Καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία

Πότε χρειάζεται να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο και πώς ακριβώς θα σε βοηθήσει η διαδικασία;
Καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία

Παλαιότερα την θεωρούσαν ταμπού – «μα θα με πούνε τρελό!» – πλέον απενοχοποιείται. Η επίσκεψη σε ψυχολόγο είναι απαραίτητη αν κάποια πράγματα σε συγκεκριμένους τομείς στη ζωή σου δεν πάνε καλά, και το σίγουρο είναι πως αν κάνεις το πρώτο, μεγάλο βήμα και τολμήσεις να ζητήσεις βοήθεια, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.

Αν αμφιταλαντεύεσαι, αν δεν είσαι σίγουρος για το αν θα πρέπει πράγματι να απευθυνθείς σε ψυχολόγο, τότε δες παρακάτω μερικά σημάδια που δείχνουν πως ο εσωτερικός σου κόσμος χρειάζεται βοήθεια.

Παρατηρείς διαφορές στον ύπνο σου

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή δεν κοιμάσαι καθόλου. Αν συνειδητοποιήσεις πως τα προβλήματα ύπνου είναι η καθημερινότητά σου, τότε η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις υποβόσκουσες συνθήκες – αιτίες που προκαλούν τις δυσκολίες στον ύπνο.

Δεν έχεις όρεξη για τίποτα

Είτε για το φαγητό είτε για καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το να ξυπνήσεις το πρωί για να πας στη δουλειά σου και κάθεσαι με τις ώρες στο κρεβάτι κοιτάζοντας το ταβάνι.

Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου

Αμελείς βασικούς κανόνες υγιεινής, νιώθεις τόσο κουρασμένος και ταλαιπωρημένος που δεν έχεις καμία όρεξη να φροντίσεις τον εαυτό σου, πόσο μάλλον τους γύρω σου που πιθανώς σε έχουν ανάγκη.

Αντιμετωπίζεις προβλήματα στις σχέσεις σου

Οι διαπροσωπικές σου σχέσεις πάνε από το κακό προς το χειρότερο, τα προβλήματα είναι πολλά και συχνά νιώθεις πως κανείς δεν σε καταλαβαίνει. Επίσης, συγκρούεσαι συχνά με το άμεσο ή ευρύτερο κοινωνικό σου περιβάλλον, τσακώνεσαι στον δρόμο, «αρπάζεσαι» εύκολα και νευριάζεις συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τις ρίζες του προβλήματος, και να αποκτήσεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι προκειμένου να τις βελτιώσεις.

Βιώνεις μια απώλεια

Έχασες κάποιο στενό συγγενικό σου πρόσωπο, ή είχες κάποιον θάνατο στο περιβάλλον σου ο οποίος σε βαραίνει υπερβολικά και επιμένει για καιρό να σου προκαλεί άσχημα συναισθήματα. Εντοπίζοντας τις υποβόσκουσες συνθήκες – αιτίες που προκαλούν τις δυσκολίες σου θα μπορέσεις να αποκαταστήσεις την συναισθηματική σου ισορροπία.

Δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τις αλλαγές

Ένα διαζύγιο, ένας χωρισμός, μια μετακόμιση, μια αλλαγή στον εργασιακό σου χώρο ή μια απόλυση μπορούν να προκαλέσουν έντονο κλονισμό στον συναισθηματικό σου κόσμο. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις διεξόδους ώστε να επιλύσεις τα ζητήματα αυτά, ή θες να συζητήσεις τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαχειριστείς τα εκάστοτε προβλήματα, τότε ο ψυχολόγος μπορεί να σε κατευθύνει ανάλογα.

Βίωσες μια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν

Αν υπήρξες θύμα βίαιης συμπεριφοράς ή κακοποίησης στο παρελθόν ή βίωσες κάποιο ατύχημα, πιθανότατα να σε κυριεύουν συχνά έντονα συναισθήματα φόβου και θυμού. Τα συναισθήματα αυτά είναι σύνηθες να αποτελούν τροχοπέδη στο να ζήσουμε μια ομαλή ζωή. Αν και η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στις πρώιμες σχέσεις, όπως για παράδειγμα εκείνη με τους γονείς, στην πραγματικότητα βοηθάει να απαγκιστρωθείς από συμβάντα του παρελθόντος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v