Τα πιο υπερτιμημένα συμπληρώματα

Ποια συμπληρώματα συνοδεύονται από δυνατούς ισχυρισμούς αλλά… αδύναμες έρευνες; Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να κρατήσετε τα λεφτά σας.
Τα πιο υπερτιμημένα συμπληρώματα
Η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής είναι τόσο «δυναμική» που ενίοτε μας πείθει να αγοράσουμε προϊόντα που δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό στο σώμα μας – τουλάχιστον στο βαθμό που ισχυρίζονται.

Ποια είναι τα πιο υπερτιμημένα συμπληρώματα λοιπόν;

Λ – Καρνιτίνη

Πρόκειται για ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο λέγεται πως βοηθά στην καύση των λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενέργειας. Η αύξηση του αμινοξέως αυτού στους μύες υποτίθεται πως βοηθά στην οξείδωση των λιπαρών οξέων, αλλά και στην βελτίωση της αντοχής κατά την άσκηση. H κατανάλωση συμπληρωμάτων L-Καρνιτίνης σε υγιείς ανθρώπους όμως, δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στην απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση σκευασμάτων καρνιτίνης μπορεί να συνδέεται με τη μείωση του οξειδωτικού στρες και της καταστροφής μυικών ινών, μετά από έντονη άσκηση. Ωστόσο τα δεδομένα των ερευνών που καταλήγουν σε θετικά αποτελέσματα είναι ανεπαρκή.

Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA)

 Όπως αναφέρουν οι επιγραφές των σκευασμάτων που το περιέχουν, «φαίνεται να είναι από τις αποτελεσματικότερες ουσίες κατά του πάχους», «μειώνει το λίπος προς όφελος των μυών», και «βοηθά στην καύση του λίπους, εμποδίζει την αποθήκευση του στα λιποκύτταρα, ενώ παράλληλα διατηρεί αναλλοίωτο το μυϊκό ιστό». Όμως, οι έρευνες που υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο ποντίκια και μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι το CLA σχετίζεται με την καύση του λίπους σε ανθρώπινους οργανισμούς.

Εκχύλισμα πράσινου καφέ

Πωλείται συνήθως σε κάψουλες και λέγεται πως βοηθά σημαντικά στο αδυνάτισμα και στην καύση λίπους. Μια μόνο μελέτη υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό και έχει χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία που λάνσαρε πρώτη το εν λόγω συμπλήρωμα. Η μελέτη αυτή αποσύρθηκε μερικούς μήνες μετά. 

ZMA

Πρόκειται για έναν συνδυασμό Ψευδάργυρου, Μαγνήσιου και βιταμίνης Β6, το οποίο προωθείται ως συμπλήρωμα αύξησης μυϊκής μάζας, αντοχής, ποιότητας ύπνου και τεστοστερόνης. Δυστυχώς, πέρα από μια μελέτη από τον άνθρωπο που το πατένταρε, όλες οι υπόλοιπες δείχνουν ότι δεν έχει επίδραση στο να βελτιώσει τα επίπεδα των ορμονών ή να ενισχύσει τα αποτελέσματα της άσκησης.

Raspberry Ketones

Τα Ketones είναι ένα ένζυμο από σμέουρα (είδος μούρων), το οποίο υποτίθεται ότι αυξάνει την λιποδιαλυτική δραστηριότητα του οργανισμού «καίγοντας» το λίπος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη έρευνα σε ανθρώπους για την αποτελεσματικότητα της ουσίας στον μεταβολισμό του λίπους, ενώ οι αποδείξεις ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει λιποδιαλυτική δράση αφορούν μόνο ποντίκια. 

ΒCAA

Τι να είναι τα ΒCAA ή Branched Chain Amino Acids; Είναι τα Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλυσίδας. Δηλαδή η ισολευκίνη, η βαλίνη και η λευκίνη. Το συμπλήρωμα αυτό έχει αμφιλεγόμενη χρησιμότητα αφού ακριβώς τα ίδια αμινοξέα περιέχονται και στις τροφές. Μάλιστα μια πρόσφατη ανασκόπηση των μέχρι στιγμής ερευνών γύρω από αυτά τα αμινοξέα, έδειξε ότι δεν έχουν καμία θετική επίδραση σε άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη σε πρωτεΐνες διατροφή, παρά μόνο σε όσους καταναλώνουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, ή ακολουθούν διατροφή με μικρές ποσότητες τροφίμων που παρέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, όπως το άπαχο κρέας.



Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα

Τα πιο δημοφιλή αντιοξειδωτικά συμπληρώματα είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Όπως σε όλα, μια συγκεκριμένη δοσολογία μπορεί να κάνει μία ουσία να έχει ευεργετική δράση και σε μία άλλη δοσολογία να δημιουργεί προβλήματα. Στην περίπτωση των αντιοξειδωτικών, η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει πως κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εν ολίγοις μειώνουν τα θετικά οφέλη που μας προσφέρει η γυμναστική. Κάτι που πολλοί αθλούμενοι δεν γνωρίζουν, είναι πως δεν χρειάζονται περίσσεια αντιοξειδωτικών γιατί παράγουν ενδογενώς αντιοξειδωτικά.

Ν. Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v