20 περίεργες πληροφορίες για την αγάπη

Ξέρουμε ότι η αγάπη είναι μια δύναμη που κινεί τα πάντα. Τα παρακάτω, όμως, γεγονότα, είχαν ξεφύγει απ’ την αντίληψή μας.
20 περίεργες πληροφορίες για την αγάπη
Αγάπη. Μια λέξη που χρησιμοποιούμε καθημερινά, για να περιγράψουμε ένα απλό μα συνάμα πολύπλοκο συναίσθημα. Όλοι μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό για την αγάπη, ο καθένας βασισμένος στα δικά του βιώματα. Οι παρακάτω, όμως, πληροφορίες, μάλλον είχαν ξεφύγει από τον καθημερινό ορισμό σας για την αγάπη.

1. Ένα από τα κυριότερα συστατικά για φίλτρα αγάπης (αλλά και αρώματα) στην ιστορία ήταν… ο ιδρώτας.

2. Ο Μοντεζούμα, ο αυτοκράτορας των Αζτέκων, θεωρούσε την σοκολάτα «ναρκωτικό του έρωτα» και λέγεται ότι έπινε 50 κούπες κάθε μέρα, πριν επισκεφθεί τα χαρέμι του – το οποίο αποτελούνταν από 600 γυναίκες.

3. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο μέσος άνθρωπος ερωτεύεται αληθινά περίπου επτά φορές πριν παντρευτεί.

4. Τα δαχτυλίδια αρραβώνων συνήθως φοριούνται στον παράμεσο του αριστερού χεριού, επειδή στην αρχαία Ελλάδα πιστευόταν πως σ’ αυτό το δάχτυλο ξεκινά η «φλέβα της αγάπης», που οδηγεί απ’ ευθείας στην καρδιά. Οι παλαιότερες βέρες που ανακαλύφθηκαν τοποθετούνται στην αρχαία Αίγυπτο, με το σχήμα του κύκλου να συμβολίζει την αιωνιότητα, καθώς και τις θεότητες του ήλιου και του φεγγαριού.

5. Τα τριαντάφυλλα είναι από τα πιο κλασικά σύμβολα αγάπης, αλλά τα χρώματά τους έχουν όλα ξεχωριστά νοήματα. Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο συμβολίζει το πάθος και την αληθινή αγάπη, ενώ ένα ροζ τριαντάφυλλο την επιθυμία. Ένα λευκό τριαντάφυλλο συμβολίζει την αγνότητα και την αφοσίωση, ενώ ένα τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια, τον έρωτα με την πρώτη ματιά.

6. Όταν βλέπουμε το άτομο που αγαπάμε, τα νευρικά συστήματα που συνδέονται με την κοινωνική κριτική καταπιέζονται.

7. Από την αρχαία Ελλάδα, το μήλο θεωρούνταν σύμβολο της αγάπης. Οι Κέλτες, μάλιστα, πίστευαν πως ήταν πολύ ωραία αναλογία, επειδή το μήλο μπορεί να μένει φρέσκο για πολύ καιρό αφού το κόψεις από το δέντρο.

8. Η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να… εμποδίσει την αγάπη, μιας και ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης, μιας ουσίας που αμβλύνει τα συναισθήματα και μας σταματάει από το να σκεφτόμαστε κάτι επανειλημμένα – και οι δύο αρκετά σημαντικοί παράγοντες για την αγάπη.

9. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι δύο άτομα που θα συναντηθούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, όπως πάνω σε μια γέφυρα που τρέμει, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ερωτευτούν απ’ ό,τι αν γνωρίζονταν σε ένα πιο καθημερινό περιβάλλον.

10. Υπολογίζεται ότι στο 40-70% των δολοφονιών με θύματα γυναίκες, ο δράστης ήταν ο άντρας τους.

11. Στο Συμπόσιό του, ο Πλάτωνας, έλεγε πως οι άνθρωποι ήταν ολοκληρωμένα, ερμαφρόδιτα όντα με τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια, δύο κεφάλια και ανδρικά και γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Όταν προσπάθησαν να ανταγωνιστούν τους θεούς, ο Δίας θύμωσε και τους χώρισε, δημιουργώντας τους την ανάγκη να βρουν το άλλο τους μισό.

12. Σε πολλούς πολιτισμούς, οι κόμποι χρησιμοποιούνται σαν σύμβολο αγάπης, χωρίς αρχή και τέλος. Οι νεαρές μουσουλμάνες έστελναν στους αγαπημένους τους μηνύματα αγάπης με περίτεχνους κόμπους.

13. Όσο περισσότερο καιρό διαρκέσει το φλερτ πριν μία σχέση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διαρκέσει και ο γάμος. Οι έρωτες τύπου Χόλιγουντ, που παρασέρνουν τους ανθρώπους σαν σίφουνας, συνήθως οδηγούν σε διαζύγιο.

14. Ο ρομαντικός έρωτας αρχίζει και εξαφανίζεται μετά από έναν χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση ερωτικής ευτυχίας. Μετά από αυτό, ακολουθεί ένα άλλο είδος έρωτα, το δέσιμο.

15. Οι γυναίκες νιώθουν ότι τις αγαπούν όταν μιλάνε πρόσωπο με πρόσωπο με το ταίρι τους. Οι άντρες, πάλι, βιώνουν την αγάπη όταν μιλούν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους τοποθετούν δίπλα τον έναν στον άλλον.

16. Οι άντρες συνήθως είναι λιγότερο επιλεκτικοί από τις γυναίκες όταν ψάχνουν για κάτι εφήμερο, όταν όμως νιώσουν πως αναζητούν μια σοβαρή σχέση, τότε αρχίζουν να «ξεδιαλέγουν» καλύτερα.

17. Τα περισσότερα διαζύγια συμβαίνουν γύρω στον τέταρτο χρόνο γάμου. Αν το ζευγάρι... αντέξει τα πρώτα τέσσερα χρόνια, ο γάμος συνήθως σταθεροποιείται απόλυτα στον όγδοο χρόνο.
 
18. Το σήμα της καρδιάς χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα, σε επικλήσεις προς τις θεότητες της αγάπης.

19. Οι άντρες συνήθως παντρεύονται γυναίκες που είναι τρία χρόνια μικρότερες από αυτούς, στον πρώτο τους γάμο, πέντε χρόνια μικρότερες στον δεύτερο, και οκτώ χρόνια μικρότερες στον τρίτο γάμο.

20. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μια «κρυφή» ή «απαγορευμένη» αγάπη και ο φόβος να μην αποκαλυφθεί ισχυροποιεί τα ρομαντικά αισθήματα και για τους δύο παρτενέρ.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v