Αντηλιακά: Για μια θέση στον ήλιο...

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει προστατευτικά ένα αντηλιακό προϊόν και τι πρέπει να ξέρουμε για την καλύτερη συμβίωση με τον ήλιο; Tips για μπρούτζινο χρώμα χωρίς κινδύνους.   
Αντηλιακά: Για μια θέση στον ήλιο...
της Πέννυ Κούτρα

Αρχίζουμε με την εξής παρατήρηση και αυστηρή προειδοποίηση: Κανείς δεν επιτρέπεται εν έτει 2007 και μετά από τόση ενημέρωση να εκτίθεται στον ήλιο, χωρίς αντηλιακή προστασία. Μα κανείς, ούτε εσείς οι μελαμψοί και τόσο αρρενωποί τύποι, που το 'χετε ως προσβολή να πασαλοιφτείτε, ούτε οι εσείς οι κυρίες που επιθυμείτε να αποκτήστε βαθύ τροπικό μαύρισμα.

Τα αντηλιακά προιόντα, αντίθετα με ότι φανταζόμαστε, δεν μας χωρίζουν αλλά μας ενώνουν με τον ήλιο, τον οποίο χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε ούτε να τον αντικρίσουμε. Ολα τα αντηλιακά ή φωτοπροστατευτικά, δεν είναι τίποτε άλλο από μόρια τα οποία είτε απορροφούν είτε αντανακλούν ή διαχέουν την ηλιακή ακτινοβολία: το UVB (το υπεριώδες φως μακρού μήκους κύματος) και το UVA (υπεριώδες φως βραχέος μήκους κύματος) και προστατεύουν το δέρμα από άμεσες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι το ηλιακό έγκαυμα, ή τις όψιμες, όπως είναι η φωτογήρανση, η φωτοκαρκινογένεση κλ.π.

Αν αναζητάτε λοιπόν μια θέση στον ήλιο, χωρίς τα παρεπόμενα και διαπιστωμένα προβλήματα που αυτός μπορεί να προκαλέσει, οφείλετε να συμμορφωθείτε. Πρόσφατες δε έρευνες (αλλά και η εμπειρική παρατήρηση) απέδειξαν ότι τα αντηλιακά προιόντα βοηθούν το δέρμα να μαυρίσει καλύτερα, σωστότερα και βαθύτερα, οπότε... τέρμα οι δικαιολογίες. Εξάλλου, οι νέες υφές και ιδιότητες των αντηλιακών αφενός τα καθιστούν εύχρηστα, αλλά και αρκούντως καλλυντικά, ενώ δίνουν άπειρες πιθανότητες επιλογών.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αντηλιακό πρέπει να έχει 12 ιδιότητες. Να είναι σταθερό στο φως, ουδέτερο, μη λιπαρό, μη ερεθιστικό, μη απολυπαντικό, μη ξηρό, άοσμο, αποτελεσματικό, να κρατά 50% νερό, να μην αλληλεπιδρά με άλλα χημικά, να έχει μακρά διάρκεια δράσης και αόριστο χρόνο λήξης. Η αλήθεια είναι ότι κανένα προιόν δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω, οπότε για τη χρήση τους πρέπει να υιοθετηθούν κάποιοι κανόνες, οι οποίοι μεγιστοποιούν τα θετικά αποτελέσματα.

- Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο, ώστε οι χημικές ενώσεις προστασίας να ενεργοποιηθούν.
- Πρέπει να ανανεώνεται συχνά, πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας που φέρει το αντηλιακό επί τα λεπτά που αντέχει το κάθε δέρμα στον ήλιο. Για παράδειγμα, ένα άτομο που κοκκινίζει με παραμονή 20 λεπτών στον ήλιο, μπορεί να μείνει στον ήλιο 120 λεπτά αν επαλείψει αντηλιακό με δείκτη 6. Ο δείκτης προστασίας ξεκινά από 2 και φθάνει στο 45. Ωστόσο οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για εμπορικούς λόγους και ότι ο ανώτερος δείκτης που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι ως 25-30. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει αναγραφή ΔΠ άνω του 30.
- Το αντηλιακό πρέπει επίσης να ανανεώνεται κάθε φορά που βγαίνουμε από το νερό-ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο- ή αν έχουμε ιδρώσει.
- Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε περσινά αντηλιακά προιόντα, διότι τα φίλτρα προστασίας τους έχουν είτε εξασθενήσει είτε απενεργοποιηθεί εντελώς. Συνήθως η διάρκεια ζωής τους, εφόσον ανοιχτούν από τη σφραγισμένη συσκευασία τους, είναι 3 με 4 μήνες.

