ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Παιχνίδια για να προλάβετε την άνοια

Μπορείτε να προλάβετε την νόσο του Αλτσχάιμερ και γενικά την άνοια; Ίσως και να μπορείτε, ακονίζοντας τακτικά το μυαλό σας.

Παιχνίδια για να προλάβετε την άνοια

Ακούγεται τρομακτική η άνοια, και πράγματι είναι. Ειδικά αν υπάρχει στην οικογένεια κάποιο συγγενικό πρόσωπο το οποίο να πάσχει από κάποια μορφή της νόσου. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις έναν κοντινό σου να μην καταφέρνει να αυτοεξυπηρετηθεί και να ξεχνάει σιγά-σιγά τους αγαπημένους του. Και έπειτα σκέφτεσαι ότι δεν είναι καθόλου απίθανο όσο πλησιάζεις τα 70 να αρχίσεις να παρουσιάζεις και εσύ τα πρώτα σημάδια.

Το θετικό είναι ότι μέσω παρεμβάσεων η άνοια μπορεί είτε να αποφευχθεί, είτε να επιβραδυνθεί. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με παιχνίδια και δραστηριότητες που διεγείρουν το μυαλό και αποτελούν πρόκληση για τις διανοητικές, φυσικές και λειτουργικές ικανότητες.

Ιδού λοιπόν επτά παιχνίδια τα οποία θα γυμνάσουν τους γνωστικούς σας μυς και θα σας βοηθήσουν να μείνετε οξυδερκής.


SociableΤο πρώτο παιχνίδι που έχουμε να σας προτείνουμε ονομάζεται Sοciable και είναι παιχνίδι κατασκευασμένο υπό την επίβλεψη 20 ειδικών υγείας από 9 διαφορετικές χώρες.

Το Sociable είναι μία πρωτοποριακή υπηρεσία εξατομικευμένης νοητικής ενδυνάμωσης μέσω σύγχρονων τεχνολογιών. Απευθύνεται σε άτομα με Ήπια Νοητική Έκπτωση, αρχικού σταδίου Άνοια, αλλά και σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να ασκήσουν το μυαλό τους με ειδικά στοχευμένες δραστηριότητες.

Το Sociable περιλαμβάνει ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες για την άσκηση της μνήμης, της αντίληψης, της προσοχής, της γλώσσας, της οπτικο-χωρικής ικανότητας και του προσανατολισμού.

Words of WondersΤο επόμενο παιχνίδι που σας προτείνουμε είναι το World of Wonders. Πρόκειται για ένα παιχνίδι σε μορφή σταυρόλεξου το οποίο μπλέκει τεχνηέντως τη γεωγραφία και τα επτά θαύματα του κόσμου.

Το WOW σας δίνει τα γράμματα ανακατεμένα και εσείς πρέπει να βρείτε τις λέξεις και να τις συνδέσετε μεταξύ τους ώστε να συμπληρώσετε το σταυρόλεξο. Μερικές φορές θα βρείτε τη λύση τυχαία, κι αυτό είναι το θετικό του παιχνιδιού: σας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε όσους συνδυασμούς γραμμάτων θέλετε.

 PixWordsΤο PixWords είναι το πλέον διαδεδομένο παιχνίδι σε μορφή σταυρόλεξου και είναι εξαιρετικά απλό ως προς τον τρόπο που θα το παίξετε.

Το παιχνίδι σας δίνει μία φωτογραφία, και εσείς πρέπει να βρείτε τις λέξεις που απεικονίζονται με κενά. Οι λέξεις έχουν πάντα άμεση σχέση με την φωτογραφία. Ετοιμαστείτε να εθιστείτε.

 Dots: A Game About ConnectingΣτο Dots σκοπός σας είναι να συνδέσετε κύκλους του ίδιου χρώματος πριν τελειώσει ο χρόνος και μείνετε χωρίς άλλες διαθέσιμες κινήσεις.

Όσο περνάτε πίστες μαζεύετε πόντους. Οι πόντοι δεν αναπαριστούν απλώς ένα σκορ· μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να πάρετε τη βοήθεια της πρόσθετης κίνησης ή του μεγεθυντικού φακού.

Στα θετικά του παιχνιδιού είναι το φιλικό στον χρήστη περιβάλλον του, και τα ήρεμα στο μάτι παστέλ χρώματα,έτσι θα ακονίζετε το μυαλό σας όση ώρα θέλετε.

 ΟστομάχιονΟι λάτρεις των «φυσικών» παιχνιδιών ίσως έχετε απογοητευτεί μέχρι τώρα. Κακώς όμως γιατί έχουμε να σας προτείνουμε το Οστομάχιον.

Το Οστομάχιον (Η μάχη των οστών) είναι η ονομασία του δημοφιλούς παιχνιδιού της αρχαιότητας, που προέρχεται πιθανότατα από ένα μαθηματικό πρόβλημα του αρχαίου έλληνα μαθηματικού Αρχιμήδη και αποτέλεσε τον πρόδρομο των σημερινών παζλ. Στο πρόβλημα αυτό ο Αρχιμήδης αποδεικνύει ότι για κάθε ένα από τα 14 κομμάτια ισχύει, ότι το εμβαδόν του τετραγώνου είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του εμβαδού του κάθε κομματιού.

Επειδή όμως αυτά τα μαθηματικά ίσως και να μη σας ενδιαφέρουν, το Οστομάχιον, αποτελείται από μία τετράγωνη βάση διαιρεμένη σε 14 γεωμετρικά κομμάτια. Σαν αυτό που είχαν στο Survivor. Εσύ πρέπει κάθε φορά να τοποθετείτε στη σωστή θέση τα σχήματα.

Tip: Βάλτε και χρόνο για να προκαλέσετε περισσότερο τον εαυτό σας.

Junk Art - Η Τέχνη της ΙσορροπίαςΣε αυτό το παιχνίδι θα επισκεφτείτε 10 μεγάλες πόλεις του κόσμου και θα πρέπει να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις που θα παρουσιάζονται μπροστά σας χρησιμοποιώντας σκουπίδια και μεταμορφώνοντας τα σε τέχνη.

Θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό γλυπτό στο Amsterdam και να γίνετε ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης; Θα το ανακαλύψετε μέσα από την Τέχνη της Ισορροπίας. Δείτε το σαν μία άλλη δημιουργική εκδοχή του κλασικού παζλ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2