Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στη λειτουργία του αέρα.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Με τη μύτη ενός μαχαιριού τις χαράζουμε μπακλαβαδωτά, προσέχοντας να μην πάμε πολύ βαθιά μέσα στη σάρκα για να μη διαλυθούν.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελάχιστο sesame oil και τις τοποθετούμε με την κομμένη και αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Τις ψήνουμε για 15΄.
Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάζουμε τη sauce teriyaki : Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν περάσουν τα 15΄, βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, τις γυρίζουμε ώστε η κομμένη πλευρά να είναι προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τη sauce με πινέλο γενναιόδωρα, ώστε να εισχωρήσει μέσα στη σάρκα.
Ξαναβάζουμε στον φούρνο και τις ψήνουμε για ακόμη 15΄ περίπου, μέχρι η σάρκα να μαλακώσει. Στα μισά του χρόνου αλείφουμε άλλη μία φορά με teriyaki.