Στήστε το δικό σας home cinema

Ο εξοπλισμός, τα κόλπα και οι συσκευές που χρειάζεστε για να στήσετε τον δικό σας… σπιτικό κινηματογράφο, χωρίς να ξοδέψετε πολλά.
Στήστε το δικό σας home cinema
του Χρήστου Τζώρτζη

Για τη δημιουργία ενός “οικιακού κινηματογράφου”, ή home cinema όπως έχει επικρατήσει ο όρος, δε χρειάζεται απαραίτητα να δαπανήσετε υπέρογκα χρηματικά ποσά. Σας δείχνουμε τις “βασικές” λύσεις για να απολαύσετε όσον το δυνατόν καλύτερα τις αγαπημένες σας ταινίες και σειρές από την άνεση του σαλονιού σας!

Ένα υψηλών προδιαγραφών οπτικοακουστικό σύστημα για το σπίτι, μπορεί να κοστίσει ακόμα και αρκετές χιλιάδες ευρώ. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, για αυτήν την κατηγορία προϊόντων ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό το “ότι πληρώνεις παίρνεις”. Δε θα πρέπει να περιμένετε δηλαδή ότι με €200 θα αποκτήσετε την βέλτιστη κινηματογραφική εμπειρία στο σαλόνι σας, αλλά με ένα παραπλήσιο ποσό, μπορείτε να κάνετε μια αξιοπρεπέστατη αρχή.



Το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί παράλληλα από τον εξοπλισμό που ήδη έχετε στην κατοχή σας. Αν στο σαλόνι σας βρίσκεται για παράδειγμα μια σύγχρονη τηλεόραση… πολλών ιντσών (π.χ. τουλάχιστον 50’’), έχετε κάνει ένα πολύ σημαντικό ξεκίνημα για τη δημιουργία του home cinema που ονειρεύεστε. Αν πάλι δεν απαιτείται να έχετε ταυτόχρονα συνδεδεμένες πολλές συσκευές (π.χ. Blu Ray player, video game console, media player), ίσως να αποφύγετε την αγορά receiver – αν και αυτός προτείνεται σε κάθε περίπτωση όπως θα δούμε στη συνέχεια. Ας ξεκινήσουμε όμως να βλέπουμε σιγά σιγά το “στήσιμο” ενός οικονομικού home cinema για το σαλόνι, επικεντρώνοντας όμως περισσότερο στο “κομμάτι” του ήχου.

Η τηλεόραση



Σίγουρα δεν χρειάζεται να αναλύσουμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των τηλεοράσεων, άλλωστε, κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε προηγούμενο άρθρο. Σε γενικές γραμμές, το μέγεθος αλλά και η ανάλυση της τηλεόρασης που θα επιλέξετε, σχετίζεται άμεσα με τον τύπο των βίντεο που ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, αλλά και την απόσταση που θα κάθεστε από αυτήν. Δε χρειάζεται για παράδειγμα να επενδύσετε σε μια τηλεόραση 4K αν τα βίντεο που θα παρακολουθείτε έχουν μέγιστη ανάλυση 720p ή 1080p. Θυμηθείτε επίσης, ότι, όσο πιο μακριά κάθεστε από την τηλεόραση, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεχωρίσετε τη διαφορά ανάμεσα στις παραπάνω αναλύσεις. Στο ίδιο κλίμα, αν ο χώρος είναι περιορισμένος, θα πρέπει να προμηθευτείτε μια μικρότερη σε μέγεθος τηλεόραση (π.χ. 42’’), ενώ αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε κάποιο media box που συνδέεται στο Διαδίκτυο (π.χ. Raspberry Pi 3, €42), πιθανότατα οι smart λειτουργίες της τηλεόρασης να είναι περιττές!

