Οι πιο γελοίοι μύθοι για τις σχέσεις

Όχι, δεν υπάρχει “ο άνθρωπος της ζωής σου”, και όχι, δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις (και όλοι εκείνοι οι μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε).
Οι πιο γελοίοι μύθοι για τις σχέσεις
Φαίνεται πως, όσον αφορά τον έρωτα και τις σχέσεις, μερικές απαρχαιωμένες, καταστροφικές απόψεις δεν έχουν σκοπό να αποσυρθούν. Συνεχίζουν να αναπαράγονται και να καταστρέφουν την ψυχολογία όσων ήταν αρκετά άτυχοι να τις πιστέψουν. Ναι, μιλάμε για εκείνους τους μύθους που χρόνια τώρα πλασάρονται σαν Ευαγγέλιο για τον έρωτα, και έχουν καταφέρει να ριζώσουν για τα καλά στο υποσυνείδητό μας. Πάμε να τους διαλύσουμε και – ίσως – να σώσουμε την ερωτική μας ζωή.

Υπάρχει ο τέλειος άντρας;
Με πολύ λίγα λόγια, μια λέξη για την ακρίβεια, Όχι. Όπως δεν υπάρχει και η τέλεια γυναίκα. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα, και οι προσωπικότητες τείνουν να κουβαλούν μαζί τους… ελαττώματα. Κι αυτό είναι κανόνας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να τσεκάρει όλα τα νοητά κουτάκια που έχεις στο μυαλό σου για αυτά που θες σε μία σχέση. Εκτός κι αν τα κουτάκια σου είναι α) Να είναι άνθρωπος και β) Να αναπνέει. Που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι κακή αρχή. Ανοιχτό μυαλό χρειάζεται.

Κάποιος άνθρωπος θα σε σώσει;
Άντε πάλι αυτή η φαντασίωση, βγαλμένη από την (αισχρά καπιταλιστική) αυτοκρατορία της Ντίσνεϊ. Οι άνθρωποι δεν είναι πρίγκηπες σε άσπρο άλογο, που θα μπουν ξαφνικά στην ζωή σου και όλα θ’ αρχίσουν να μοιάζουν πολύχρωμα και μαγικά. Και αν συμβεί αυτό, υπάρχει επιστημονική ονομασία: Ενθουσιασμός. Κι ο ενθουσιασμός δεν διαρκεί πολύ. Επιπλέον, αν περιμένεις να βρεις την χαρά σου μέσα από ένα άλλο άτομο, βάζεις εσκεμμένα τον εαυτό σου στην θέση του θύματος. Γιατί;

Μπορείς να τον αλλάξεις με την αγάπη σου;
Πόσες φορές το έχουμε ακούσει αυτό; Είναι ο μύθος του βατράχου, που η κατάλληλη πριγκίπισσα μπορεί να μεταμορφώσει σε άνθρωπο. Στην πραγματικότητα, οι βάτραχοι εξακολουθούν να είναι βάτραχοι, όση αγάπη κι αν τους δείξεις, και ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν είναι να το επιθυμούν πραγματικά οι ίδιοι. Εντάξει, αυτό ήταν μεταφορά, οι κανονικοί βάτραχοι απλά τρώνε μυγάκια, αλλά όλοι πιάσατε το νόημα.

Αν αγαπιέστε αληθινά, δεν θα μαλώσετε ποτέ;
Θέλουμε να βρούμε τον άνθρωπο που κατέβασε πρώτος αυτή την ιδέα και να τον χτυπήσουμε. Επειδή το να περιμένεις να κάνεις σχέση με άλλον άνθρωπο και να μην μαλώσετε ποτέ, εκτός από εντελώς ανόητο, είναι και πολύ επικίνδυνο. Πόσες σχέσεις έχουν καταστραφεί επειδή και οι δύο σύντροφοι προτιμούσαν να μην λύνουν τα προβλήματά τους – έστω και καυγαδίζοντας – μέχρι που κάποια στιγμή έσκαγαν; Οι καυγάδες και οι διαφωνίες (με μέτρο, προφανώς) σημαίνουν πως η σχέση σας είναι υγιής, και πως είστε και οι δύο άνθρωποι που τους αρέσει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες, αντί να τις αφήνουν να μαζεύονται.

Υπάρχει ο “ένας και μοναδικός”;
Για άλλη μια φορά, η απάντηση είναι ένα περίτρανο Όχι. Έχετε νιώσει πως ερωτευτήκατε μόνο μια φορά; Μάλλον κι εδώ η απάντηση είναι όχι, κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Όταν ερωτευόμαστε ένα άτομο, εκείνη την στιγμή αποτελεί το ένα και μοναδικό για εμάς. Και, ας είμαστε ρεαλιστές, οι σχέσεις των περισσότερων ανθρώπων θυμίζουν τις περιστρεφόμενες πόρτες.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v