Το Μοσχοφίλερο έχει σουξέ (και) στο εξωτερικό

Ένα λευκό κρασί από μία από τις πιο αγαπημένες Ελληνικές ποικιλίες, το Μοσχοφίλερο, ανακάλυψε (ξανά) η Julia Harding MW, το δεξί χέρι της διάσημης Jancis Robinson MW, όπως ανακοινώνει με ενθουσιασμό στην δημοφιλή ιστοσελίδα της τελευταίας (www.jancisrobinson.com).

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν πολλές Ελληνικές ετικέτες στα ράφια της αγοράς της Αγγλίας, και προς τιμήν της η Julia κάνει αναφορά στον Steve Daniel, ο οποίος, ως υπεύθυνος προμηθειών της μεγάλης αλυσίδας Oddbins είχε αναλάβει τη δική του, προσωπική σταυροφορία προκειμένου να φέρει το Ελληνικό κρασί στην mainstream Αγγλική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 90. Κι αν η προσπάθειά του αυτή έληξε άδοξα όταν άλλαξε η πολιτική (και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν θυμάμαι καλά) της εταιρείας Oddbins, σήμερα ο Steve εξακολουθεί να αποδεικνύει την πίστη του στο Ελληνικό κρασί, μέσα από το τωρινό του "μετερίζι", την εταιρεία εισαγωγών Novum Wines με έδρα το Λονδίνο. Η Novum τροφοδοτεί την Αγγλική αγορά με ποιοτικό Ελληνικό κρασί και το εκπροσωπεί δυναμικά σε εκθέσεις και εκδηλώσεις. Το μικρό αλλά πολύ επιλεγμένο Ελληνικό portfolio της Novum περιλαμβάνει σήμερα τα κρασιά των Κτημάτων Γαία, ΑΛΦΑ και Βιβλία Χώρα.

Πίσω στο Μοσχοφίλερο, με το οποίο η Julia Harding MW δηλώνει ενθουσιασμένη. Μάλιστα παρουσιάζει τα (ιδιαίτερα κολακευτικά) σχόλιά της για τις ετικέτες Μαντινεία 2009 και Blanc de Gris 2008 από το Κτήμα Τσέλεπου, Μαντινεία 2009 και Αστάλα 2008 από το Κτήμα Σπυρόπουλου, καθώς και Νότιος 2009 (χαρμάνι από Μοσχοφίλερο και Ροδίτη) από το Κτήμα Γαία (εκ των οποίων μόνο το τελευταίο διατίθεται, μέσω της Novum Wines, στην Αγγλική αγορά).

Είμαι μεγάλος φαν του Μοσχοφίλερου και χαίρομαι που έχει ανταπόκριση στο εξωτερικό. Ελπίζω ότι αυτή στο μέλλον θα αυξηθεί κατακόρυφα, εκτός των άλλων και χάρη στο στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την τόνωση της εικόνας του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Το Μοσχοφίλερο είναι μία ποικιλία που αξίζει την προσοχή του οινόφιλου κοινού, και η οποία μπορεί με τη σειρά της να ενδυναμώσει τη θέση του Ελληνικού κρασιού γενικότερα στις αγορές του εξωτερικού.

Τώρα που ο καιρός ανοίγει, ένα καλό δροσερό Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία (αλλά όχι αποκλειστικά) τραβιέται όσο λίγα άλλα λευκά κρασιά, και συνδυάζεται τέλεια σχεδόν μέ κάθε αυθεντική Ελληνική γεύση - ειδικά αυτές που η Ελληνική κουζίνα διανθίζει με μπόλικα και διάφορα φρέσκα μυρωδικά.

Στην παραπάνω επιλογή της Julia Harding MW εγώ θα πρόσθετα την εξαιρετική Μαντινεία Νασιάκου, και τις ετικέτες Μοσχοφίλερο των οινοποιείων Σκούρα και Ζαχαριά. Μια και η Julia ανέφερε και ένα διποικιλιακό οίνο με βάση το Μοσχοφίλερο, εγώ θα πρόσθετα και την ετικέτα Ορεινός Ήλιος Λευκός από το Κτήμα Σεμέλη, το οποίο βασίζεται επίσης στο επιτυχημένο χαρμάνι Μοσχοφίλερου και Ροδίτη. Τέλος, επειδή εγώ έχω και μία αδυναμία στα ροζέ κρασιά από Μοσχοφίλερο (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για ροδαλή ποικιλία σταφυλιού), θα σας συνιστούσα επίσης τις ετικέτες Gentilini Rosè από το ομώνυμο οινοποιείο της Κεφαλονιάς και Μελιαστός από το Κτήμα Σπυρόπουλου, οι οποίες κάνουν αποδεδειγμένα εξαιρετική παρέα σε εξωτικά πιάτα της Κινέζικης, Ινδικής ή Πολυνησιακής κουζίνας, αλλά και σε μακαρονάδες και risotti με θαλασσινά και ελαφριές κόκκινες σάλτσες.

Το να υπάρχει, πάντως, ένα δροσερό Μοσχοφίλερο "stand-by" στο σπίτι για κάθε περίσταση είναι για μένα πάγια τακτική. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v