Οι τρόποι με τους οποίους θα προσπαθήσει να σε ελέγξει

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αγάπη, και βλέπουν τους ανθρώπους σαν μαριονέτες. Και αν πέσεις πάνω σε έναν τέτοιο, να πώς θα προσπαθήσει να το κάνει.
Οι τρόποι με τους οποίους θα προσπαθήσει να σε ελέγξει
Οι χειριστικοί άνθρωποι βρίσκονται παντού. Και σου ‘ρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Μπορούν να σου καταστρέψουν την ζωή και την εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους. Όσο καιρό μένεις μαζί τους, θα προσπαθούν με κάθε πιθανό τρόπο να στρέψουν τα ίδια σου τα αισθήματα εναντίον τους, είτε για να καταφέρουν ένας-θεός-ξέρει-τι, είτε… από απλή καθαρή κακία.

Και αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες τακτικές τους.

Ψυχολογικός εκβιασμός
Εναλλακτικά γνωστό ως αυτό που κατηγορείς την μάνα σου ότι σου κάνει όσα χρόνια ζεις. Σε αντίθεση με την μάνα σου, όμως, αυτός δεν ενδιαφέρεται για ‘σένα. Αλλά ξέρει πολύ καλά να παίζει το θύμα για να σε κάνει να παραδεχτείς ότι έκανες κάτι κακό, ακόμα κι αν πραγματικά δεν έχεις κάτι τίποτα.΄

Gaslighting
Το gaslighting (που στα ελληνικά, δυστυχώς, θα το λέγαμε “είπα-ξείπα”) είναι κι αυτή μια μορφή ψυχολογικού εκβιασμού, αλλά πολύ πιο ύπουλη. Πρακτικά θέλει να σε κάνει να αρχίσεις να αμφισβητείς ακόμα και το ίδιο σου το μυαλό, να πιστεύεις ότι έχεις παρανοήσει. Και ο πιο εύκολος τρόπος για να το καταφέρει αυτό είναι να αρνείται μετά από καιρό αυτά που είπε, και να σε κατηγορεί ότι προσπαθείς να τον κατηγορήσεις εσύ για κάτι.

Σου στερεί την αγάπη
Θυμάσαι όταν ήσουν παιδάκι, που θύμωνες με τους γονείς σου και αρνιόσουν να τους μιλήσεις μέχρι να περάσει το δικό σου; Είναι το ίδιο πράγμα, αλλά πολύ χειρότερο. Επειδή αν δεν περάσει το δικό του, θα γίνει μια παγοκολόνα και θα σε αφήσει να υποφέρεις και να προσπαθείς να καταλάβεις τι έκανες λάθος.

Τους στρέφει όλους εναντίον σου
Ο πιο εύκολος τρόπος να σου καταστρέψει την αυτοπεποίθησή σου είναι να γυρίσει τους πάντες εναντίον σου. Είτε με ψέματα, είτε με φήμες, είτε λέγοντας σε τρίτους πράγματα που του είχες εμπιστευθεί, το μόνο σίγουρο είναι πως ο άνθρωπος που θα κάνει κάτι τέτοιο είναι οριακά ψυχοπαθής.

Κρίσεις οργής
Δεν πρόκειται να σε χτυπήσει—είναι σκύλος που γαβγίζει. Και ξέρει πολύ καλά ότι οι σκύλοι που γαβγίζουν είναι τρομακτικοί, και δύσκολα κάποιος θα τους πει όχι. Μην πέσεις θύμα του. Χώρισέ τον όσο έχεις ακόμα καιρό, προτού τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v