Μοντέρνα μπαρμπέρικα: "Αντρικές λέσχες" όπως παλιά

Κούρεμα, ξύρισμα με φαλτσέτα, περιποίηση προσώπου, ανδρικές συζητήσεις, εχεμύθεια, ενίοτε και ψυχανάλυση. Τα μοντέρνα μπαρμπέρικα, αν και λίγα, φέρνουν στο προσκήνιο το «αντρικό» επάγγελμα του κουρέα και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Τέσσερις διευθύνσεις για να κάνετε δέρμα φράπα.
Μοντέρνα μπαρμπέρικα: Αντρικές λέσχες όπως παλιά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στα παλιά μπαρμπέρικα της Αθήνας ζήσαμε, πριν από μερικούς μήνες, έστω και για λίγο, την γοητεία από άλλες εποχές. Την γοητεία αυτή επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο νέοι, ταλαντούχοι και γεμάτοι μεράκι επαγγελματίες οι οποίοι παρουσιάζουν ξανά τον χαρακτήρα του oldschool μπαρμπέρικου στην σύγχρονη εποχή, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του παραδοσιακού κουρείου. Δημιουργούν χώρους καθαρά αντρικούς, χώρους συζήτησης και ψυχανάλυσης, όπως παλιά. Ανακαλύψτε μαζί μας τις διευθύνσεις που φιλοδοξούν να κάνουν – ξανά – μόδα την φαλτσέτα και την καυτή πετσέτα. Και τα καταφέρνουν περίφημα.

The Barber Shop 1900

Σκηνικό από το 1900 θυμίζει το εσωτερικό του μπαρμπέρικου του κ. Παναγιώτη Γρηγορίου, ο οποίος με την βοήθεια του Αιγύπτιου σπεσιαλίστα Ayad έχει στήσει εδώ και πέντε περίπου χρόνια με περίσσιο μεράκι και αγάπη ένα ολοκληρωμένο άντρο για τον άνδρα, όπως λέει. Τα έπιπλα του χώρου είναι από την προσωπική του συλλογή αντικών, ενώ η μουσική στο background επιμένει σε όπερα και τζαζ.

Ο ίδιος ως μάνατζερ δεν είχε καμία επαφή με το επάγγελμα του μπαρμπέρη, όμως όντας τέταρτης γενιάς Αιγυπτιώτης όταν ήρθε στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι πουθενά δεν υπήρχε κάποιο κουρείο με το κλίμα του παραδοσιακού κουρείου και ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Το κουρείο είναι μια αντρική λέσχη, ένας χώρος αποσυμπίεσης και ο κουρέας ενορχηστρωτής», λέει χαρακτηριστικά. «Θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση στον πελάτη ότι μπαίνει σε έναν οίκο, σε έναν χώρο καθαρά αντρικό. Το ξύρισμα είναι μια απόλυτη αντρική περιποίηση, κάτι που δεν μπορείς να μοιραστείς με άλλον. Είναι ιεροτελεστία. Δεν μπορείς να έχεις δίπλα σου την κυρία με τα μπικουτί», προσθέτει.

Στο Barber Shop του κ. Γρηγορίου μια φουλ περιποίηση με κούρεμα και ξύρισμα (με φαλτσέτα φυσικά) υπό τους ήχους όπερας και τζαζ κοστίζει 30€, ενώ ξεχωριστά το κούρεμα 20€ και το ξύρισμα 15€. Σημειώστε πως εδώ μπορείτε να κάνετε μεταξύ άλλων και αποτρίχωση με κλωστή, μια διαδικασία η οποία έχει τις ρίζες της στην Ανατολή και πλέον έχει γίνει τρεντ και αφορά την αφαίρεση με μια ειδική κλωστή των τριχών στα ζυγωματικά, στα αυτιά και στο ενδιάμεσο των φρυδιών. Σύντομα στον κατάλογο των υπηρεσιών θα προστεθούν αντρικό μανικιούρ και πεντικιούρ, ενώ στα μελλοντικά σχέδια είναι η προσθήκη υπηρεσιών tailoring από επαγγελματία ράφτη και τσαγκάρη. Αν και οι γυναίκες δεν έχουν θέση σε ένα μπαρμπέρικο, παρ’ όλα αυτά το γυναικείο φύλο μπορεί να συμμετέχει σε κάποια από τις βραδιές ποίησης, οινογνωσίας ή γευσιγνωσίας για ουίσκι, κονιάκ και βερμούτ που διοργανώνονται συχνά πυκνά σε αυτό το μπαρμπέρικο (ή μήπως αντρικό… πολυχώρο;).

