15 τρόποι που η γυμναστική μας κάνει νεότερους

Αφήστε κατά μέρος τις αντιρυτιδικές κρέμες και φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, για να δείχνετε – και να νιώθετε – πολλά χρόνια νεότεροι.
15 τρόποι που η γυμναστική μας κάνει νεότερους
Τα οφέλη ενός σταθερού προγράμματος γυμναστικής είναι εντυπωσιακά: Μας βοηθά να "χτίσουμε" δυνατούς μύες, να αποφύγουμε τις ασθένειες και να… κουμπώνουν πιο εύκολα τα ρούχα μας. Αλλά υπάρχει ακόμη ένα σημαντικότατο «συν» της σωματικής άσκησης που αξίζει να σημειωθεί: Ακόμη και η μέτρια γυμναστική μπορεί να μας κάνει «νεότερους». Όσα χρόνια κι αν περάσει από την ημερομηνία της γέννησής σας, μπορείτε υιοθετώντας την συνήθεια της άσκησης να δείχνετε και να νιώθετε πολύ νεότεροι απ’ όσο είστε. Ιδού 15 σωματικά και πνευματικά οφέλη που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και θα σας δώσουν άλλον έναν καλό λόγο να μην παραλείψετε το καθημερινό σας τρέξιμο.

Χαρίζει σφρίγος και ζωντάνια
Η άσκηση είναι ένα φυσικό τονωτικό ενέργειας, καθώς κάνει τον εγκέφαλο πιο ενεργό και τον κρατά σε ετοιμότητα. Έτσι, οι υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας γίνονται με περισσότερο σφρίγος, με την όρεξη που θα τις εκτελούσε… ο νεότερος εαυτός σας.

Ανανεώνει τα σεξουαλικά σας ένστικτα
Με την σωματική άσκηση, βελτιώνεται η ροή του αίματος σε όλο το σώμα – και αυτό περιλαμβάνει και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπου περισσότερη αιμάτωση σημαίνει καλύτερη λειτουργία για όργανα απαραίτητα στο κρεβάτι.

Διατηρεί την επιδερμίδα απαλή και λαμπερή
Σε επιστημονική έρευνα, οι μελετητές βρήκαν πως όσοι άνω των 40 γυμνάζονταν τακτικά, είχαν επιδερμίδα που έμοιαζε σε ελαστικότητα περισσότερο με αυτή των 20άρηδων. Υποστήριξαν ακόμη πως η σωματική άσκηση συντελεί στην έκκριση ουσιών που επιβραδύνουν την γήρανση του δέρματος.

Βελτιώνει την στάση του σώματος
Η σπονδυλική σας στήλη και το ανάστημά μας τείνουν να… κυρτώνουν με τα χρόνια. Αυτό συμβαίνει αν δεν γυμνάζετε συχνά. Αν το κάνετε, η φυσική στάση που υιοθετεί και συνηθίζει το σώμα σας δείχνει πιο ψηλούς, πιο ευθυτενείς, λιγότερο επηρεασμένους από τα χρόνια που περνούν.

Μας κάνει πιο ευέλικτους
Οι μύες και οι κλειδώσεις παραμένουν «λαδωμένες» και μένετε μακριά από πόνους και «σκουριάσματα» τα οποία παραπέμπουν σε… αρθριτικά προχωρημένης ηλικίας. Άλλωστε, όταν έχουμε εξαιρετική ευλυγισία, όπως και να ‘χει, νιώθουμε νεότεροι.

Μας φτιάχνει τη διάθεση
Με την αερόβια άσκηση, εκκρίνονται ενδορφίνες οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερη ευφορία με φυσικό τρόπο, ενώ γενικότερα η γυμναστική μπορεί να επηρεάσει νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με ευχάριστα συναισθήματα, όπως η ντοπαμίνη.

Μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα
Ο ήρεμος ύπνος είναι κατά κάποιον τρόπο… πηγή νεότητας και ξεκούρασης για όλο τον οργανισμό. Και η σωματική άσκηση μας βοηθά να κοιμηθούμε πιο εύκολα και χωρίς διαταραχές ύπνου, οι οποίες μας κάνουν να ξυπνάμε με πόνους, κακή διάθεση και καμία όρεξη για ζωή.

