Λιποαναρρόφηση: Χειρουργικό κρεβάτι πριν την… ξαπλώστρα

Αποτελεί μόνιμη λύση ενάντια στο τοπικό πάχος και υπόσχεται να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Η λιποαναρρόφηση, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση. Τέσσερις ειδικευμένοι πλαστικοί χειρούργοι εξηγούν τα υπέρ και τα κατά όλων των μεθόδων.
Λιποαναρρόφηση: Χειρουργικό κρεβάτι πριν την… ξαπλώστρα
της Έλενας Μπούλια

Όταν όλες οι δίαιτες έχουν αποτύχει και το γυμναστήριο φαίνεται να αδυνατεί πλέον να προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, το χειρουργικό νυστέρι φαντάζει για πολλούς ως μοναδική αποτελεσματική και μόνιμη λύση για να ξεφύγουν οριστικά από το πρόβλημα του τοπικού πάχους. Μπορεί να ακούγεται ως τέτοια, όμως η απόφαση να μπει κανείς σε μία επεμβατική διαδικασία που απαιτεί χρόνο και χρήμα, δεν είναι εύκολη, ενώ άτομα που την έχουν ζήσει προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι και αρκετά επίπονη. Για όσους, όμως, τα κάλλη έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον πόνο, επεμβάσεις όπως η λιποαναρρόφηση, η λιπογλυπτική ή η laser-λιπόλυση αποτελούν το επόμενο προς κατάκτηση οχυρό. Ειδικά λίγες εβδομάδες πριν το καλοκαίρι.

Πόσο καλά γνωρίζει, όμως, ο ενδιαφερόμενος τι ακριβώς πρόκειται να αντιμετωπίσει σε αυτήν την μάχη έναντι του τοπικού πάχους; Τι δυνατότητες έχει η κάθε τεχνική και πόσο μόνιμο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα; Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος σωματότυπος για την συγκεκριμένη επέμβαση και πόσο θα του κοστίσει; Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ξεκαθαρίζονται παρακάτω, με την συμβολή τεσσάρων έμπειρων πλαστικών χειρουργών, οι οποίοι μίλησαν στο In2life.

Λιποαναρρόφηση: «Λύση μόνο για τοπικά προβλήματα»
Η δρ. Λουΐζα Μιχαλάκη, πλαστικός χειρούργος με ειδίκευση στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική και Επιμελήτρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», διευκρινίζει, κατ’αρχήν ότι η λιποαναρρόφηση απευθύνεται σε γυναίκες ή άντρες με τοπικό πρόβλημα και όχι με παχυσαρκία. «Δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και δεν πρέπει να θεωρείται μια ‘εύκολη’ λύση», λέει η γιατρός. «Είναι ένα χειρουργείο με καλά αποτελέσματα, σε άτομα τα οποία έχουν τοπικό πάχος». Δεν προτείνεται, ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις τοπικού πάχους. Για παράδειγμα, εξηγεί η κ. Μιχαλάκη, «αν μία γυναίκα έχει συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά και στους γλουτούς, προτείνουμε λιποαναρρόφηση. Αν, όμως, έχει και λίπος και χαλάρωση στην κοιλιά (κρεμάμενη κοιλιά), τότε γίνεται ένα άλλο χειρουργείο: Κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση». Αυτό το χειρουργείο αφαιρεί μόνιμα και το λίπος και την χαλάρωση από την κοιλιά κάνοντάς την επίπεδη. «Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Το αποτέλεσμα, δηλαδή, εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος, από την ηλικία του ασθενούς, από το αν έχει άλλα ιατρικά προβλήματα κ.λ.π.», τονίζει η γιατρός.

