Τι να κάνεις αμέσως μετά τον χωρισμό

Μόλις χώρισες; Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνεις για να το ξεπεράσεις όσο πιο… αναίμακτα γίνεται!
Τι να κάνεις αμέσως μετά τον χωρισμό
Υποθετικό σενάριο: μόλις χώρισες. Νιώθεις την καρδιά σου να έχει γίνει χίλια κομμάτια, δυσκολεύεσαι να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι και αναρωτιέσαι πώς – και αν – θα το ξεπεράσεις. Όλοι βρεθήκαμε κάποτε σ’ αυτή την θέση, και ίσως δεν χειριστήκαμε την κατάσταση σωστά. Και πλέον, έχοντας μάθει από τα λάθη μας, έχουμε τις καλύτερες συμβουλές επιβίωσης μετά από χωρισμό.

1. Βγες από το Facebook
Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η πιο μεγάλη κουτσομπόλα. Το μόνο καλό που μπορεί να συμβεί αν ξεδώσεις τον πόνο σου εκεί μέσα είναι μερικά συμπονετικά σχόλια. Μπορεί να σου φαίνεται καλή ιδέα να ψαχουλεύεις το προφίλ του/της, αλλά δεν πρέπει. Μην μπεις καν στον κόπο να πατήσεις το delete. Όσο λιγότερο ασχολείσαι, τόσο μεγαλύτερη ωριμότητα θα δείξεις. Προσοχή: αν βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο με αλκοολούχα ποτά, δώσε το κινητό σου σε κάποιον φίλο, με αυστηρές οδηγίες να μην στο δώσει πίσω μέχρι το επόμενο πρωί.

2. Άλλαξε δρόμο
Μήπως το σπίτι του/της βρίσκεται στον δρόμο για την δουλειά; Μήπως, κάποια από αυτές τις φορές που πήγαινες στην δουλειά, σταμάτησες να δεις αν είναι μέσα, αν τα φώτα είναι ανοιχτά ή αν δεις δύο σκοτεινές φιγούρες να φιλιούνται πίσω απ’ την κουρτίνα σαν νουάρ σοφτ πορνό που θα έδειχνε στο Alter μετά τις 3:00; Ακόμα κι αν σου πάρει δέκα λεπτά παραπάνω, άλλαξε δρόμο. Θα γλυτώσεις πολλές άσχημες και εμμονικές σκέψεις.

3. Απόφυγε τα μέρη που πηγαίνατε μαζί
Πρέπει να πάρεις την ζωή σου πίσω και να αρχίσεις να βγαίνεις ξανά, αλλά μην περιμένεις να επιστρέψεις στα μέρη που είχατε ανταλλάξει κουβέντες, φιλιά και συναισθήματα και να μην νιώσεις τίποτα. Μέχρι να ηρεμήσει η τρικυμία, μπορείς να απασχολήσεις τον εαυτό σου ψάχνοντας το νέο αγαπημένο σου μέρος στην πόλη – ένα μέρος που θα φτιάξεις ολοκαίνουριες αναμνήσεις.

4. Μην ακούς το τραγούδι σας
Ή, οποιοδήποτε τραγούδι μπορεί να σε κάνει να θυμηθείς τα παλιά. Αν (όπως, δυστυχώς, και ο παρών συντάκτης) έχεις την τάση να συνδέεις τραγούδια με ρυθμό γρηγορότερο απ’ αυτόν που ανακαλύπτεις νέα μουσική, θα δυσκολευτείς. Θα πονέσεις. Λογικά θα βαρεθείς του θανατά, επειδή δεν θα έχεις και πολλές επιλογές για μουσική. Αλλά είναι αναγκαίο, εκτός κι αν θέλεις να βρεθείς στον πάτο μιας λίμνης με δάκρυα. Αυτό ήταν πολύ ποιητικό, αλλά ακούγεται καλύτερο από το “στο πάτωμα του σπιτιού, σε εμβρυακή στάση”.

5. Άδειασε το σπίτι σου από ενθύμια
Όποιος έγραψε το “Όλα σε θυμίζουν”, ξέρει πώς γίνεται η δουλειά. Μετά από μία σχέση, το σπίτι σου λογικά θα μοιάζει με μουσείο, και τα εκθέματα θα είναι φωτογραφίες, βιβλία, μπλουζάκια, ό,τι άλλο μοιραζόσασταν και αποκτούσε συμβολική σημασία. Ξεφορτώσου τα. Όλα. Δεν έχει σημασία αν θα τα κρύψεις σε μια κούτα στο πατάρι, αν θα τα πετάξεις ή αν θα τα πετάξεις σ’ έναν κάδο και μετά βάλεις φωτιά στον κάδο και μετά κρυφτείς σε μια γωνία και κοιτάς· το ζήτημα είναι πως πρέπει να φύγουν από την ζωή σου άμεσα.

6. Μίλα με τους φίλους σου
Μπορεί να αισθάνεσαι πως δεν έχεις όρεξη να δεις ούτε τα μούτρα σου στον καθρέφτη, αλλά μετά από λίγες μέρες μηδενικής επαφής με τον κόσμο, θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι κάποιον να σ’ ακούει να κλαις. Κι αυτό δεν είναι κακό. Γι’ αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Σε καταλαβαίνουν καλύτερα κι απ’ ό,τι καταλαβαίνεις εσύ τον εαυτό σου μερικές φορές.

7. Μην κανονίσεις να βρεθείτε για να “τελειώνετε οριστικά”
Η ιδέα μιας τελευταίας συνάντησης για να ξεκαθαρίσετε εντελώς τα πράγματα μοιάζει ελκυστική. Στο μυαλό σου, ίσως το σενάριο τελειώνει με μια επανασύνδεση, θα συνειδητοποιήσει πόσο του/της λείπεις, πόσο λάθος ήταν που χωρίσατε. Στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε να έχετε μια άβολη συζήτηση – ή, στην χειρότερη, έναν άσχημο καυγά. Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις αυτό το κεφάλαιο οριστικά είναι να δώσεις στον εαυτό σου χρόνο.

8. Σταμάτα να σχεδιάζεις την εκδίκησή σου
Αντί να αναλώνεσαι σε μικροπρέπειες, εκτόνωσε την ενέργειά σου κάπου αλλού. Βρες ένα χόμπι, αγόρασε έναν σάκο του μποξ. Βρες γυμναστήριο που να έχει σάκο του μποξ, γιατί είναι υπερβολικά άβολο να εγκαταστήσεις σάκο του μποξ στο σπίτι σου. Όπως και να ‘χει, οι προσπάθειές σου για εκδίκηση θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ, επειδή προέρχονται από εκείνο το εγωιστικό και πληγωμένο μέρος του εγκεφάλου σου που δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες.

Εν κατακλείδι, όλοι ξέρουμε πως οι χωρισμοί πονάνε, και πως αφήνουν ένα μεγάλο κενό στην ζωή μας, και αυτό το κενό μπορεί να χρειαστεί καιρός για να το καλύψουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά (όταν νιώσεις πως μπορείς να σηκώσεις το κεφάλι, σου δίνουμε χρόνο), και να μην χάσεις την πίστη σου στους ανθρώπους. Μπορεί η επόμενή σου σχέση να είναι αυτό που πάντα ονειρευόσουν, μπορεί να είναι ακόμα μία απογοήτευση, αλλά αυτή είναι και η μαγεία του έρωτα – προχωράμε στα τυφλά, ελπίζοντας.

Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v