1 μάτσο πράσινα σπαράγγια, καθαρισμένα στη βάση τους με τον αποφλοιωτή
1 χούφτα στρογγυλά πράσινα φασολάκια ή αμπελοφάσουλα
1 χούφτα μπιζέλια (εάν δεν έχουμε, διπλασιάζουμε την ποσότητα των πράσινων φασολιών ή των αμπελοφάσουλων)
4 ραπανάκια
Ψιλοκομμένο δυόσμο
Το ξύσμα από 2 λεμόνια και τον χυμό από ένα
Αλατοπίπερο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Για το dressing:
1 κεσές (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι με λίγα λιπαρά
1 μικρή σκ. σκόρδο ψιλοτριμμένη ή πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο
Ψιλοκομμένο δυόσμο και άνηθο
Αλάτι Λίγες σταγόνες λεμονιού
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο sumac για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να χυλώσουν ή να λιώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μπολ και τα αλατίζουμε ελαφρώς.
Παράλληλα ζεματάμε διαδοχικά τα λαχανικά, ξεχωριστά το καθένα, μέχρι ίσα ίσα να μαλακώσουν, προσέχοντας να μείνουν τραγανά.
Τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα μαυρομάτικα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα ραπανάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και αρτύζουμε με αλατοπίπερο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Για το dressing ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αρτύζουμε με το αλάτι και το λεμόνι.
Πασπαλίζουμε με το sumac και ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.