Ο δρ. Παναγής Γεωργίου, πλαστικός χειρούργος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, προειδοποιεί ότι το άτομο που σκέφτεται να κάνει λιποαναρρόφηση πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η επέμβαση και διευκρινίζει ότι «μπορεί να βοηθήσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση αλλά δεν θα την αλλάξει τόσο ώστε να ανταποκρίνεται στο ιδανικό του κάθε ανθρώπου». Ως προς την προετοιμασία, το άτομο θα ενημερωθεί σχετικά από τον γιατρό, ενώ θα χρειαστεί βοήθεια για να εξυπηρετείται μία με δύο ημέρες μετά το χειρουργείο. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο ιατρείο του χειρούργου είτε σε χειρουργικό κέντρο ή νοσοκομείο, ανάλογα με τον όγκο του λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί, και αν είναι απαραίτητο ο ασθενής θα χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον για ένα βράδυ.

Σύμφωνα με τον δρ. Γεωργίου, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι αναισθησίας για τη λιποαναρρόφηση, ανάλογα με την ποσότητα του λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί –για μικρή ποσότητα λίπους η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Με το ίδιο κριτήριο ποικίλλει και ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η επέμβαση. Ως προς την διαδικασία, πρόκειται για τοπική επέμβαση κατά την οποία, μέσα από πολύ μικρές τομές, εισάγονται σωληνάρια, τα οποία ‘ρουφούν’ το στρώμα του λίπους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Μαζί με το λίπος, βέβαια, χάνονται και υγρά του οργανισμού, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται κατά την διάρκεια και αμέσως μετά την επέμβαση. Τέλος, σχετικά με τις ουλές που απομένουν, ο δρ. Γεωργίου επιβεβαιώνει ότι είναι μικρές και στρατηγικά τοποθετημένες ώστε να μην φαίνονται: «Η εμπειρία του χειρουργού, βέβαια, παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα». Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον έξι εβδομάδες, για να έχει υποχωρήσει η μεγάλη έκταση του οιδήματος και να φανεί βελτίωση.

Λιπογλυπτική και λιποανακύκλωση: Μία μέθοδος - πολλαπλά οφέλη
Τα τελευταία χρόνια εφευρίσκονται συνεχώς νέες τεχνικές για μεγαλύτερα οφέλη από τη λιποαναρρόφησης, όπως η λιπογλυπτική και η λιποανακύκλωση. Η δρ. Μιχαλάκη εξηγεί σχετικά: «Η λιπογλυπτική είναι ένα χειρουργείο, στο οποίο αφαιρούμε λίπος από ένα σημείο και το μεταφέρουμε σε κάποιο άλλο. Για παράδειγμα, μπορούμε να βγάλουμε λίπος από τους μηρούς για να τονίσουμε τους γλουτούς ή να αφαιρέσουμε από την κοιλιά και να το τοποθετήσουμε στο πρόσωπο». Η γιατρός, ωστόσο, τονίζει ότι και αυτή η μέθοδος προσανατολίζεται περισσότερο σε άτομα φυσιολογικού βάρους, καθώς σε παχύσαρκα άτομα τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την λιποανακύκλωση, με την διαφορά ότι η προσθήκη λίπους γίνεται στο πρόσωπο. «Συνήθως αφαιρούμε λίπος από την κοιλιά / μηρούς και τοποθετούμε στα ζυγωματικά, στα χείλη και στις ρυτίδες του προσώπου. Είναι μία σχετικά απλή τεχνική, η οποία μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο είτε στο νοσοκομείο και μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα για την ανανέωση του προσώπου»», λέει η δρ. Μιχαλάκη. Και υπογραμμίζει ότι «πρόκειται για μία τεχνική που γίνεται σε άτομα 40 με 50 ετών, τα οποία έχουν ρυτίδες και αρχόμενη χαλάρωση στο πρόσωπο και θέλουν βελτίωση αλλά όχι face-lifting». Τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης διαρκούν για μήνες ή και για χρόνια.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε, όπως μας ενημερώνει ο δρ. Γεωργίου, ότι σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται και η χρήση των βλαστοκυττάρων του λίπους της κοιλιάς, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες, π.χ. να κλείσουν ουλές ή τρύπες στο δέρμα. Στο λίπος της κοιλιάς, άλλωστε, βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός βλαστοκυττάρων από κάθε άλλο σημείο του σώματος. Στο μέλλον θα μάθουμε πολλά περισσότερα για την συγκεκριμένη μέθοδο.