Info: Υψηλάντου 35 & Πλουτάρχου γωνία, Κολωνάκι. Τηλ: 210 7220511

The George Barber & Shop

Τα Νότια Προάστια έχουν εδώ και μερικούς μήνες το δικό τους 100% αντρικό κουρείο. Αυτό που έλειπε από την Γλυφάδα μέχρι πρότινος, θέλησαν να φτιάξουν δύο.. Γιώργηδες, ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Γιώργος Μαυροειδάκος και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν περίφημα. Το ομώνυμο κουρείο λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβρη και είναι ένα new age μπαρμπέρικο με τα όλα του.

«Θέλαμε να φτιάξουμε ένα κουρείο το οποίο να προσφέρει στον άντρα υπηρεσίες και να τον κάνει να νοιώθει πιο άνετα, να μπορεί να συζητήσει, να έχει τον προσωπικό του χρόνο και να ξεφύγει κατά κάποιον τρόπο από τον unisex χαρακτήρα των κομμωτηρίων», εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος έμαθε την τέχνη του μπαρμπέρη κοντά στον κ. Γιώργο Γαλίτη (τον συναντήσαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας για τα παλιά μπαρμπέρικα)

Ο χώρος είναι αναμφίβολα μοντέρνος, όμως κρατάει τα αγγλοσαξονικά στοιχεία διακόσμησης με τούβλα, ξύλινους πάγκους, δερμάτινες πολυθρόνες, ενώ παράλληλα έχει κάτι από την γοητεία της ατμόσφαιρας των παλιών μπαρμπέρικων της Νέας Υόρκης. Ένα ιδιαίτερο mix and match εν ολίγοις, το οποίο σε βάζει αμέσως στο κλίμα.

Στο George Barber & Shop πέρα από το πατροπαράδοτο ξύρισμα με φαλτσέτα και κούρεμα (ανδρικό και παιδικό) θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ολοκληρωμένη περιποίηση προσώπου με λευκές πετσετούλες (hot towel shave), η οποία περιλαμβάνει χρήση scrub απολέπισης και ενυδατικής κρέμας για αναζωογόνηση, καθώς επίσης και γκριζάρισμα μαλλιών, trimming για το μούσι και quick fix για σχήμα στο μούσι. Το κούρεμα με λούσιμο κοστίζει 18€, το παιδικό 13€, το hot towel shave 15€, το απλό ξύρισμα 10€, η επικάλυψη λευκών τριχών 15€ και το trimming 4€.

Info: Δημάρχου Μεταξά Αγγέλου 46, Γλυφάδα. Τηλ: 2130049963

Los Barberos

Ole! Σε μια κάθετο της Αχαρνών βρίσκεται το πιο παλιό… μοντέρνο μπαρμπέρικο των Αθηνών. Από το 2001 ο Νίκος Φερεντίνος και ο Γιώργος Αθανασόπουλος κόβουν και ξυρίζουν χωρίς σταματημό. «Η φιλοσοφία του κουρείου είναι διαχρονική, είναι κάτι που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Απλά τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την λάμψη του γιατί ο κόσμος ‘έπεσε’ στο κομμωτήριο», εξηγεί ο κ. Φερεντίνος. «Είμαστε νέοι και προσπαθούμε μέσα από την εμπειρία που αντλήσαμε από πελάτες τρίτης ηλικίας να δώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία του παραδοσιακού κουρεία τους νεώτερους, προσθέτει».

Στο εσωτερικό του ανακαινισμένου νεοκλασικού της Παπαντωνίου το old school παραδοσιακό μπλέκεται αρμονικά με το μοντέρνο. Οι καρέκλες είναι από το 1955 (ανακαινισμένες φυσικά), τα μπολ ξυρίσματος είναι από φίλντισι και οι αντίκες αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης - ρωτήστε τους και θα σας πουν την ιστορία πίσω από το κάθε αξεσουάρ πώς και γιατί το χρησιμοποιούσαν. Στην cosy ατμόσφαιρα συμβάλλει και το γεγονός ότι ο χώρος είναι σε «ζεστές» αποχρώσεις, ενώ το μάρμαρο κάνει την εμφάνισή του όσο ακριβώς χρειάζεται για να δώσει την απαραίτητη διαχρονικότητα.

