Ολυμπιακά αθλήματα: «Χρυσό» κάψιμο θερμίδων

Δεν χρειάζεται να πλησιάσετε τα ρεκόρ του Φελπς ούτε του Μπολτ για να κάψετε αποτελεσματικά θερμίδες. Το μόνο που θέλετε είναι το κατάλληλο κίνητρο και δέκα εναλλακτικές για καλοσχηματισμένο σώμα. Τις βρήκαμε μέσα από δεκαπέντε ολυμπιακά αθλήματα.
Ολυμπιακά αθλήματα: «Χρυσό» κάψιμο θερμίδων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μια βδομάδα σχεδόν μετά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και τα βλέμματα των περισσότερων από εμάς είναι στραμμένα στη τηλεόραση όπου βλέπουμε (και ξαναβλέπουμε) τις εντυπωσιακές επιδόσεις των αθλητών και τα καλοσχηματισμένα σώματά τους. Ποιο είναι το μυστικό τους; Η καθημερινή προπόνηση, η πειθαρχημένη διατροφή και το κυριότερο η θέληση. Τους... ζηλέψαμε και βρήκαμε δεκαπέντε ολυμπιακά αθλήματα τα οποία με μόλις μισή ώρα παιχνιδιού ή προπόνησης μπορούν να κάψουν μέχρι και 500 θερμίδες σε ένα υγιές άτομο βάρους 80 κιλών.

Εντάξει, μπορεί να μην καταναλώσουμε τις ίδιες θερμίδες με τους ολυμπιονίκες (σκεφτείτε πως καίνε περίπου 20 θερμίδες το λεπτό χωρίς καν να ασκούνται και πολλαπλασιάστε τις με τέσσερεις έως έξι ώρες προπόνησης), όμως θα έχουμε ένα «δυνατό» κίνητρο για να σηκωθούμε από τον καναπέ και να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό για το σώμα και κατ’ επέκταση την υγεία μας. Let the games begin λοιπόν!

Πόλο: Τριάντα λεπτά παιχνιδιού – και όχι πλάτσα πλούτσα στη πισίνα με φίλους – μπορούν να κάψουν μέχρι και 340 θερμίδες.

Τένις: Μπορεί να μην έχετε το θανατηφόρο σερβίς της Σερένα Ουίλιαμς, όμως μισή ώρα παιχνιδιού στο κοντινότερό γήπεδο μπορεί να κάψει μέχρι και 272 θερμίδες.

Χάντμπολ:
Ποιος θα το περίμενε. Τριάντα λεπτά παιχνιδιού μπορούν να κάψουν μέχρι και 500 θερμίδες και για όσους δεν το γνώριζαν ναι, το χάντμπολ είναι και ολυμπιακό άθλημα.

Μποξ: Με αντίπαλο τον… σάκο, μισή ώρα προπόνησης μποξ στο γυμναστήριο σας θα σας βοηθήσει να κάψετε περί τις 335 θερμίδες.

Καγιάκ: Αν αποφασίσετε να μην το χρησιμοποιήσετε για ρομαντική βόλτα στη φεγγαράδα, το καγιάκ μπορεί να αποτελέσει μια καθ’ όλα «σοβαρή» προπόνηση. 200 θερμίδες το μισάωρο.

Τρέξιμο: Το ακόντιο δεν συμφέρει και η σφύρα σας πέφτει βαριά; Κανένα πρόβλημα. Δοκιμάστε το – σαφώς πιο friendly – τρέξιμο στο στίβο. Δέκα χιλιόμετρα με σταθερό ρυθμό για μισή ώρα «καίνε» περίπου 340 θερμίδες. Για τους πιο τολμηρούς, τα εκατό μέτρα σπριντ καίνε περίπου τρεις θερμίδες. Σας φαίνονται λίγες; Είναι. Όμως σκεφτείτε πως μετά από συνεχόμενα σπριντ θα συνεχίσετε να καίτε θερμίδες ακόμα και μετά το πέρας της προπόνησης. Υπολογίστε περί τις 200 για μια με δυο ώρες μετά, αν κάνετε επτά σπριντ.

