12 σημάδια ότι η σχέση σας είναι υγιής

Δώδεκα αλάνθαστες ενδείξεις ότι βρίσκεστε σε μια σχέση που σας κάνει ευτυχισμένους, κι έχει πολλές πιθανότητες να μην λήξει άδοξα.
12 σημάδια ότι η σχέση σας είναι υγιής
Τι θα πει υγιής σχέση; Υπάρχουν άραγε σχέσεις όπου όλα κυλούν φυσικά κι αβίαστα, και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη τους τρέχουν ολημερίς πανευτυχείς στα λιβάδια, σαν πρωταγωνιστές διαφήμισης κινητής τηλεφωνίας; Θα το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: όχι. Ή για την ακρίβεια, όχι μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα –εκείνο μετά το οποίο παύει η ανεξέλεγκτη έκκριση ορμονών από τον ερωτευμένο μας εγκέφαλο.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σχέσεις που καταλήγουν στο «και ζήσαν’ αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Μπορεί να μην είναι τέλειες, να περιλαμβάνουν ενίοτε καυγάδες και προστριβές, αλλά έχουν όλα τα φόντα να κάνουν και τους δύο «συμμετέχοντες» ευτυχισμένους. Το Time.com συγκέντρωσε σημάδια για να τις αναγνωρίσετε αν τις δείτε –και να μην τις αφήσετε να πάνε πουθενά.

1. Λέτε τη γνώμη σας. Νιώθετε άνετα με το έτερό σας ήμισυ, δεν σκέφτεστε πριν μιλήσετε, δεν έχετε θέματα συζήτησης που αποφεύγετε επειδή διαφωνείτε.

2. Έχετε ο καθένας τον χώρο του. Το ότι είστε μαζί δεν σημαίνει ότι είστε σιαμαίοι. Το να περνάτε χρόνο χωριστά, ο καθένας με τους φίλους ή με τα χόμπι του, ανανεώνει τη σχέση –και φέρνει νέα θέματα συζήτησης στο τραπέζι.

3. Μερικές φορές μαλώνετε. Δεν υπάρχουν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη δύο άνθρωποι που να συμφωνούν απόλυτα στα πάντα. Αν δεν μαλώνετε ποτέ, πιθανότατα κρατάτε μέσα σας αρνητικά συναισθήματα που δεν εκφράζετε –κι αυτό μακροπρόθεσμα μόνο κακό μπορεί να κάνει σε μια σχέση.

4. Σας αρέσει ο εαυτός σας και ο σύντροφός σας, όπως ακριβώς είστε. Και όχι, για παράδειγμα, επειδή φαντάζεστε ότι θα είστε τέλεια αν κερδίσετε το Τζόκερ/ παντρευτείτε/ κάνετε παιδιά ή γενικότερα αλλάξει κάτι στη ζωή σας.

5. Παίρνετε τις αποφάσεις μαζί. Δεν υπάρχει «αρχηγός» στη σχέση, ακούτε ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου και κάνετε (και οι δύο) ένα βήμα πίσω για ικανοποιήσετε τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του άλλου.

6. Γελάτε πολύ. Από τους βασικότερους θεμέλιους λίθους μιας σχέσης, που συχνά τείνουμε να ξεχνάμε: Κάνετε ο ένας τον άλλο να γελάει, ή έστω γελάτε με τα ίδια πράγματα.

7. Βρίσκετε τις ισορροπίες σας. Για παράδειγμα, όταν ο ένας πρέπει να δουλέψει μέχρι αργά για να τελειώσει ένα project, ο άλλος αναλαμβάνει αγόγγυστα μαγειρέματα και δουλειές σπιτιού, και αντίστροφα.

8. Φέρεστε όμορφα ο ένας στον άλλο. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να είναι ευγενικός με άλλους ανθρώπους, και απότομος με τον σύντροφό σας, ίσως χρειάζεται να κάνετε ένα βήμα προς τα πίσω και να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας.

9. Εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο. Σε σημείο που να μοιράζεστε μυστικά χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν αναρωτιέστε πόση εμπιστοσύνη είναι αρκετή εμπιστοσύνη, το Πανεπιστήμιο του Berkeley έχει φτιάξει ένα πολύ ενδιαφέρον τεστ, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

10. Δεν κρατάτε κακίες. Θυμώσατε, μαλώσατε, τα βρήκατε, το ξεχάσατε. Αυτή είναι η μόνη σωστή σειρά των πραγμάτων.

11. Υπάρχει μεταξύ σας οικειότητα. Όχι μόνο στο σεξ, αλλά γενικότερα.

12. Η σχέση σας είναι το καταφύγιό σας. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θέλετε να μιλήσετε είναι ο σύντροφός σας –όχι οι κολλητοί σας φίλοι, ούτε οι γονείς σας, ούτε οι συνάδελφοί σας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v