Big talk με τον Λάμπρο Φισφή & τον Δημήτρη Μακαλιά

Με αφορμή τη νέα τους εκπομπή “Big talk” στο www.netwix.gr, που συμπαρουσιάζουν με τον Ζήση Ρούμπο, τον Γιάννη Σαρακατσάνη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, ο Λάμπρος Φισφής & ο Δημήτρης Μακαλιάς, μιλούν στο in2life.gr και την Ευφροσύνη Πολυζώη.

Big talk με τον Λάμπρο Φισφή & τον Δημήτρη Μακαλιά

Με αφορμή τη νέα τους εκπομπή “Big talk” στο www.netwix.gr, που συμπαρουσιάζουν με τον Ζήση Ρούμπο, τον Γιάννη Σαρακατσάνη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, ο Λάμπρος Φισφής  & ο Δημήτρης Μακαλιάς,  μιλούν στο in2life.gr  και την Ευφροσύνη Πολυζώη.

-Να ξεκινήσουμε με την εκπομπή σας “Big talk” στο διαδικτυακό κανάλι www.netwix.gr. Μια ανδροπαρέα μιλάει ανοιχτά για όλα τα θέματα, αρκεί να μην είναι σοβαρά. Πείτε μας περισσότερα...

 ΛΦ. Είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από τις συζητήσεις που γινόντουσαν στο καμαρίνι πριν την έναρξη των παραστάσεων του Κωμικού ΜΠΟΥΜ. Κάποιες φορές αυτές οι συζητήσεις ήταν πιο διασκεδαστικές από την παράσταση και αποφασίσαμε να βρούμε μια φόρμα, ώστε να το περάσουμε στον κόσμο. Σε μια εποχή που όλες οι συζητήσεις είναι σοβαρές και δραματικές καλό είναι που και που να μιλάμε και για πράγματα μικρής σημασίας. Που όμως πολλές φορές διχάζουν περισότερο απ΄ό,τι τα σοβαρά ζητήματα.

ΔΜ. Νιώθω ότι είναι κάτι που μας έλειπε. Επιτέλους να μιλάμε αυθόρμητα και με χιούμορ για μη σοβαρά θέματα. Να απαντάμε σε ερωτήσεις, που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να κάνει. Ή αν τις έκανε να μην πήρε ποτέ τις "ειλικρινείς" απαντήσεις. Είμαστε επί της ουσίας μια παρέα έτσι κι αλλιώς με τα παιδιά...απλώς βρίσκονται μπροστά μας και μερικές κάμερες!




 -Που αποδίδετε την ανταπόκριση που έχει το www.netwix.gr ειδικά στα "νεανικά κοινά" και τι είναι αυτό, που διαφοροποιεί ένα μέσο όπως το συγκεκριμένο, από τα θεωρούμενα συμβατικά.

 ΛΦ. Δεν έχουμε τεράστια εμπειρία σε αυτό το μέσο και το ανακαλύπτουμε μέρα με την μέρα μαθαίνοντας τους κώδικές του. Θεωρώ ότι στο www.netwix.gr το νεανικό κοινό ταυτίζεται περισότερο με το περιεχόμενο που παρακολουθεί. Μιλάει πιο πολύ στην γλώσσα και τα ενδιαφέροντά του. Επίσης σε αντίθεση με άλλα μέσα έχει μια μεγαλύτερη ελευθερία.

ΔΜ. Η επιτυχία του θεωρώ ότι είναι στη διαφορετικότητά του. Την αντισυμβατικότητα που προσφέρει σε αντίθεση με την τηλεόραση. Δεν έχει όρια και δεν έχει κριτική. Τι πιο τέλειο;! Έχει ταχύτητα, έχει χιούμορ, έχει νέα πρόσωπα. Δεν κουβαλάει τίποτα από τα δεδομένα. 




Λάμπρος Φισφής


-Ο ένας stand up comedian, o άλλος αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής του ΚΘΒΕ, πως "παντρεύονται" αυτές οι δύο σχολές; 

ΛΦ. Η κοινή μας γλώσσα είναι η κωμωδία. Του Δημήτρη ως ηθοποιού και εμένα ως σεναριογράφου και stand up comedian. O καθένας βάζει στις συνεργασίες το δικό του background και γνώσεις και αυτό είναι το ωραίο. Σε μια ομάδα 5 ατόμων όπως αυτή του Big Talk θες να έχεις διαφορετικές οπτικές γωνίες για ένα κοινό σκοπό. Tο γέλιο.

ΔΜ. Υπάρχει κοινός στόχος: το κοινό. Και οι δύο θέλουμε να περάσουμε κάτι στο κοινό που μας βλέπει. Έχουμε ανάγκη να του μιλήσουμε. Να κάνουμε τον κόσμο να ψυχαγωγηθεί. Θεωρώ ότι με τον Λάμπρο υπάρχει ένα μοναδικό δέσιμο. Δίνουμε συνέχεια στοιχεία ο ένας στον άλλο, χωρίς ταυτόχρονα να ακολουθούμε και τις δικές μας προσωπικές πορείες. 

