Τα κρασιά σας και τα μάτια σας!

Μας αρέσει δεν μας αρέσει, ο κόσμος βρίσκεται στο ζενίθ της κρίσης. Και όλα δείχνουν ότι, με την ανέχεια που υπάρχει, η εγκληματικότητα και η κλοπή θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Το κακό όμως είναι ότι και οι κλέφτες έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ σοφιστικέ και να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα (ξέρετε τώρα, τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, χρηματαποστολές, κλπ). Θύμα της ίδιας της επιτυχίας της λοιπόν φαίνεται ότι είναι η ραγδαία αναπτυσσόμενη οινική κουλτούρα στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Έτσι, μέχρι και οι κλέφτες είναι πλέον... connaisseurs και έχουν βάλει στόχο ίσως το μοναδικό προϊόν η αξία του οποίου αυξάνεται εν μέσω κρίσης, αντί να πέφτει: το κρασί!

Μόλις πριν από λίγες μέρες έγινε μία μεγάλη τέτοια ληστεία στο Λονδίνο. Λεία των ληστών ένα φορτίο premium κρασιών από τη Νότια Αφρική, αξίας μεγαλύτερης των 30.000 ευρώ! Σύμφωνα με τις αρχές η ληστεία ήταν επαγγελματική "δουλειά" και τέλεια οργανωμένη, καθώς τα κρασιά φυλάσσονταν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε ειδική αποθήκη. Το κακό είναι ότι αρκετές από τις ετικέτες που κλάπηκαν ήταν τόσο σπάνιες, που η ληστεία εξαφάνισε ουσιαστικά τις τελευταίες φιάλες τους που επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά.

Λίγο νωρίτερα, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, μία άλλη ληστεία "οινικής" φύσεως συγκλόνισε την ήσυχη πόλη Hopkinton στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι ληστές άρπαξαν - κάτω από τη μύτη του ιδιοκτήτη όπως φαίνεται και στο ενσταντανέ της κάμερας ασφαλείας - κρασιά μεγάλης αξίας από μία συνοικιακή κάβα. Οι φιάλες που κλάπηκαν αυτή τη φορά ήταν μόνο τέσσερις, ανάμεσά τους ωστόσο ήταν και ένα Château Mouton Rothschild του 1945, αξίας που ξεπερνάει τις 20.000 δολάρια! Τώρα θα μου πείτε τι δουλειά έχει μία μικρή κάβα να έχει τέτοιους θησαυρούς σε κοινή θέα, και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Κάποια δημοσιεύματα πάντως ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη φιάλη τελικά βρέθηκε, ενώ οι υπόλοιπες έπεσαν αναπόφευκτα στα χέρια κλεπταποδόχων που σίγουρα θα τις διοχετεύσουν καταλλήλως.

Παρότι υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες οίνου στην Ελλάδα, με μεγάλα - και σε ορισμένες περιπτώσεις, μοναδικά - κομμάτια στις κάβες τους, έχω την εντύπωση ότι δεν θα παρατηρηθούν αντίστοιχα φαινόμενα στη χώρα μας. Αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο σε μένα (κούφια η ώρα...) ελπίζω τουλάχιστον όποιος είναι ο τελικός αποδέκτης των κρασιών της δικής μου συλλογής να μην τα κακομεταχειριστεί... Να τα αγαπάει σαν κι εμένα και να τα πιει στην υγειά μου, για να τα χαρεί.

Για όποιον φοβάται, πάντως, έχω να προτείνω λύσεις όπως το εικονιζόμενο "θησαυροφυλάκιο" στα έγκατα του οινοποιείου Capannelle, στην πόλη Gaiole της Τοσκάνης. Έχοντας επισκεφθεί αυτό το οινικό "φρούριο", μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε ο Μαγκάιβερ δεν μπαίνει εκεί μέσα, ακόμα κι αν βάλει όλη του την τέχνη! Μάλλον έτσι εξηγείται το γεγονός ότι εκεί φυλάσσουν τις μεγάλες εσοδείες των κρασιών που έχουν αγοράσει από το εν λόγω οινοποιείο οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί οίκοι, καθώς και ορισμένοι από τους σημαντικότερους συλλέκτες οίνου στον κόσμο...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v