Μεγάλη δοκιμή Γεροβασιλείου & Βιβλία Χώρα στην Αθήνα!

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσαν στις αρχές της εβδομάδας τα Κτήματα Γεροβασιλείου και Βιβλία Χώρα στην Αθήνα, με καλεσμένους τους επαγγελματίες του κρασιού και της εστίασης. Οι (πάντα άψογοι) οικοδεσπότες Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής ήταν οι ξεναγοί μας σε ένα απολαυστικό ταξίδι, κατά το οποίο διαπιστώσαμε και εκτιμήσαμε την εξέλιξη των κρασιών τους στο χρόνο.

Η εκδήλωση εκτυλίχθηκε γύρω από την κάθετη γευσιγνωσία των πιο καταξιωμένων ετικετών των δύο Κτημάτων, όπως ο Όβηλος (Λευκός και Ερυθρός), το Avaton, το Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρός και το Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός. Εντυπωσιακές "guest" εμφανίσεις έκαναν κάποιες παλαιωμένες ετικέτες που απέδειξαν για άλλη μια φορά την αξία τους και την αντοχή τους στο χρόνο, όπως το Sauvignon Blanc Fumé του 2001 και η Μαλαγουζιά 2007 από το Κτήμα Γεροβασιλείου, καθώς και το Merlot 2006 από το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εσοδείες που δοκιμάστηκαν κάθετα επελέγησαν με κριτήρια που είχαν επιπλέον εκπαιδευτική αξία για όλους μας, προκειμένου να διαπιστώσουμε ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα σε θερμές και ψυχρές χρονιές, κανονικές φιάλες των 750ml και φιάλες magnum του 1.5 λίτρου κλπ. Στο δε γεύμα που ακολούθησε, δοκιμάσαμε επίσης και μια ετικέτα που θα μας απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον: τον Βίβλινο Οίνο του 2009, από την αρχαία τοπική ποικιλία Βυβλία, που ανακαλύφθηκε τυχαία σε άγρια κατάσταση στο Παγγαίο Όρος (το συγκεκριμένο κρασί είχα τη χαρά να το δοκιμάσω πρώτη φορά στην τελευταία επίσκεψή μου στο Κτήμα Βιβλία Χώρα, στις αρχές του 2012).  
|ig:1-4|
Τα βασικά highlights (διαπιστώσεις, ειδήσεις, προτιμήσεις, τοποθετήσεις) της εκδήλωσης, κατά την αποψή μου, ήταν τα εξής:

- Η αντίληψη ότι η Μαλαγουζιά δεν παλαιώνει είναι μύθος (κι αυτό, δια στόματος του ανθρώπου στον οποίο η ποικιλία χρωστάει τη διάσωση, αλλά και τη διάδοσή της). Όπως διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι, όταν οινοποιείται σωστά, η συγκεκριμένη ποικιλία έχει σημαντικές δυνατότητες εξέλιξης, ακόμα και χωρίς να έχει περάσει από βαρέλι

- Η ετικέτα Όβηλος, και στις δύο χρωματικές της εκφάνσεις, είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα του μεγαλείου του Ελληνικού κρασιού. Όσο για τον Λευκό Όβηλο συγκεκριμένα, αν καλούμουν να δώσω απάντηση στην (απίστευτα δύσκολη) ερώτηση "Ποιο είναι το καλύτερο Ελληνικό λευκό κρασί", η συγκεκριμένη ετικέτα θα ήταν χωρίς αμφιβολία από τις πρώτες που θα έρχονταν στο μυαλό μου

- Το Κτήμα Γεροβασιλείου έχει αρχίσει να κάνει μια συνειδητή στροφή προς τις Ελληνικές ποικιλίες. Ήδη στο Ερυθρό Κτήμα το Λημνιό αντικαθιστά πλέον το Grenache, ενώ ολοένα και σημαντικότερο ρόλο θα παίζει γενικότερα πλέον στα κρασιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα το Αγιωργίτικο, το οποίο, σημειωτέον, χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να επιτραπεί στη ζώνη της περιοχής ως συνιστώμενη ποικιλία!

- Το 2013, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ήταν μια από τις εξαιρετικότερες χρονιές της τελευταίας περιόδου και για τα δύο Κτήματα, αλλά και, ουσιαστικά, για το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού αμπελώνα

- Τα κρασιά που ξεχώρισα εγώ από όλες τις δοκιμές ήταν τα εξής: Ο εκπληκτικής ζωντάνιας και πολυπλοκότητας Όβηλος Λευκός 2008, ο Όβηλος Ερυθρός της ίδιας χρονιάς, γιατί είναι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο ερυθρό κρασί, το απίστευτου αρωματικού και γευστικού βάθους Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό 2000 και το πανέμορφο Avaton 2009, που εξακολουθεί να δικαιώνει περίτρανα την πρωτοποριακή επιλογή του χαρμανιού από λιγότερο εμπορικές γηγενείς μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο)

- "Τα Ελληνικά λευκά κρασιά είναι από τα καλύτερα του κόσμου για την τιμή τους", είπε επί λέξει ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, που πρέπει να λάβουμε όλοι μας υπόψη

Πρέπει να πω, τέλος, γιατί το αισθάνομαι, ότι οι δύο μεγάλοι αυτοί οινοποιοί μας είναι στην κυριολεξία "αεικίνητοι"! Δεν χάνουν καμία ευκαιρία να φέρουν οι ίδιοι τον κόσμο (τους επαγγελματίες, αλλά και τους απλούς οινόφιλους) κοντά στα κρασιά τους. Δίνουν πάντα οι ίδιοι το παρών, απαντούν ερωτήσεις, συντονίζουν τις δοκιμές, σερβίρουν οι ίδιοι τα κρασιά τους. Θα ακουστεί λοιπόν κλισέ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει με το παραπάνω: η επιτυχία των κρασιών τους και η διαχρονική τους αποδοχή από τον κόσμο μόνο τυχαία δεν είναι...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v