Οι 5 χειρότερες συμβουλές για μία σχέση

Τις ακούγαμε χρόνια από γονείς, φίλους και βιβλία αυτοβοήθειας, μα αυτές οι πέντε συμβουλές μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση. Ποιες είναι;
Οι 5 χειρότερες συμβουλές για μία σχέση
Δεν μπορούμε να μετρήσουμε πόσες φορές έχουμε ακούσει τις παρακάτω συμβουλές για τις σχέσεις, είτε από τους γονείς μας, είτε από φίλους. Μπορεί οι προθέσεις τους να ήταν καλές, μα αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι πέντε συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να οδηγήσουν την σχέση σας στο τέλος. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές, και γιατί μας κάνουν κακό.

1. Μην πέφτετε ποτέ για ύπνο με νεύρα
Αυτή η συμβουλή υπάρχει από τον καιρό της Παλαιάς Διαθήκης. Σοβαρά, υπάρχει εδάφιο που συμβουλεύει να μην αφήνουμε τον ήλιο να δύει πάνω στον θυμό μας. Τι συμβαίνει, όμως, αν στην πραγματικότητα προσπαθήσουμε να λύσουμε όλους τους καυγάδες για να πέσουμε στο κρεβάτι με ήρεμο πνεύμα; Λογικά θα ξενυχτήσουμε μαλώνοντας, και κάπου στο χάραμα θα έχουμε ξεχάσει το αρχικό πρόβλημα, γιατί θα έχουμε ξεθάψει πράγματα που έγιναν μήνες πριν. Για να μην αναφερθούμε στο πόσο η έλλειψη ύπνου μπορεί να καταστρέψει την διάθεσή μας και να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Αντί, λοιπόν, να ακολουθήσετε αυτή την καθόλου ασφαλή συμβουλή, πατήστε pause στον καυγά, πέστε για ύπνο και ο εγκέφαλός σας θα κάνει την περισσότερη δουλειά ενώ κοιμάστε, μιας και η ξεκούραση δυναμώνει το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την λήψη αποφάσεων. Συν, πρωινό ξύπνημα μετά από καυγά σημαίνει ευκαιρία για σεξ.

2. Μην κοιμάστε ποτέ χώρια
Το να κοιμόμαστε αγκαλιά με την αγάπη μας είναι υπέροχο, αλλά αν την περισσότερη ώρα προσπαθούμε να βολευτούμε, να γυρίσουμε πλευρό ή να μην ακούμε το ροχαλητό τους, η σχέση μας (και η υγεία μας) θ’ αρχίσουν να έχουν πρόβλημα. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα ζευγάρια που κοιμούνται καθημερινά μαζί αντιμετωπίζουν 50% περισσότερους καυγάδες. Επιπλέον, ο κακός ύπνος σχετίζεται με τα εξής χαριτωμένα πράγματα: κατάθλιψη, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά, πνευμονικές βλάβες και, τέλος, διαζύγια. Αναφέρεται ότι 30-40% των ζευγαριών βρίσκονται στο ίδιο κρεβάτι για να κάνουν μόνο όσα απαιτούν… συντροφιά, και παίρνουν τον ύπνο τους σοβαρά και χωριστά.

3. Πρέπει να κάνετε τα πάντα μαζί
Συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια να προσπαθούν να κάνουν τα πάντα μαζί. Ξανά, οι προθέσεις είναι πολύ όμορφες, το να συμμετέχεις σε κάτι που ο σύντροφός σου αγαπάει, αλλά αν καταλήγουμε να σφίγγουμε τα δόντια και να βλαστημούμε την τύχη μας, θα καταλήξουμε να βαριόμαστε, να αγχωνόμαστε και να μαλώνουμε περισσότερο. Προφανώς, η ύπαρξη κάποιων κοινών ενδιαφερόντων είναι αναγκαία, καθώς βοηθάει να μένουμε κοντά, αλλά τα ζευγάρια που κυκλοφορούν παντού μαζί τείνουν να χωρίζουν πολύ συντομότερα από αυτά που σέβονται την απόσταση και τον προσωπικό χρόνο.

4. 100% ειλικρίνεια
Αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η ειλικρίνεια είναι τεράστιο προσόν, και μπορεί να γλυτώσει μία σχέση από τα χειρότερα. Είναι εκπληκτικό να μπορείς να μοιράζεσαι τις ελπίδες και τα όνειρά σου με τον σύντροφό σου, και τα ψέματα για οτιδήποτε αφορά τα οικονομικά μπορούν να φέρουν την απόλυτη καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά, δεν είστε υποχρεωμένοι να μοιράζεστε όλα σας τα εσώψυχα, και ειδικά λεπτομέρειες για τις προηγούμενες σχέσεις σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ζήλειας, ανασφάλειας και ανικανότητας. Πέρα από αυτό, η απόλυτη, σκληρή ειλικρίνεια δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Πριν πείτε κάτι που αργότερα θα μετανιώσετε, σκεφτείτε τα αισθήματα του συντρόφου σας.

5. Αποφύγετε τους καυγάδες με κάθε τρόπο
Βγάζει απόλυτο νόημα πως αν μαλώνετε συνεχώς, η σχέση σας μάλλον δεν «τραβάει» πολύ. Αλλά, το να μην μαλώνετε καθόλου μπορεί να είναι εξίσου – αν όχι περισσότερο – επικίνδυνο. Οι μηδέν καυγάδες συνήθως σημαίνουν πως ένας απ’ τους δυο σας τα έχει παρατήσει εντελώς, κι ότι δεν βλέπει καμία ελπίδα για την σχέση σας. Σε μία έρευνα, το 44% των ζευγαριών ανέφεραν πως τα μικρά καυγαδάκια ήταν ένας απ’ τους λόγους που η σχέση τους έμενε τόσο δυνατή, καθώς όταν κάτι τους ενοχλούσε, το συζητούσαν και το έλυναν τάχιστα. Αρκεί να μένουμε πάντα στα όρια – άλλο πράγμα είναι μια υγιής λογομαχία, και τελείως διαφορετικό να προσπαθούμε να πληγώσουμε κάποιον.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v