Τρισδιάστατη λιποαναρρόφηση: Στρογγυλεμένοι γλουτοί και ορατοί κοιλιακοί
Ο πλαστικός χειρουργός και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Νώντας Καποσίτας προτείνει μία σχετικά νέα προσέγγιση στην διαμόρφωση του σώματος, με την χρήση της λιποαναρρόφησης και της λιπογλυπτικής, η οποία αφορά την περιοχή των μηρών και των ισχίων, τους γλουτούς, την περιοχή της κοιλιάς και λέγεται τρισδιάστατη λιποαναρρόφηση. «Για να κατανοήσουμε αυτή την μέθοδο θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα πρότυπα του σώματος. Υπάρχει το πρότυπο τύπου Α, όπου το τοπικό λίπος είναι συσσωρευμένο στα πλάγια των μηρών, το πρότυπο V, όπου το λίπος είναι μαζεμένο στα ισχία, το τετράγωνο πρότυπο, όπου υπάρχει ίσος καταμερισμός λίπος στα ισχία και τα πλάγια των μηρών και το στρόγγυλο πρότυπο», λέει ο γιατρός. Σκοπός της τρισδιάστατης λιποαναρρόφησης είναι η μετατροπή των διαφορετικών αυτών σχημάτων σε στρογγυλό πρότυπο, με τονισμένους γλουτούς και ορατούς κοιλιακούς.

Σύμφωνα με τον δρ. Καποσίτα, η επέμβαση είναι παρόμοια με αυτήν της λιποαναρρόφησης, όπου αφαιρείται λίπος από τα προβληματικά σημεία, ενώ, αν απαιτείται, αφαιρείται δέρμα και λίπος από την κάτω μεσογλουτιαία αύλακα, ή και από άλλα σημεία αν χρειάζεται. Το λίπος που αφαιρείται, τοποθετείται έπειτα με ειδικές κάνουλες στα διάφορα σημεία των γλουτών, προκειμένου να στρογγυλοποιηθούν ομοιόμορφα. Παράλληλα, αφαιρείται λίπος και από την εμπρόσθια επιφάνεια της κοιλιάς, ενώ δίνεται βάρος στην ανάδειξη των ‘τενόντιων εγγραφών’, εκεί δηλαδή που ενώνονται μεταξύ τους οι μύες. Και κάπως έτσι σχηματίζεται το πολυπόθητο «6 pack», το οποίο ονειρεύονται οι περισσότεροι άνδρες.

Σχετικά με την συγκεκριμένη επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι απαιτείται ελαφρά γενική αναισθησία. Η παραμονή στην κλινική είναι ένα βράδυ, ενώ το άτομο θα πρέπει να κοιμάται μπρούμυτα για μία εβδομάδα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει συνεχώς να φορά έναν ειδικό κορσέ και να λαμβάνει αντιβιοτικά. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από μία εβδομάδα.

Laser-Λιποαναρρόφηση: Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας
Όπως μας ενημέρωσε ο δρ. Γεωργίου, το μέλλον της πλαστικής χειρουργικής κινείται γύρω από τις όλο και λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, για να μπορέσει να διαμορφωθεί το ανθρώπινο σώμα. Έχουμε αυτήν τη στιγμή κάτι απτό; «Πολλά μηχανήματα υπόσχονται αφαίρεση τοπικού λίπους χωρίς επεμβατικό τρόπο, π.χ. με λιώσιμο ή με υπέρηχους, ενώ υπάρχουν άλλα τόσα προϊόντα, στο εμπόριο, που υπόσχονται παρόμοια αποτελέσματα. Κανένα από αυτά, όμως, δεν είναι ακόμα τόσο αξιόπιστο. Με τον ρυθμό, όμως, που εξελίσσεται η έρευνα στον τομέα μας, δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να υπάρξουν επιτυχείς μη-επεμβατικές μέθοδοι». Προς το παρόν, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας ως προς την αφαίρεση του τοπικού πάχους με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο είναι το laser-λιποαναρρόφηση.

Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, στον δρ. Αθανάσιο Χριστόπουλο, ειδήμονα στην laser-λιποαναρρόφηση, για να μάθουμε σε τι διαφέρει η τεχνολογία “SlimLipo” από την κλασσική μέθοδο. «Πρόκειται για μία πολύ λιγότερο επεμβατική επέμβαση, καθώς στην περιοχή που πρέπει να αφαιρεθεί λίπος εισχωρεί μία οπτική ίνα laser που λιώνει το λίπος, το οποίο έπειτα αφαιρείται με μία λεπτή κάνουλα. Στην συνέχεια το λέιζερ συσφίγγει το δέρμα γύρω από την περιοχή, ενώ το άτομο εμφανίζει τελικά λιγότερους μώλωπες. Το αποτέλεσμα είναι ταχύτερη αποθεραπεία και επιστροφή στις δραστηριότητες». Το κόστος, βέβαια, της συγκεκριμένης μεθόδου ενδέχεται να είναι υψηλότερο.

Κυτταρίτιδα και ραγάδες: Υπάρχει τεχνητή λύση;
Από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες με το σώμα τους είναι οι ραγάδες και ακόμα πιο συχνά η κυτταρίτιδα. Είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανιστούν οι συγκεκριμένες ατέλειες με «φυσικό» τρόπο, π.χ. με δίαιτα, γυμναστική και κρέμες αδυνατίσματος, οπότε ρωτήσαμε την δρ. Μιχαλάκη αν μπορεί να υπάρξει λύση «τεχνητά». Η απάντησή της δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη: «Οι ραγάδες είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη. Δηλαδή, όταν ένα άτομο χάνει ή παίρνει κιλά ή όταν μία γυναίκα είναι έγκυος, καλό είναι να χρησιμοποιεί κάποιες κρέμες από το φαρμακείο, να προσέχει το δέρμα της, να κάνει γυμναστική κ.λ.π. Σε γενικές γραμμές, αν κάποιος αποκτήσει ραγάδες υπάρχουν ορισμένα λέιζερ τα οποία μπορούν να βοηθήσουν, αλλά όχι να εξαφανίσουν τις ραγάδες, παρά μόνο να τις βελτιώσουν». Βέβαια, διευκρινίζει η γιατρός, και πάλι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η βελτίωση εξαρτάται από το πάχος και το βάθος των ραγάδων, από το πόσο καιρό τις έχει κάποιος, από την ηλικία και την ποιότητα του δέρματος.

Εξίσου δύσκολη περίπτωση είναι και αυτή της κυτταρίτιδας. «Την μείωση της κυτταρίτιδας βοηθά η σωστή διατροφή, η άσκηση και το νερό. Διάφορα μηχανήματα ή διάφορες ενέσιμες θεραπείες, οι οποίες γίνονται από πλαστικούς χειρούργους ή δερματολόγους, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά, πάντα όμως σε συνδυασμό με τα παραπάνω». Τονίζει, πάντως, η γιατρός ότι χειρουργικές επεμβάσεις δεν γίνονται για την κυτταρίτιδα, παρά μόνο σε περίπτωση που κάποιος έχει και τοπικό λίπος και κάνει λιποαναρρόφηση, οπότε μέχρι ενός σημείου θα δει βελτίωση. Σε γενικές γραμμές, όμως, η κυτταρίτιδα δε μπορεί να εξαφανιστεί παρά μόνο να βελτιωθεί με αρκετή προσπάθεια από τον ενδιαφερόμενο και βοήθεια από τον πλαστικό χειρούργο.

