Τα πιο συνηθισμένα κόλπα των χειριστικών ατόμων

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα κόλπα που θα χρησιμοποιήσει ένας χειριστικός άνθρωπος για να σε κάνει να μην μπορείς να ξεκολλήσεις από πάνω του;
Τα πιο συνηθισμένα κόλπα των χειριστικών ατόμων
Αν έχεις πέσει ποτέ θύμα κάποιας από τις παρακάτω τακτικές, ενώ προσπαθείς να κάνεις μια φυσιολογική, ψύχραιμη κουβέντα με τον σύντροφό σου, για να λύσετε κάποιο πρόβλημα στην σχέση σας… τότε οι πιθανότητες λένε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, και μάλλον δεν έχεις λόγο να προσπαθείς περισσότερο. Επειδή οι παρακάτω τακτικές είναι αυτές που χρησιμοποιούν συνεχώς οι χειριστικοί άνθρωποι, για να σε κάνουν να νομίζεις ότι έχεις άδικο, και πως η μόνη σου επιλογή είναι να σκύψεις το κεφάλι και να συνεχίσεις να ανέχεσαι την ψυχολογική κακοποίηση.

Ποιες είναι όμως αυτές;

Αλλάζουν το θέμα
Με το που νιώσει ότι πιέζεται, ή ότι δεν έχει αρκετά επιχειρήματα για να στηρίξει αυτά που λέει, θα αρχίσει ξαφνικά να μιλάει απότομα για κάτι εντελώς διαφορετικό, προσπαθώντας να αλλάξει το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να σου αποσπάσει την προσοχή και να την γλυτώσει.

Εσύ φταις
Αυτό συνήθως θα ακολουθήσει την αλλαγή θέματος. Επειδή μπορείς να είσαι σίγουρη ότι το καινούριο θέμα θα έχει να κάνει με κάποιο δικό σου “φάουλ” από το παρελθόν, άρα με κάποιον τρόπο (που δεν θα βγάζει κανένα απολύτως νόημα) θα προσπαθήσει να ρίξει όλο το φταίξιμο πάνω σου.

Ψηλά τα ντεσιμπέλ
Αν αρχίσει ξαφνικά να μιλάει πιο δυνατά και πιο γρήγορα από πριν, τότε ξέρεις ότι απλά θέλει να σε κάνει να υποχωρήσεις. Είναι εκείνη η παροιμία που λέει ότι σκυλί που γαβγίζει, δεν δαγκώνει;

Εγώ είμαι το θύμα
Όλες οι περιστάσεις και όλοι οι άνθρωποι που έχει γνωρίσει στην ζωή του, του έχουν φερθεί άσχημα. Ποτέ δεν καταφέρνει να κερδίσει αυτό που αξίζει, και είναι ένας αιώνιος σάκος του μποξ για το σύμπαν. Και θα φροντίσει, σιγά-σιγά, με μικρές σπόντες και (ψεύτικες) ιστορίες, να σε πείσει για αυτό από την αρχή της σχέσης σας, ώστε να τον λυπάσαι και να νιώθεις ενοχές κάθε φορά που θυμώνεις (δικαιολογημένα) μαζί του.

Είσαι τρελή
Επίσημα γνωστό ως gaslighting. Τα χειριστικά άτομα χρησιμοποιούν αυτή την τακτική με το να αρνούνται ξεδιάντροπα πράγματα που έχουν πει, μέχρι να σε κάνουν να αμφισβητείς το ίδιο σου το μυαλό. Είναι πάρα πολύ ύπουλη και εκβιαστική τακτική.

Δε σου μιλάω
Το πιο κλασικό και δοκιμασμένο. Αυτό που κάνουν τα δίχρονα παιδάκια, κάθε φορά που οι γονείς τους λένε όχι. Και ίσως το πιο εύκολο να αρπάξεις σαν αφορμή για να του τα ψάλεις επιτέλους για τα καλά—και να τον εγκαταλείψεις.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v