Εφόσον λάβετε υπόψη τα παραπάνω, δεν μένει παρά να αναζητήσετε το κατάλληλο αντηλιακό με τον αρμόζοντα δείκτη προστασίας. Ο πλέον πάντως ενδεδειγμένος είναι 20 για το σώμα και 30 για το πρόσωπο, εφόσον είστε μεσογειακοί τύποι, χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες, αλλά και πάλι είναι σωστό να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή το φαρμακοποιό σας.

Σε ότι αφορά τις υφές, τα αρώματα και τις ιδιότητες, τα αντηλιακά νέας γενιάς έχουν προχωρήσει πολύ, προλαμβάνοντας ακόμη και τις μύχιες επιθυμίες μας. Σε μορφή τζελ, σε υγρή μορφή που ψεκάζεται (απευθύνεται κυρίως στους άνδρες), με κρεμώδη ή ελαιώδη υφή, τα αντηλιακά προιόντα προστατεύουν τόσο τα μαλλιά, το λεπτό δέρμα του προσώπου αλλά και το σώμα.

Αναλυτικότερα, οι αντηλιακές σειρές των φαρμακευτικών εταιριών, εστιάζουν στις ανάγκες των ανθρώπων με ευαίσθητη επιδερμίδα. H Helioderm της Castalia του ομίλου Lavipharm, διαθέτει τη νέα ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων προστασίας από τον ήλιο για ευαίσθητες επιδερμίδες. Τα προϊόντα της νέας σειράς Helioderm είναι ειδικά μελετημένα για να παρέχουν πλήρη ασφάλεια σε ακραίες συνθήκες ηλιοφάνειας – είτε σε μεγάλο υψόμετρο είτε στη θάλασσα –και καλύπτουν τις ανάγκες κάθε τύπου επιδερμίδας. Είναι κατάλληλα τόσο για ανοιχτόχρωμες όσο και για προβληματικές επιδερμίδες (με εγκαύματα ή ουλές) και διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Στην ίδια σειρά παρουσιάζεται και ένα καινοτόμο προιόν, το οποίο συνδυάζει τόσο την προστασία από τον ήλιο όσο και από το τσίμπημα της μέδουσας και της τσούχτρας. Διαθέτει μια διεθνή πατέντα στη σύνθεση του, που αδρανοποιεί τον μηχανισμό επίθεσης των συγκεκριμένων θαλασσίων όντων. (Τώρα που το σκέφτομαι, θα έπρεπε να εφευρεθεί αντίστοιχο προιόν που θα απωθεί τους ενοχλητικούς της παραλίας. Ξέρετε αυτούς που παίζουν ρακέτες, που μιλάνε ΠΟΛΥ φωναχτά όλη την ώρα, και που γενικώς δεν σέβονται κανέναν).

Αντηλιακά διπλής δράσης παρουσιάζει και ο ξένος οίκος κοσμετολογίας Lancaster, ο οποίος έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα αυτό. Εδώ και χρόνια διαθέτει στην αγορά μια ολοκληρωμένη σειρά προιόντων, που εκτός από προστασία από τον ήλιο προσφέρουν υπηρεσίες λιποδιάλυσης και αδυνατίσματος. Αντίστοιχη σειρά διαθέτει και η Biotherm, ενώ ένα σχετικό προιόν που συνδυάζει τόσο αντικυτταριδική δράση όσο και μαυριστικές ιδιότητες χωρίς ήλιο, λάνσαρε φέτος και η L’Oreal. Προσοχή ωστόσο γιατί το τελευταίο όπως και όλα τα auto-bronzant δεν προσφέρουν προστασία από τον ήλιο.

Τέλος, σημαντική αλλά έμμεση βοήθεια στη μάχη κατά του ήλιου και υπέρ του χάλκινου μαυρίσματος της επιδερμίδας δίνουν τα βιταμινούχα σκευάσματα προετοιμασίας, όπως π.χ. το Inneov της L’Oreal. Σε καμιά περίπτωση, τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν προσφέρουν αντηλιακή προστασία, αλλά βοηθούν την επιδερμίδα να μαυρίσει ευκολότερα και σε συντομότερο διάστημα, οπότε μειώνουν το χρόνο της ηλιοθεραπείας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v