Δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου για να φας

Οκτώ πράγματα που όλοι λέμε στον εαυτό μας σαν δικαιολογίες για να το ρίξουμε στο φαΐ… χωρίς τύψεις.
Δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου για να φας
Μου αξίζει μια γουρουνιά!
Συμπληρώνεται από φράσεις όπως «μετά από τέτοια δύσκολη μέρα στη δουλειά» ή «ολόκληρο χωρισμό περνάω».

Δε φταίω εγώ… Είναι που…
Εδώ συμπληρώνεις με φράσεις όπως «δεν πρόλαβα να φάω όλη μέρα», «με πίεσαν να φάμε έξω», «γιορτάζει η κολλητή μου, να μην την τιμήσω;» ή «έτσι είναι το σκαρί μου/ο μεταβολισμός μου, ό,τι κι αν κάνω, τι νόημα έχει;».

Χρειάζομαι ζάχαρη
Δεν χρειάζεσαι ζάχαρη. Έχεις απλώς μια λιγούρα, σημάδι που σου στέλνει ο οργανισμός σου ότι θέλει να παράξει γλυκόζη. Αλλά δεν μπορεί να το καταφέρει μόνο με παγωτά και σοκολάτες. Ακόμα και τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί μπορούν να κάμψουν την ξαφνική επιθυμία για… γουρούνιασμα.

Έχει και λαχανικά, άρα είναι υγιεινό
Το ότι το burger έχει μέσα μαρούλι δεν το κάνει υγιεινό. Το ότι το σουβλάκι έχει μέσα ντομάτα και κρεμμύδι δεν το κάνει veggie. Και το ότι το smoothie ή το κοκτέιλ σου έχει μέσα χυμό φρούτων, δεν σημαίνει ότι δεν έχει γάλα/αλκοόλ/σιρόπι/ζάχαρη/άλλα υλικά που το επιβαρύνουν με πολλές επιπλέον θερμίδες και λιπαρά.

Έκανα γυμναστική σήμερα, μπορώ να φάω όσο θέλω
Κάπως έτσι καταλήγεις σχεδόν πάντα όχι απλώς να αναπληρώνεις τις «χαμένες» θερμίδες, αλλά να πολλαπλασιάζεις τις επιπλέον – τζάμπα η άσκηση, σα να λέμε.

Μόνο ένα θα φάω! Τι ψυχή έχει ένα;
Θυμάστε εκείνο το σλόγκαν αλμυρών σνακ που έλεγε ότι «κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα»; Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που τηρήσατε αυτό το «μόνο ένα (κομματάκι σοκολάτα/πατατάκι/τρουφάκι/κριτσινάκι/κομματάκι φέτα)» και αν δεν θυμάστε, τότε καλύτερα να σταματήσετε να λέτε αυτή τη δικαιολογία.

Από αύριο/Δευτέρα/μετά τις γιορτές θα προσέχω
Πόσες φορές το έχεις πει στον εαυτό σου; Πολλές. Κι αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε πολλές φορές να αρχίσεις διατροφή. Άρα ποτέ δεν έπιασε τόπο η προηγούμενη.

Τα προϊόντα υγιεινής διατροφής είναι ακριβά
Τα βιολογικά τρόφιμα ή τα super foods μπορεί να είναι πιο ακριβά από ένα πακέτο ζυμαρικά ή ένα κιλό πατάτες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρως κάθε μέρα μακαρονάδες ή πατάτες τηγανητές, για να κάνεις οικονομία. Η ισορροπημένη διατροφή είναι πρώτα θέμα θέλησης και ύστερα χρημάτων – οικονομικές λύσεις πάντα υπάρχουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v