ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Το Αλτσχάιμερ προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες

Περίπου διπλάσιες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες παθαίνουν Αλτσχάιμερ. Νέα αμερικανική έρευνα ίσως βρήκε την απάντηση στο γιατί.

Το Αλτσχάιμερ προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες

Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης ίσως είναι η αιτία που το Αλτσχάιμερ προσβάλλει περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες, λέει νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Μοσκόνι του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 85 γυναίκες και 36 άνδρες, 40 έως 65 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά/μνημονικά τεστ, σε ιατρικές εξετάσεις και σε μαγνητική τομογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) για να διαπιστωθεί κατά πόσο στον εγκέφαλό τους είχαν αρχίσει να σχηματίζονται πλάκες βήτα αμυλοειδούς, της τοξικής δηλαδή πρωτεΐνης που είναι το «σήμα κατατεθέν» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες συνέκριναν άνδρες και γυναίκες με βάση τέσσερις βιοδείκτες - κλειδιά για την υγεία του εγκεφάλου: Τους όγκους της φαιάς και της λευκής ουσίας, την ύπαρξη πλακών βήτα αμυλοειδούς και τον ρυθμό που ο εγκέφαλος μεταβολίζει τη γλυκόζη, ο οποίος αποτελεί βασική ένδειξη της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Τα ποσοστά και των τεσσάρων δεικτών στις γυναίκες ήταν, όπως διαπίστωσε η έρευνα, χειρότερα από εκείνα των ανδρών: Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες είχαν 30% περισσότερες πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους από ό,τι οι άνδρες, 22% μικρότερο ρυθμό μεταβολισμού γλυκόζης, καθώς επίσης 11% μικρότερο όγκο τόσο της φαιάς όσο και της λευκής εγκεφαλικής ουσίας.

«Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ζουν με Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες και η γενική πεποίθηση είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο. Όμως, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ορμονικοί παράγοντες μπορεί να εξηγούν τις αλλαγές στον εγκέφαλο. Η κατάσταση της εμμηνόπαυσης φαίνεται να είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για τις μεταβολές στον εγκέφαλο των γυναικών, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ», δήλωσε η κ. Μοσκόνι. «Οι μεσήλικες γυναίκες πιθανώς κινδυνεύουν περισσότερο από αυτήν τη νόσο λόγω των χαμηλότερων επιπέδων των ορμονών οιστρογόνων κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση», πρόσθεσε.

Πάντως, θα πρέπει να γίνουν μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντες και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση σχετικά με τον ρόλο των ορμονών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Τίποτα δεν είναι σημαντικό, έτσι όλα είναι σημαντικά."

Keith Haring, Αμερικανός ζωγράφος

  • 1836 - Ο Σάμουελ Κολτ παράγει το πρώτο περίστροφο μαζικής παραγωγής.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2