Μεταδίδεται ο κορωνοϊός από τα κουνούπια;

Έφτασε η περίοδος που τα πιο ενοχλητικά έντομα του ζωικού βασιλείου δίνουν το παρών. Μεταδίδουν τα μισητά κουνούπια τον κορωνοϊό;
Μεταδίδεται ο κορωνοϊός από τα κουνούπια;
Αν μας ρωτάτε κατσαρίδες και κουνούπια θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί μαζί με τους δεινόσαυρους τότε με τους μετεωρίτες. Όπως και να’χει, είναι ακόμα εδώ και αυτό το καλοκαίρι για να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Μέσα σε όλα, πολύς κόσμος ανησυχεί αν τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό με το τσίμπημά τους. Όλα τα’χαμε δηλαδή, αυτό μας έλειπε. Ισχύει κάτι τέτοιο όμως;

Όπως αναφέρει με σαφήνεια στη σελίδα του ο ΠΟΥ, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι τα κουνούπια μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Και ενώ υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να μάθουμε για αυτόν, με βάση τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, είναι πολύ απίθανο ένα κουνούπι να κολλήσει τον ιό τσιμπώντας κάποιον δυστυχή, πόσο μάλλον να τον μεταδώσει σε κάποιον άλλον.

Επιπλέον, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αναφέρει πως τα κουνούπια, αλλά και τα τσιμπούρια δεν μπορούν να διαδώσουν όλους τους τύπους ιών και πως για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω τσιμπήματος από κουνούπι ή τσιμπούρι, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπαραχθεί μέσα στο έντομο-ξενιστή.

Οι τύποι των ιών που μπορεί να μεταδώσουν τα κουνούπια είναι ο δάγκειος πυρετός, μια ασθένεια που ονομάζεται chikungunya, ο ιός Ζίκα, η ελονοσία και ο ιός του Ross River. Η μετάδοση αυτή γίνεται μόνο από τα θηλυκά κουνούπια, τα οποία τρέφονται με το αίμα του κοσμάκη για να μεγαλώσουν τα αυγά τους, δίνοντας έτσι ευκαιρία στους ιούς να μετακινούνται από ξενιστή σε ξενιστή.

Όμως δεν μεταδίδουν άλλους ιούς, όπως ο ιός του AIDS και ο έμπολα.

Αν και ο κορωνοϊός έχει ανιχνευτεί σε δείγματα αίματος από μολυσμένα άτομα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κουνουπιών. Ακόμα και αν ένα κουνούπι λάμβανε υψηλή ποσότητα από τον κορωνοϊό σε ένα από τα… αιματηρά του γεύματα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει το κουνούπι. Και αν το κουνούπι δεν έχει μολυνθεί, τότε δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον επόμενο που θα δαγκώσει.

Όλα καλά λοιπόν, μπορείτε να βρίζετε όσο θέλετε τα συγκεκριμένα έντομα για ένα σωρό άλλα πράγματα, αλλά όχι για την μετάδοση του κορωνοϊού.

Και αν σας έχουν ήδη αρχίσει τις επιθέσεις, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το δικό σας αντικουνουπικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v