Χρήσιμα hacks για γρηγορότερο PC

Κολλάει υπερβολικά ο υπολογιστής σας; Χρήσιμες συμβουλές για να επιταχύνετε τις επιδόσεις του.
Χρήσιμα hacks για γρηγορότερο PC
Ένα «κολλημένο» PC μπορεί να είναι απόρροια μιας σειράς προβλημάτων, από τα πιο σύνθετα, μέχρι τα πιο απλά. Δεδομένου ότι ο υπολογιστής που έχετε δεν είναι Pentium II με Windows 98, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τον επιταχύνετε.

* Πατήστε Ctrl+Shift+Esc ή Ctrl+Alt+Delete και μετά κλικάρετε Start Task Manager > Processes για να δείτε ποιο πρόγραμμα… ρουφάει περισσότερη μνήμη και τερματίστε το εφ’ όσον δεν το χρησιμοποιείτε επιλέγοντας End Process.

* Πολλά προγράμματα μπορεί να τρέχουν στο background και επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας. Αυτά τα προγράμματα ξεκινούν τη λειτουργία τους με το που ανοίγετε τον υπολογιστή. Για να τα βρείτε πατήστε το βελάκι στην κάτω δεξιά περιοχή της οθόνης και θα εμφανιστούν. Τερματίστε με δεξί κλικ και «exit», όσα δεν χρειάζεστε.

* Απενεργοποιήστε τα ειδικά εφέ και animation τα οποία κάνουν την επιφάνεια εργασίας πιο ελκυστική, αλλά και τον υπολογιστή σας πιο αργό. Κάντε δεξί κλικ στο My Computer και μετά στο Properties. Κάντε κλικ στο Performance Information and Tools στην κάτω αριστερά γωνία της οθόνης και μετά στο Adjust visual effects. Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε είτε Adjust for best performance είτε Custom και να διαλέξετε εσείς ποια animation δεν θέλετε.

* Κάντε ένα «καθάρισμα» στον σκληρό σας δίσκο, απελευθερώνοντας χώρο ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα για την ταχύτητα του υπολογιστή. Κάντε κλικ στο Start κάτω αριστερά στην οθόνη και την μπάρα αναζήτησης πληκτρολογήστε Disk Cleanup και πατήστε το Enter. Επιλέξτε τον σκληρό που θέλετε να «καθαρίσετε» και πατήστε ΟΚ. Μετά από μερικά λεπτά θα εμφανιστεί ένα τέτοιο παραθυράκι. Επιλέξτε όσα αρχεία θέλετε να αφαιρέσετε και κάντε κλικ στο ΟΚ.

* Κάντε ανασυγκρότηση δίσκου. Κάντε κλικ στο Start κάτω αριστερά στην οθόνη και την μπάρα αναζήτησης πληκτρολογήστε Disk Defragmenter και πατήστε Enter. Επιλέξτε τον σκληρό δίσκο που θέλετε να ανασυγκροτήσετε και κάντε κλικ στο Defragment Disk.

* Μπλοκάρετε τα περιττά start ups. Πρόκειται για τις εφαρμογές/προγράμματα που ανοίγουν με το που ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας και χρησιμοποιούν μεγάλο κομμάτι της μνήμης. Για να επιλέξετε ποια θέλετε να «τρέχουν» όταν ανοίγετε τον υπολογιστή, κάντε κλικ στο Start κάτω αριστερά, μετά επιλέξτε Run και πληκτρολογήστε msconfig πατώντας enter. Θα σας ανοίξει νέο παράθυρο με επιλεγμένα όλα τα προγράμματα που φορτώνουν κατά την έναρξη. Ξετικάρετε όσα δεν θέλετε και κλείστε το παράθυρο.

* Καθαρίστε την Registry, η οποία με τον καιρό μαζεύει αρκετά «χαλασμένα» αρχεία, με κάποιο δωρεάν πρόγραμμα όπως το CCleaner

* Σβήστε τα Temporary αρχεία κάνοντας κλικ στο Start, πληκτρολογώντας %temp% και πατώντας Enter. Στο παράθυρο που θα ανοίξει σβήστε όλα τα αρχεία.

* Σε αρκετές περιπτώσεις που ο υπολογιστής «κολλάει» μπορεί να φταίει κακόβουλο λογισμικό το οποίο επιβραδύνει το σύστημά σας, ή κάποιος ιός. Βεβαιωθείτε ότι τρέχετε ένα ενημερωμένο antivirus και antimalware πρόγραμμα και ανά τακτά διαστήματα σκανάρετε τον υπολογιστή σας με αυτά.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v