Πινγκ Πονγκ: Μην την υποτιμάτε, μισή ώρα επιτραπέζιας αντισφαίρισης με φίλους «καίει» περί τις 136 θερμίδες. Καθόλου άσχημα.

Κολύμβηση: Είτε πλησιάζετε τις επιδόσεις του Μάικλ είτε όχι, η κολύμβηση είναι σίγουρα ο καλύτερος σας σύμμαχος στη μείωση του λίπους, πόσο μάλλον το καλοκαίρι. Τριάντα λεπτά έντονης κολύμβησης στη πισίνα ή την θάλασσα ανεξαρτήτως στυλ (ύπτιο, πεταλούδα, πρόσθιο, ελεύθερο) καίνε 372 θερμίδες. Ακόμα και δεν τα δώσετε όλα πάντως και πάλι θα κάψετε ένα σημαντικό ποσό θερμίδων, περί τις 223.

Ποδόσφαιρο: Όπως ακριβώς και στο τρέξιμο, ακόμα και δεν φτάσετε στο peak της απόδοσής σας, τριάντα λεπτά ποδόσφαιρο καίνε περίπου 250 θερμίδες.

Κωπηλασία: Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε μιλήσει για το κωπηλατοεργόμετρο, το μηχάνημα το οποίο εξομοιώνει απόλυτα το εν λόγω άθλημα και με το οποίο μπορείτε να κάψετε μέχρι και 500 θερμίδες την ώρα, ανάλογα με την ένταση της προπόνησης. Μισή ώρα συνεχόμενου κουπιού «καίει» περί τις 250 θερμίδες, ενώ αν το πάτε πιο χαλαρά τότε οι θερμίδες που καταναλώνονται είναι περίπου 125. Αν τα δώσετε όλα για όλα τότε υπολογίστε περί τις 400 θερμίδες.

Ποδηλασία: Ανεξάρτητα από το αν θα σπάσετε ρεκόρ ταχύτητας, η ποδηλασία αποτελεί μια εξαιρετική μορφή άσκησης (και eco friendly μετακίνησης). Για μισή ώρα πετάλι με ταχύτητα 8 χλμ/ώρα θα κάψετε περίπου 136 θερμίδες, με 20 χιλμ/ ώρα 272 θερμίδες και με 25 χλμ/ώρα 408 θερμίδες. Διαλέγετε και… παίρνετε.

Beach Volley: Παραλίες στην Ελλάδα χιλιάδες, ο καιρός ενδείκνυται, η παρέα θα το καταδιασκεδάσει. Γιατί λοιπόν να μην οργανώσετε ένα μίνι τουρνουά beach volley; Τριάντα λεπτά παιχνιδιού καίνε περίπου 286 θερμίδες. Δεν έχει άμμο η παραλία; Κανένα πρόβλημα. Το βόλεϊ στη θάλασσα «καίει» 198 θερμίδες το μισάωρο.

Άρση βαρών: Συνδυαστικές ασκήσεις όπως το ζετέ και το αρασέ επιστρατεύουν ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες, αυξάνοντας κατακόρυφα την καύση θερμίδων. Έτσι μισή ώρα έντονης προπόνηση με βάρη, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αυτές τις δύο ασκήσεις μπορεί να κάψει μέχρι και 300 θερμίδες.


Μπάσκετ: Ακόμα και αν δεν κάνετε τα αεροπλανικά καρφώματα του Λεμπρόν, μισή ώρα έντονου παιχνιδιού μπάσκετ (όχι, δεν εννοούμε να ακροβολιστείτε και να σουτάρετε μόνο τρίποντα) μπορούν να σας… απαλλάξουν από 272 θερμίδες.

Χόκεϋ επί χόρτου: Μπορεί να μην αποτελεί γνωστό άθλημα (στην Ελλάδα τουλάχιστον), όμως αξίζει να το ανακαλύψετε και – γιατί όχι – να ενσωματωθείτε σε κάποια από τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.  Υπολογίστε ότι θα κάψετε περίπου 300 θερμίδες σε τριάντα λεπτά παιχνιδιού.

* Τα παραπάνω στοιχεία βγήκαν με βάση τις μετρήσεις του American Council of Exercise.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v