 



Δημήτρης Μακαλιάς

-Έχετε συμμετάσχει και οι δύο "στη γενιά των 592 ευρώ". Πάει καιρός από τότε, καθώς πλέον αναφερόμαστε "στη γενιά των 480 (και πολλά λες) ευρώ".   Πως το εισπράττετε αυτό, έχουν αλλάξει οι αντιδράσεις, κυρίως του νεανικού κοινού;

ΛΦ. Ακόμα και τώρα πολλοί μας μιλάνε για αυτή την σειρά. Είχε ένα πολύ στοχευμένο, αλλά φανατικό κοινό που ακόμα και τώρα περιμένει την επιστροφή της σειράς. Σίγουρα ο μισθός έχει αλλάξει κατά πολύ. Ακόμα και όταν ξεκινούσαμε άλλαξε. Ο αρχικός τίτλος ήταν “η γενιά των 700 ευρώ”.

ΔΜ. Είναι απίστευτο ότι ακόμα μας μιλάνε για αυτή τη σειρά και την προφητικότητά της! Το νεανικό κοινό είναι στα όρια του. Έχει κουραστεί και έχει χάσει και την ελπίδα του. Ωστόσο έχει αναζητήσεις και ψάχνει να βρει το φως του. Ευτυχώς, αγκαλιάζει ακόμα την τέχνη και την αποζητά. Κυρίως την κωμωδία. 


- Ο Έλληνας εξακολουθεί να γελάει, να έχει χιούμορ;

ΛΦ. Ο Έλληνας είχε και θα έχει χιούμορ και πάντα θα γελάει. Τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα συνεχίζει να γελάει και να είναι πάντα ένα από τα καλύτερα κοινά να συναντήσεις. Το χιουμορ βέβαια του Έλληνα καλύπτει όλα τα φάσματα. Το σημαντικό είναι να βρεις αρκετούς να γουστάρουν το είδος κωμωδίας που θες να κάνεις εσύ.

ΔΜ. Φυσικά! Ίσως και ακόμα περισσότερο. Τον λυτρώνει το χιούμορ. Το έχει ανάγκη για να πάει παρακάτω. Ευτυχώς ψάχνει ακόμα τη θετική πλευρά της ζωής και δεν τα παρατάει. Του αρέσει να γελάει ακόμα και με την αυτοκριτική του!

-Πόση σχέση έχει το stand up comedy μετην παρουσίαση ενός τηλεπαιχνιδιού;

 ΛΦ. Η παρουσίαση έχει κάποιους κανόνες που είναι θεμελιώδεις. Και αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι ειτε παρουσιάζεις παράσταση κωμωδίας είτε τηλεπαιχνίδι. Πρέπει να κάνεις το κοινό να χαλαρώσει, να περάσει καλά, να τους κάνεις μια ομάδα-παρέα. Κάθε είδος βέβαια έχει και τους δικούς του έξτρα κανόνες. 

ΔΜ. Αν και σε αυτό είναι ειδικός ο Λάμπρος, θα τολμήαω να πω πως είναι ιδιαίτερα σχετικά. Και μάλιστα λειτουργούν συμπληρωματικά. Οι ταχύτητες και η ευστροφία που απαιτεί ένα τηλεπαιχνίδι αγγίζουν πολύ στη βάση του stand up. 

-Υπάρχει συνταγή επιτυχίας κι αν ναι, η δική σας ποιά είναι;  

ΛΦ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας. Το σημαντικό είναι να κάνεις αυτό που πιστεύεις και να δουλεύεις όσο καλύτερα μπορείς για αυτό. Από εκεί και πέρα το κοινό είναι αυτό που κρίνει και θα σου πει αν θα γίνει επιτυχία ή όχι.

ΔΜ. Δεν υπάρχει. Είναι πολλά. Κυρίως η τύχη και η επένδυση, δηλαδή η προσωπική δουλειά/μόχθος του καθενός. Επίσης, να είναι κανείς ο εαυτός του. Να μην αλλάζει και να μην προσποιείται. Η αλήθεια πολλές φορές απωθεί, αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζεται. 

 
-Τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

 ΛΦ. Άμεσο βήμα μας είναι το “ 2ο Avaton International Comedy Festival”. Είναι μια γιορτή της κωμωδίας που γίνεται στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι. Εκεί μέσα σε 5 μέρες θα μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει 16 παραστάσεις και πάνω από 45 κωμικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρεία να δει ο κόσμος κανούργιες και αγαπημένες παραστάσεις stand up comedy, κωμικού αυτοσχεδιασμού και θεάτρου.

ΔΜ. Από τις 16/6 έως και τις 20/6! Εκεί σας περιμένουμε όλους!!

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v