1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα και για το άλειμμα του φρυγανισμένου ψωμιού
3 μεγαλούτσικα πράσα (το λευκό και το πράσινο τρυφερό μέρος), κομμένα σε ροδέλες
6 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες
5-6 φύλλα φρέσκο εστραγκόν (ή 1 πρέζα αποξηραμένο) + λίγα ακόμη, ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα
Φύλλα από 2 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό (ή 1 πρέζα αποξηραμένο) + λίγα ακόμη, ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα
Αλατοπίπερο
2,5-3 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας
6 φέτες ψωμιού, κατά προτίμηση προζυμένιο, φρυγανισμένες
Ανθός αλατιού για το πασπάλισμα του ψωμιού
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Προσθέτουμε τα πράσα, τα κολοκυθάκια, τα βότανα και σοτάρουμε ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν λίγο σκεπάζουμε με τον ζωμό (μπορεί να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα) και σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.
Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί.
Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και γαρνίρουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα και λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.
Την απολαμβάνουμε ιδανικά χλιαρή κι όχι καυτή λόγω της ντελικάτης της γεύσης και συνοδεύουμε με τις φέτες του φρυγανισμένου ψωμιού, αλειμμένες με ελαιόλαδο και πασπαλισμένες με ανθό αλατιού.