Κρατά σε υψηλά επίπεδα τον μεταβολισμό
Ο μεταβολισμός όλων μας γίνεται πιο αργός όσο μεγαλώνουμε – γι’ αυτό και τείνουμε να παίρνουμε κιλά με την πάροδο των ετών. Η συστηματική γυμναστική δεν μας βοηθά μόνο να κάψουμε θερμίδες και να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος, αλλά χτίζει και πιο ισχυρούς και μεγάλους μύες. Μεγαλύτερη μυϊκή μάζα σημαίνει μεγαλύτερη καύση θερμίδων, ήτοι καλύτερος και πιο ενεργός μεταβολισμός.

Επιβραδύνει την γήρανση των κυττάρων
Η άσκηση δεν μας κάνει μόνο να νιώθουμε νεότεροι, αλλά μπορεί στην ουσία να σταματήσει την διαδικασία γήρανσης στα χρωμοσώματά μας. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η τακτική σωματική άσκηση σχετίζεται με την επιμήκυνση μερών στα κύτταρά μας, που συνδέονται άμεσα με την μακροζωία.

Μειώνει το λίπος στην κοιλιά
Είναι σύνηθες για τους μεσήλικες να βλέπουν να δημιουργείται «κοιλίτσα» και να συσσωρεύεται λίπος στα "ψωμάκια" ή τους γλουτούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις γυναίκες που περνούν από τη φάση της εμμηνόπαυσης. Και μπορεί το λίπος σε αυτά τα σημεία του σώματος να είναι ιδιαίτερα επίμονο, αλλά η συχνή αερόβια άσκηση βοηθά πολύ στην μείωσή του – περισσότερο και από τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Καταπολεμά το στρες
Μια «χορταστική», αναζωογονητική βόλτα για τρέξιμο στο πάρκο μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τα βάσανα της ημέρας και να μειώσει τα επίπεδα άγχους, χάρη στις ενδορφίνες που εκκρίνονται. Για περισσότερα αποτελέσματα, μπορείτε να δοκιμάσετε yoga ή tai chi, πρακτικές που επιτρέπουν στο μυαλό να απεμπλακεί από τις στρεσογόνες σκέψεις που το κατακλύζουν.

Ενισχύει τη μνήμη
Το μνημονικό εξασθενεί με τα χρόνια, για να οδηγηθεί σταδιακά στην άνοια. Αλλά μελέτες μαρτυρούν πως αυτό μπορεί να προληφθεί με συχνή αερόβια γυμναστική, καθώς αυτή αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, του μέρους του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη.

Κάνει την καρδιά πιο αποδοτική
Όπως όλοι οι μύες, έτσι και η ανθρώπινη καρδιά γίνεται πιο αδύναμη με τον καιρό. Γι’ αυτό και καλείται να δουλέψει πιο έντονα ώστε να κάνει σωστά την εργασία που της έχει ανατεθεί. Οι επιστήμονες υπολογίζουν όμως ότι ακόμη και μια μέτριας μορφής άσκηση, π.χ. μισή ώρα περπατήματος την ημέρα, μπορεί να κάνει την καρδιά δυνατότερη ώστε να αντλεί αίμα με περισσότερη ευκολία και να διατηρήσει το νεανικό της σφρίγος.

Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
Η γυμναστική δεν διατηρεί μόνο την καρδιά πιο δυνατή, αλλά μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού ρίχνει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια και ανεβάζει την «καλή» χοληστερίνη, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Μεγαλώνοντας, δεν γίνονται μόνο οι αρθρώσεις μας πιο «σκουριασμένες», αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία, που χάνουν την ευλυγισία τους και την ικανότητα να διαστέλλονται και να συστέλλονται στο 100% των δυνατοτήτων τους. Η σωματική άσκηση όμως τείνει να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει την κυκλοφορία, ακόμη κι αν υιοθετείτε απλές μορφές διατάσεων yoga ή pilates. 

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v