Πώς να φτιάξεις μία τοξική σχέση

Αν νιώθεις ότι τα προβλήματα στην σχέση σου έχουν αρχίσει να γίνονται ανυπόφορα, δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές προτού αποχωρήσεις μια και καλή…
Πώς να φτιάξεις μία τοξική σχέση
Τοξικές σχέσεις. Μιλάμε πολύ συχνά για αυτές. Ποια είναι τα πρώτα σημάδια, πώς μπορείς να προφυλαχθείς, τι πρέπει να κάνεις από την αρχή της σχέσης για να γλυτώσεις… Σπάνια, όμως, μιλάμε για το τι μπορείς να κάνεις για να σώσεις μια τοξική σχέση.

Αν, λοιπόν, τα πράγματα στην σχέση σου έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που νιώθεις ότι δεν αντέχεις, ίσως θα ήταν καλό να δοκιμάσεις τις παρακάτω συμβουλές προτού τα παρατήσεις μια και καλή…

Συζητήστε το
Αν κάποιος από τους δυο σας νιώθει παραμελημένος, τότε είναι ανάγκη να εκφράσετε αυτά τα αισθήματα, να μιλήσετε για αυτά και να προσπαθήσετε να βρείτε μια μέση οδό, αντί να αντιδράτε με άσχημη συμπεριφορά και με το να κλείνεστε συναισθηματικά από τον/την σύντροφό σας. Καλώς ή κακώς, έχετε και οι δύο τους λόγους σας για τον τρόπο που φέρεστε, και η σχέση σας δεν είναι ένα πεδίο μάχης, αλλά συμβιβασμού. Σκεφτείτε και περιγράψτε τι νιώθετε και τι σας πυροδότησε αυτά τα αισθήματα.

Επιστροφή στο παρελθόν
Είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτές τις συμπεριφορές που σας πλήγωσε να συμβαίνει επαναλαμβανόμενα. Μάλιστα, αν εσείς είστε ο “κακός” της υπόθεσης, θα ήταν πολύ καλό να εξερευνήσετε και αυτά που συνέβησαν στις περασμένες σας σχέσεις· φερόσασταν με τον ίδιο τρόπο; Πώς αντιδρούσαν οι παλαιότεροί σας σύντροφοι; Μοιραστείτε με τον/την σύντροφό σας αυτές τις πληροφορίες, ώστε να ξεκινήσετε μαζί να βελτιώνετε την σχέση σας.

Καταγράψτε αυτά που νιώθετε
Ένας πολύ καλός τρόπος να εκφράσετε τα αισθήματά σας καλύτερα – ειδικά αν δεν είστε προφορικοί τύποι – είναι να τα γράψετε. Θα οργανώσετε τις σκέψεις σας καλύτερα, και μετά θα μπορείτε να διαχωρίσετε τα αληθινά προβλήματα από τις “γκρίνιες” που όλοι μας μπορούμε να βγάλουμε από μέσα μας όταν νιώθουμε πιεσμένοι και τα πάντα μοιάζουν με βουνό.

Αναρωτηθείτε σε τι φταίξατε
Καλώς ή κακώς, ποτέ σε μια σχέση δεν φταίει μόνο ένας από τους δύο συντρόφους για αυτά που γίνονται. Μικρό ή μεγάλο, και οι δύο παίζουν κάποιο ρόλο, και είναι ανάγκη να το αποδεχτείτε αυτό. Αν θέλετε να σπάσετε τον κύκλο της κακής συμπεριφοράς και των παρεξηγήσεων, πρέπει να παραδεχτείτε μπροστά στον/στην σύντροφό σας τα λάθη σας, και να του/της ζητήσετε να κάνει το ίδιο. Έπειτα, συζητήστε για το τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε το πρόβλημα αυτό.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v