Αυτά που δεν είναι αγάπη

Μην μου μιλάς για αγάπη, αν ακόμα μπερδεύεις την αγάπη με αυτά…
Αυτά που δεν είναι αγάπη
Τι είναι η αγάπη; Πολλοί έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Και φαίνεται πως δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε ομόφωνο συμπέρασμα σύντομα. Και πώς να καταλήξουμε, άλλωστε, αφού η αγάπη είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο και προσωπικό;

Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι να αναγνωρίζουμε τι δεν είναι αγάπη. Και αν εσύ πιστεύεις ακόμα ότι τα παρακάτω αισθήματα ταυτίζονται, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις…

Η ανάγκη
Η ανάγκη δεν είναι αγάπη. Το να απαιτείς από ένα άτομο να βρίσκεται συνεχώς στο πλάι σου, όσο ρομαντικό κι αν ακούγεται, ξεκινά από την ανασφάλεια, και η ανασφάλεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αγάπης.

Η εκδικητικότητα
Έχεις δει ποτέ εκείνα τα ζευγάρια, που όλη τους η επικοινωνία μοιάζει με έναν τεράστιο… καυγά; Και μπορεί να μην είναι καυγάς κανονικός, με φωνές και σπασμένα πιάτα, μπορεί να είναι μικρές, με-το-γάντι κακιούλες, που σημαίνουν όμως πολλά. Δεν είναι πάθος το να νιώθετε συνεχώς στα μαχαίρια. Απλώς δεν γουστάρετε ο ένας τον άλλο, αλλά για κάποιο λόγο μένετε μαζί.

Οι επιθυμίες μας
“Θέλω να είμαι μαζί σου”. Από τις πιο αγνές και όμορφες σκέψεις που μπορείς να κάνεις, αρκεί να γνωρίζεις ότι πρέπει να το θέλει και ο άλλος. Η πίεση και η τρομοκρατία δεν κρατούν ποτέ μια σχέση ζωντανή. Κάθε φορά που βάζουμε τις επιθυμίες μας πάνω από τους άλλους, σφραγίζουμε την αποτυχία μας. Και, προφανώς, το ίδιο ισχύει και από την ανάποδη· μην μπερδεύεις τις επιθυμίες του/της συντρόφου σου που προσπαθεί να σου επιβάλει ως αγάπη.

Η ομορφιά
Επανάλαβε μετά από εμάς: Το να γουστάρεις κάποιον εμφανισιακά δεν έχει σχέση με το να τον γουστάρεις ως άνθρωπο. Μην μπερδεύεις την λαγνεία με την αγάπη.

Οι προσδοκίες μας
Έχουμε την τάση να προβάλουμε τις προσδοκίες μας πάνω στους ανθρώπους, και αυτός είναι ο συντομότερος δρόμος προς την απογοήτευση. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε μια εικόνα στο κεφάλι μας (άσχετα του πόσο απέχει από την πραγματικότητα) και μετά να την… ερωτευτούμε. Αυτό όμως δεν είναι αληθινή αγάπη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v