Πώς να σταματήσω να ζηλεύω;

Αν κάθε φορά που αργεί να σου απαντήσει πέντε λεπτά, το μυαλό σου φτιάχνει τα πιο φρικιαστικά σενάρια, ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για να χαλαρώσεις.
Πώς να σταματήσω να ζηλεύω;
Το ‘χουμε πει ότι η ζήλεια καταστρέφει τις σχέσεις, ε; Προφανώς και το ‘χουμε πει. Υπό μία έννοια, η ζήλεια μπορεί να είναι και η κινητήριος δύναμη για αρκετούς ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι παύει να είναι ένα συναίσθημα πέρα για πέρα τοξικό.

Και, όπως επίσης έχουμε ξαναπεί, είναι κι ένα συναίσθημα που σπάνια μας το προκαλούν οι άλλοι. Η μοναδική πηγή της ζήλειας είναι η δική μας ανασφάλεια. Πώς θα καταφέρουμε τότε να την διώξουμε μια και καλή;

Μην την αγνοείς
Η ζήλεια δεν είναι από εκείνα τα πράγματα που μπορείς να τα αγνοήσεις και θα φύγουν. Όσο περισσότερο την κρατάς μέσα σου και προσπαθείς να την θάψεις, τόσο πιο άσχημα θα σκάσει μια μέρα. Θυμήσου ότι είναι κάτι που όλοι αισθάνονται, και συγκεντρώσου στο πώς θα την πετάξεις από πάνω σου προτού σου φάει την σχέση.

Η ζήλεια δεν σημαίνει τίποτα
Τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον. Το ότι εσύ φαντάζεσαι καταστάσεις δεν σημαίνει πως θα συμβούν και στην πραγματικότητα. Σίγουρα, μερικές φορές το ένστικτό σου πέφτει μέσα, αλλά αυτό πάει να πει ότι σου έχουν δώσει δικαιώματα. Τότε, η ζήλεια σου είναι δικαιολογημένη.

Συζήτησέ το…
…μην δράσεις, όμως. Η συζήτηση σχετικά με την ζήλεια έχει να κάνει με εσένα να εκφράζεις ψύχραιμα στον σύντροφό σου ότι νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά. Η δράση είναι να του πάρεις το κινητό εκεί που κοιμάται και να ψάξεις τα μηνύματα, ή να αρχίσεις να του φέρεσαι παγερά, περιμένοντας να καταλάβει τι έκανε λάθος.

Βρες την αιτία
Νιώθεις ότι ζηλεύεις επειδή ο σύντροφός σου έχει κάνει όντως κάτι ύποπτο, ή απλά έχεις την τάση να φαντάζεσαι ότι πάντα θα συμβεί το χειρότερο δυνατό σενάριο; Μήπως φταίει το γεγονός ότι η σχέση σας μπορεί να περνάει μια μικρή κρίση τελευταία, και το άγχος σου εκφράζεται με την μορφή ζήλειας; Και, για άλλη μια φορά, μήπως όλα έχουν να κάνουν με την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου;

Η αβεβαιότητα είναι ρουτίνα
Ναι, δεν είναι ωραίο, αλλά είναι αλήθεια. Δυστυχώς, αυτά τα αισθήματα υπάρχουν σε κάθε σχέση, και όσες συμβουλές κι αν ακολουθήσεις, όσο σωστές κι αν είναι, δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Η ζήλεια θα βρίσκει τρόπους να ξεφυτρώνει συχνά-πυκνά. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να αναγνωρίζεις από πού προέρχεται, και να μην την αφήνεις να παίρνει τα ηνία. Επειδή και εσύ, και ο σύντροφός σου, αξίζετε μια σχέση που να λειτουργεί χωρίς αχρείαστο δράμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v