«Όταν λέμε κουρείο, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν εννοούμε ένα κομμωτήριο με συγκεκριμένες ηλικίες», ξεκαθαρίζει ο κ. Φερεντίνος, «Μιλάμε για έναν χώρο όπου μπορεί να μπει από ένα μωρό μέχρι ένας άνθρωπος ενενήντα χρονών».
Ξύρισμα με φαλτσέτα, κούρεμα με λούσιμο κομπλέ, αποτρίχωση με νήμα για καλοσχηματισμένο γένι και ελαφρύς καθαρισμός προσώπου με scrub είναι οι υπηρεσίες στις οποίες εξειδικεύονται οι Los Barberos. Μελλοντικά, όπως μας πληροφορούν θα προσφέρουν μανικιούρ και πεντικιούρ, ενώ είναι ανοικτοί σε διοργάνωση… bachelor party μέσα στον χώρο τους για «να φέρει ο κόσμος τον γαμπρό και τον κουμπάρο και να απολαύσουν όλη τη μυσταγωγία της κατάστασης».

Οι Los Barberos σας κουρεύουν με 10€, σας ξυρίζουν με 5€, σας περιποιούνται τον αυχένα με 5€, την γενειάδα με 3€, ενώ η αποτρίχωση/ περιποίηση με κλωστή κοστίζει 5€.

Info: Ζαχαρία Παπαντωνίου 19, Αγ. Ελευθέριος. Τηλ: 2108320188

Barber Stories

Τις δικές τους ιστορίες κουρέματος και ξυρίσματος όπως παλιά θέλησαν να διηγηθούν τα αδέρφια Τασάκου στην πόλη του Πειραιά και αυτό κάνουν από τον Ιούνιο του 2012. «Επηρεασμένοι από τα αγγλικά μπαρμπέρικα, θέλαμε να ακολουθήσουμε την τεχνική τους τόσο στο ξύρισμα όσο και στο ντεκόρ», λέει ο κ. Νίκος Τασάκος, «το παραδοσιακό μπαρμπέρικο με σύγχρονες υπηρεσίες ήταν κάτι που έλειπε και ο άντρας στερούνταν περιποίησης σε ένα αντρικό κομμωτήριο τα τελευταία χρόνια. Οπότε αυξήσαμε τις παροχές υπηρεσιών και έτσι καταφέραμε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας».

«Το κουρείο δεν είναι ένας απλός χώρος καλλωπισμού, αλλά εντευκτήριο, χώρος χαλάρωσης και επικοινωνίας. Εκεί οι άνδρες φτιάχνουν τις δικές τους εκλεκτικές κοινότητες για να ζήσουν τις μικρές τους απολαύσεις», τονίζει ο ίδιος.

Στον μπαρμπέρικο των αδερφών Τασάκου το αγγλοσαξονικό στοιχείο στη διακόσμηση είναι παρόν με δερμάτινα vintage καθίσματα, ρολόγια και φωτιστικά, «σκακιέρα» στο πάτωμα και φυσικά το χαρακτηριστικό «αγγλικό» τούβλο στους τοίχους. Καθώς προχωράτε προς τον χώρο όπου γίνεται η ιεροτελεστία του ξυρίσματος, εντύπωση προκαλεί ο τοίχος όπου δεσπόζουν θρύλοι του παγκόσμιου κινηματογράφου από τον Κόνερι μέχρι τον Μπόγκαρτ και από τον Ντιν μέχρι τον Ντε Νίρο.

Αφού πιείτε τον εσπρέσσο ή το ποτάκι σας για να χαλαρώσετε, εκτός από το παραδοσιακό ξύρισμα και κούρεμα, τα δύο αδέρφια θα αναλάβουν να σας κάνουν αποχρώσεις στα μαλλιά, περιποίηση προσώπου με scrub και ενυδατική κρέμα και ξύρισμα English style με κομπρέσες και προϊόντα μασάζ για το πρόσωπο. Ένα κούρεμα κομπλέ με λούσιμο θα σας κοστίσει 14€, μαθητικό, παιδικό και φοιτητικό 10€, το απλό ξύρισμα 8€ και το σπέσιαλ με ολοκληρωμένη περιποίηση προσώπου 14€. Οι αποχρώσεις κοστίζουν από πέντε μέχρι δέκα ευρώ, ενώ υπάρχει 30% έκπτωση για άνεργους. Τέλος το σετ ξύρισμα – κούρεμα έχει 10% έκπτωση.

Info: Κουντουριώτου 165, Πειραιάς. Τηλ: 2104296286
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v