5 καλά μαθήματα που θα πάρεις από μια κακή σχέση

Οι κακές σχέσεις μπορούν να μας διδάξουν πολλά πράγματα για τον εαυτό μας. Πράγματα για τα οποία, μακροπροθεσμα, θα είμαστε ευγνώμονες.
5 καλά μαθήματα που θα πάρεις από μια κακή σχέση
Είναι στατιστικά αδύνατο να υπάρξει άνθρωπος που δεν θα κάνει ποτέ μία κακή σχέση, όσο κι αν κρατήσει. Είτε τρεις βδομάδες, είτε τρία χρόνια, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πώς είναι να βρίσκεσαι σε μία σχέση και να την βλέπεις σιγά-σιγά να καταρρέει, χωρίς να ξέρεις τι να κάνεις. Το θέμα είναι ότι, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις εκείνη την στιγμή (και σίγουρα δεν είναι εύκολο να το εκτιμήσεις), οι κακές σχέσεις έχουν αρκετά μαθήματα να σου διδάξουν για τον εαυτό σου. Και αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα.

Σου μαθαίνει να στέκεσαι στα πόδια σου
Ακόμα και στις χειρότερες στιγμές σου, πρέπει να θυμάσαι ότι κατάφερες να φύγεις από μια κακή σχέση, και αυτό απαιτεί πολλά κότσια και αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αυτή η δύναμη μπορεί την στιγμή του χωρισμού να σου φάνηκε σαν μια έκρηξη συναισθηματικής αδρεναλίνης, για να επιβιώσεις, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η καρδιά σου να γίνεται ακόμα πιο αυτάρκης.

Σου δείχνει τι θες αλήθεια από μια σχέση
Και ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις τι θέλεις είναι να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με αυτό που δεν θέλεις. Δουλεύει δέκα στις δέκα φορές, και παρά τις κακές αναμνήσεις που μπορεί να αφήσει, σου αφήνει και την σιγουριά ότι υπάρχουν πράγματα που από εδώ και στο εξής δεν ανέχεσαι, και δεν έχεις πρόθεση να διαπραγματευτείς.

Σου μαθαίνει ότι κάποιες σχέσεις τελειώνουν, και αυτό ήταν όλο
Όχι συναισθηματικές επανανώσεις μετά από καιρό. Όχι κλαμμένα μηνύματα στις πέντε το πρωί. Όχι σεξ που συνοδεύεται από ενοχές και μπέρδεμα και ελπίδες και τρόμο. Απλά τέλος, και όταν το νιώσεις αυτό το τέλος, θα είναι τόσο λυτρωτική στιγμή. Επειδή θα ξέρεις ότι μπορείς να το ξανακάνεις, αν χρειαστεί.

Σου μαθαίνει ότι η αποτυχία μερικές φορές είναι κι αυτή επιτυχία
Με τον τρόπο της, τουλάχιστον. Μια αποτυχημένη σχέση δεν χρειάζεται να ήταν κακή 100% του καιρού που τα είχατε, για όνομα του θεού. Αυτές τις καλές στιγμές δεν χρειάζεται ούτε να τις διαγράψεις, ούτε να κρεμιέσαι από πάνω τους και να τις βάζεις μέτρο σύγκρισης στις επόμενές σου σχέσεις. Τις κρατάς και τις εκτιμάς για αυτό που ήταν: Ένα καλό κομμάτι της ζωής σου.

Σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις και τον εαυτό σου
Τα προβλήματα σε μία σχέση, τις περισσότερες φορές, μοιράζονται. Ακόμα κι αν ο ένας από τους δύο συντρόφους παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για όσα πηγαίνουν στραβά, μια κακή σχέση σε βάζει στην διαδικασία να δεις τι κάνεις και εσύ λάθος. Πού θα έπρεπε να είσαι πιο διαλλακτικός, και πότε θα πρέπει να μάθεις να διεκδικείς. Και αυτό είναι υπέροχο πράγμα να ξέρεις για τον εαυτό σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v