Οι προβληματισμοί
Οι προβληματισμοί για την λιποαναρρόφηση δεν είναι λίγοι ούτε αμελητέοι: Οι πόνοι μετά το χειρουργείο, τα σημάδια στα σημεία που έχουν τρυπηθεί, το κακό τελικό αποτέλεσμα, ο κίνδυνος μιας επέμβασης. Τι απαντά ο δρ. Γεωργίου σε όλα αυτά; «Η λιποαναρρόφηση είναι μία απλή, ευρέως διαδεδομένη αισθητική επέμβαση, την οποία έχουν κάνει άπειρες γυναίκες. Είναι λογικό, λοιπόν, ανάμεσα σε όλες αυτές τις γυναίκες να υπήρξαν και κάποιες επιπλοκές. Πρόκειται, άλλωστε, για δουλειά χειρονακτική, κατά την οποία ‘δουλεύει’ το χέρι και το μάτι, οπότε έχει να κάνει με τον γιατρό, ο οποίος πρέπει να ξέρει τι να προσέξει και, φυσικά, πρέπει να έχει εξηγήσει στην ασθενή πώς θα είναι το σώμα της μετά το χειρουργείο. Δεν πρέπει να υποσχόμαστε δουλειές τις οποίες δε μπορούμε να κάνουμε».

«Η λιποαναρρόφηση είναι σχέση όγκου και ποιότητας δέρματος», λέει ο κ. Γεωργίου. Μία νέα γυναίκα, με σφιχτό δέρμα, θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία έχει γεννήσει και της οποίας το δέρμα έχει χαλαρώσει. Γι’αυτό, άλλωστε, ιδανικοί υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι οι νέοι άνθρωποι, ακόμα και οι έφηβοι, σύμφωνα με τον γιατρό. Επιπλέον, ιδανικοί είναι οι υποψήφιοι με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 30. «Η λιποαναρρόφηση δεν ανταποκρίνεται σε παχιά άτομα, μόνο αν λειτουργήσει βοηθητικά, μετά από κάποια βαριατρική χειρουργική», διευκρινίζει ο γιατρός. Και σημειώνει ότι με την λιποαναρρόφηση δεν εξαφανίζονται ούτε οι ραγάδες ούτε η κυταρρίτιδα.

Σχετικά με τα σημάδια της λιποαναρρόφησης, ο δρ. Γεωργίου επιμένει ότι είναι πολύ μικρά, περίπου μισό εκατοστό, και ότι δύσκολα θα ενοχλήσουν τον ασθενή μετά την αποθεραπεία. «Πολύ περισσότερη σημασία από τα σημάδια έχει η ομοιομορφία και το ωραίο σχήμα που θα αποκτήσει το άτομο μετά το χειρουργείο», επιμένει. Αυτό, όμως, που θα δει ο ασθενής για ένα διάστημα είναι κάποιους μώλωπες, οι οποίοι θα φεύγουν σιγά-σιγά, ενώ το πρήξιμο στα σημεία που χειρουργήθηκαν θα είναι μειωμένο αν το άτομο φορά επιμελώς τον ειδικό κορσέ για τις μέρες που θα του υποδείξει ο γιατρός.

Το κόστος της ομορφιάς
Όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι το κάθε χειρουργείο μπορεί να έχει πολύ διαφορετική τιμή, ανάλογα με την γιατρό και με το νοσοκομείο στο οποίο θα γίνει η επέμβαση, γι’αυτό απαιτείται έρευνα αγοράς από τον ενδιαφερόμενο πριν προχωρήσει σε αυτήν. Προσεγγιστικά και μόνο, ωστόσο, θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι για μία μέτρια λιποαναρρόφηση, σε δύο-τρία σημεία του σώματος, δεν θα πληρώσει λιγότερα από 2.000 με 2.500 ευρώ και δύσκολα περισσότερα από 5.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη επέμβαση, καθώς κρίνεται ως αισθητική, δεν «καλύπτεται» από τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε από τις ιδιωτικές ασφάλειες νοσοκομειακής περίθαλψης.

* Δείτε στο Photo Gallery πραγματικά περιστατικά, πριν και μετά την λιποαναρρόφηση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v