του πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδευθείς στην Εμφυτευματολογία στο New York University, College of Dentistry με ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Ιωνία Αττικής. Ακούει φανατικά metal, είναι πεντάστερος σε κριτικές τόσο στο Google όσο και στο Doctor Anytime και δέχεται κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2102712932 & 6972296146 καθώς και online εδώ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v