Ποια πολεμική τέχνη μού ταιριάζει;

Θες να ρίχνεις ξύλο ή σε ενδιαφέρει περισσότερο η αυτοάμυνα; Απεχθάνεσαι τις κοντινές επαφές; Δες ποια πολεμική τέχνη σου ταιριάζει.
Ποια πολεμική τέχνη μού ταιριάζει;
Η ιδέα μπορεί να φαίνεται παράξενη: να πληρώνεις για να τρως/ρίχνεις ξύλο, όμως σημασία έχει το πώς θα την προσεγγίσεις. Οι πολεμικές τέχνες μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη επένδυση για τη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης, την πνευματική σου ανάπτυξη αλλά και του τρόπου με τον οποίο μπορείς να αντιμετωπίσεις μια ζόρικη περίπτωση στον δρόμο.

Δες τι θα πρέπει να ξέρεις για την καθεμία από τις πιο δημοφιλείς συνοπτικά, ώστε να διαλέξεις πού να κατευθύνεις την ενέργεια (και την συνδρομή) σου.

Muai Thai/Kickboxing

Αν θες να ασχοληθείς με αγώνες, αυτός είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσεις. Πολλοί μαχητές του MMA χρησιμοποιούν το Muay Thai ως βάση για τις μάχες τους, ενώ οι ερασιτεχνικοί αγώνες kickboxing είναι αρκετά συχνοί και όλο και κάποιον θα βρεις να συμμετέχεις. Αν είσαι ήδη αρκετά ευλύγιστος, δεν θα ζοριστείς ιδιαίτερα στα πρώτα μαθήματα, ειδικά με τα λακτίσματα. Από την άποψη της αυτοάμυνας, βρίσκεται κάπου στη μέση όσον αφορά την πρακτικότητα.

Wing Chun Kung Fu

Πρόκειται για σύστημα κοντινής μάχης, οπότε αν έχεις προβλήματα με την κοντινή επαφή ή  αργά αντανακλαστικά, τότε μάλλον αυτή η μέθοδος δεν είναι για σένα. Έχει πολύ λίγα λακτίσματα τις περισσότερες φορές, οπότε αν θες να χρησιμοποιήσεις τα πόδια σου πιθανότατα να σε βολέψει κάποια άλλη πολεμική τέχνη. Πολλές από τις τεχνικές εξάσκησης θα ζορίσουν αρκετά τα χέρια σου – ειδικά αυτές που γίνονται σε ξύλινο ομοίωμα.  Ωστόσο, αν θες να βελτιώσεις την ισορροπία και τη συγκέντρωσή σου, είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Brazilian Jiu Jitsu

Αν αυτό που ζητάς από μια πολεμική τέχνη είναι η αυτοάμυνα, το BJJ δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αφού το να προσπαθήσεις να ρίξεις τον αντίπαλό σου  στο δρόμο είναι λάθος στρατηγική. Επίσης, εάν έχεις πρόβλημα με τις κοντινές επαφές, το BJJ μπορεί να μεταμορφωθεί σε εφιάλτη. Αν όμως θες να συμμετέχεις σε αγώνες, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τα τουρνουά BJJ είναι αρκετά συχνά και δεν θα καταλήξεις με σπασμένη μύτη (τις περισσότερες φορές) αν χάσεις. Σε κάθε περίπτωση έχε κατά νου πως θα φοράς προστατευτικό κράνος για να μην καταστρέψεις τα αυτιά σου.

 Karate

«Το καράτε είναι στο μυαλό» έλεγε ο Μίστερ Μιγιάγκι στον Ντάνιελ Σαν για να περιγράψει την δημοφιλέστατη αυτή πολεμική τέχνη, το όνομά της οποίας σημαίνει «άδειο χέρι». Το καράτε δεν χρησιμοποιείται ποτέ για επίθεση – ή δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται – και αφορά κατά κύριο λόγο την αυτοάμυνα μέσα από λαβές και ρίψεις που μπορεί να χρησιμεύσουν σε περίπτωση κινδύνου, αλλά και πλειάδα χτυπημάτων με τα χέρια και τα πόδια. Παράλληλα εξασκεί το νου με τέτοιο τρόπο ώστε την κρίσιμη στιγμή ο απειλούμενος να αντιδράσει ψύχραιμα.

Krav Maga

Αν γουστάρεις σωματική επαφή, εδώ είσαι. Το Krav Maga έχει μπόλικες στροφικές κινήσεις και χτυπήματα, οπότε είναι πολύ καλό για την ενδυνάμωση του κορμού, όμως απαιτεί δυνατές αρθρώσεις. Όμως, όλη αυτή η επαφή σημαίνει ότι ίσως φύγεις από κάποια μαθήματα με μώλωπες. Όταν φτάσεις στα υψηλότερα επίπεδα, οι προπονήσεις μπορούν να μετατραπούν σε μάχες. Σε σχέση με τις υπόλοιπες τέχνες είναι το πιο πρακτικό και περιλαμβάνει ελάχιστη μάχη στο έδαφος, αν κάτι τέτοιο δεν σου πολυαρέσει. Απλά μην περιμένεις να βρεις τουρνουά Krav Maga για να συμμετέχεις.

Tae Kwon Do

Οι τρόποι διδασκαλίας και οι παραλλαγές του είναι αρκετές οπότε καλό θα ήταν να παρακολουθήσεις το πώς γίνονται τα μαθήματα πριν γραφτείς σε κάποια σχολή. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των προπονήσεων γίνεται με πλήρη εξοπλισμό, θα χρειαστεί να κάνεις αρκετές αγορές. Όμως, αυτό σημαίνει πως θα έχεις και περισσότερη προστασία. Δεδομένου ότι είναι Ολυμπιακό Άθλημα, σε περίπτωση που θες να συμμετέχεις σε αγώνες θα έχεις μπόλικες ευκαιρίες.

MMA (Mixed Martial Arts)

Δεδομένης της ποικιλίας του του όσον αφορά τη διδασκαλία, απαιτείται συνήθως μεγαλύτερη επένδυση χρόνου και χρήματος σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες. Όμως επειδή περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορες τέχνες, συνήθως προσφέρει πιο ολοκληρωμένη προπόνηση. Δεν προορίζεται για αυτοάμυνα, αλλά δεν είναι και εντελώς άχρηστο αφού σου μαθαίνει πώς να χειρίζεσαι πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Επίσης θα έχεις έναν ακόμα λόγο να παρακολουθήσεις με ενδιαφέρον και να καταλάβεις τι εστί UFC.   

Judo

Αν θες να χτυπάς κόσμο, αυτή η τέχνη δεν είναι για σένα. Η μόνη περίπτωση που υπάρχουν χτυπήματα στο Judo είναι κατά τη διάρκεια των kata, τα οποία είναι προκαθορισμένα σενάρια μάχης που έχουν σχεδιαστεί για να εξασκούν την άμυνα απέναντι σε χτυπήματα και αποτελούν μια μορφή επίδειξης της πολεμικής αυτής τέχνης. Παρόλο που δεν έχει χτυπήματα, έχει αρκετή σωματική επαφή ενώ αν το  θες για αυτοάμυνα, είναι πιο πρακτικό από το BJJ. Τέλος, αποτελεί  ολοκληρωμένη προπόνηση για όλο το σώμα, αλλά ο κορμός και η λαβή σου είναι αυτά που θα «δουλέψουν» περισσότερο.

Με πληροφορίες από mensjournal.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v