5 σημάδια ότι είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί

Είστε μαζί καιρό, περνάτε καλά και θέλετε να πάτε την σχέση σας στο επόμενο στάδιο; Αυτά είναι τα σημάδια που λένε ότι είστε έτοιμοι!
5 σημάδια ότι είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί
Η συγκατοίκηση δεν είναι εύκολο πράγμα. Πριν καλά το καταλάβεις, ξεφυτρώνουν ένα σωρό νέα προβλήματα που δεν περίμενες να αντιμετωπίσεις όταν η σχέση σου βρισκόταν ακόμα σε πιο χαλαρά επίπεδα. Είναι πολύ περισσότερο από το να μοιράζεσαι το ενοίκιο. Πρακτικά, είναι το κοντινότερο που θα φτάσεις σε γάμο, χωρίς να περάσετε βέρες. Μπορεί να είναι μια μορφή test drive, για να αποφασίσεις αν όντως θες να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου μ’ αυτό το άτομο. Υπάρχουν, όμως, κίνδυνοι. Αν αποφασίσεις να κάνεις το βήμα πολύ νωρίς, οι πιθανότητες λένε πως η σχέση σου δεν θα επιβιώσει.

Πότε είναι, λοιπόν, η κατάλληλη ώρα για να πάρεις την απόφαση και να προτείνεις να μείνετε μαζί; Ας δούμε τα πέντε αδιαμφισβήτητα σημάδια ότι η σχέση σας είναι αρκετά ώριμη για να ανταπεξέλθει:

1. Γνωρίζεστε (πολύ) καλά
Έχετε περάσει αρκετό καιρό μαζί για να γνωρίζετε ο ένας τα κουσούρια του άλλου, δεν φοβάστε να εκφράζεστε ελεύθερα, και γενικότερα η επικοινωνία σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο από αυτό των περισσότερων ζευγαριών. Μπορεί να συμβεί πάνω στους έξι μήνες, μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος. Όσος χρόνος, σε γενικές γραμμές, χρειάζεται για να τελειώσει ο “μήνας του μέλιτος” και να αρχίσετε να ζείτε όντως μαζί την καθημερινότητα. Και, φυσικά, παίζει μεγάλο ρόλο και η ηλικία. Με άλλη συναισθηματική ωριμότητα, ας πούμε, θα αντιμετωπίσουν μια σχέση οι τριαντάρηδες.

2. Περνάτε σχεδόν κάθε βράδυ μαζί
Αν ήδη περνάτε τον περισσότερο χρόνο ο ένας στο σπίτι του άλλου, έχετε ήδη κάνει το πρώτο μικρό/μεγάλο βήμα (όχι αυτό με την οδοντόβουρτσα, αυτό με το συρτάρι για τα ρούχα) και τα πράγματα εξακολουθούν να κυλούν ομαλά, μάλλον συγκατοικείτε ήδη και δεν το ξέρετε. Οπότε, επισημοποιήστε το!

3. Έχετε καυγαδίσει (και το ξεπεράσατε)
Το να μην έχετε καυγαδίζει ποτέ δεν σημαίνει πως είστε το τέλειο ζευγάρι. Απλά σημαίνει πως δεν έχετε γνωρίσει ο ένας τον άλλον αρκετά για να προκύψει κάποιο πρόβλημα, κι αυτό θα γίνει ανυπόφορο αν συγκατοικήσετε. Θα ήταν καλύτερα να ξέρετε αν η σχέση σας μπορεί να αντέξει την τριβή προτού αρχίσετε να βιώνετε αυτή την τριβή καθημερινά.

4. Πήγατε μαζί διακοπές (και περάσατε καλά)
Οι διακοπές είναι από τις καλύτερες δοκιμές για μια σχέση, μιας και συνδυάζει δύο πολύ ευαίσθητα θέματα: οικονομικά και στρες. Αν καταφέρατε να πάτε μαζί διακοπές και όχι μόνο να μην υπήρξε πρόβλημα, αλλά να περάσετε και καλά, μάλλον είστε έτοιμοι να το πάτε ένα βήμα παραπέρα.

5. Μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά για τα παραπάνω
Αν δεν βλέπετε όλα τα προηγούμενα σημάδια στην σχέση σας, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είστε ακόμα έτοιμοι. Το θέμα είναι, όμως, να μπορείτε να τα συζητήσετε χωρίς να γίνεται το κλίμα περίεργο. Αν και μόνο στη σκέψη ότι θα πρέπει να συζητήσετε για οικονομικά, για προσωπικό χώρο και – στο μέλλον – για παιδιά ανατριχιάζετε, μάλλον δεν είστε ακόμα έτοιμοι να μείνετε μαζί. Αυτό όμως δεν είναι κακό· σημαίνει απλά πως πρέπει να περάσει λίγος χρόνος παραπάνω!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v