Receiver-ενισχυτής ήχου



Κάθε “hardcore” home cinema που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει οπωσδήποτε και έναν receiver. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συσκευή που συγκεντρώνει επάνω της όλες της συνδέσεις ήχου και εικόνας από όλες τις περιφερειακές συσκευές, στέλνοντας στη συνέχεια το σήμα του βίντεο στην τηλεόραση και τον ήχο στα ηχεία. Με αυτόν τον τρόπο έχετε ένα κοινό hub διαχείρισης για όλες τις εισόδους των συσκευών σας, οργανώνοντας και ρυθμίζοντας καλύτερα τις λειτουργίες του οικιακού σας κινηματογράφου.

Τώρα, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να περιοριστείτε στα απολύτως απαραίτητα. Αν για παράδειγμα δε χρησιμοποιήσετε καθόλου συσκευές Apple, δε χρειάζεστε το AirPlay (wirelless streaming), ενώ αν το ηχοσύστημά σας είναι 5.1, η υποστήριξη από το receiver συστημάτων 7.1 ή 9.1 είναι περιττή (εκτός φυσικά αν σκέφτεστε αλλαγή στα ηχεία σας στο άμεσο μέλλον). Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κρατήσετε το συνολικό κόστος της εγκατάστασης όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

Ηχοσύστημα



Ένα πολυκάναλο ηχοσύστημα θα προσδώσει στον οικιακό κινηματογράφο που σκέφτεστε να δημιουργήσετε το απαραίτητο ηχητικό “βάθος”. Ακόμα και αν έχετε στο μυαλό σας συγκεκριμένα ηχεία, δε θα πρέπει να βιαστείτε, χωρίς να αποφασίσετε εξ’ αρχής για την ακριβή τοποθέτησή τους στο χώρο. Αν το σαλόνι σας δε είναι πολύ ευρύχωρο, ίσως να χρειαστεί να τοποθετήσετε τα ηχεία στον τοίχο, ή να αγοράσετε ειδικά stands για αυτά. Τα καλώδια είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσετε, αν δε θέλετε να τα έχετε συνεχώς μέσα στα πόδια σας. Πιθανότατα θα χρειαστεί να τα στερεώσετε σε κάποιον τοίχο, περνώντας τα μέσα από κάποιο πλαστικό κανάλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο σετ με ασύρματα οπίσθια ηχεία, με σημαντικά αυξημένο όμως κόστος.

Η ισχύς των ηχείων μετριέται σε Watt RMS και θα πρέπει να αναγράφεται τόσο συνολικά όσο και στα επιμέρους τμήματα του σετ (δορυφόροι και subwoofer). Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Ορισμένα οικονομικά σετ ηχείων αναγράφουν την ισχύ των Watt με βάση τη μονάδα μέτρησης PMPO. Πρόκειται ουσιαστικά ένα τέχνασμα του marketing ώστε να εμφανίζεται μεγαλύτερη η ισχύς από ότι πραγματικά είναι. Αν και δεν υπάρχει ακριβής μαθηματικός τύπος για την μετατροπή των RMS Watt σε PMPO, έχει χονδρικά υπολογιστεί ότι 1W RMS ισούται περίπου με 12-16W PMPO.



Σε γενικές γραμμές ένα στερεοφωνικό σετ ηχείων για υπολογιστή αποδίδει 5W RMS ανά ηχείο, οπότε με αυτό σαν βάση, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την ένταση που θα θέλατε να έχει το ηχοσύστημά σας. Παράλληλα, ένα οικονομικό subwoofer έχει ένταση περίπου 15-18 Watt. Η ποιότητα του ήχου που θα αποδίδουν τα ηχεία, εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες που σε πολλές περιπτώσεις ξεφεύγουν από το γνωστικό πεδίο του απλού χρήστη. Σε “επαγγελματικές” ή audiophile λύσεις θα συναντήσετε διακριτά μεγάφωνα για τις χαμηλές τις μεσαίες αλλά και τις υψηλές συχνότητες του ήχου, χαρακτηριστικό πάντως που δεν ισχύει για την οικονομική κατηγορία των ηχείων. Αν έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε το ηχοσύστημα στο κατάστημα, προτείνεται ανεπιφύλακτα να το κάνετε. Θα πρέπει πάντως να θυμάστε, ότι ακόμα και αν εντυπωσιαστείτε από τον ήχο στο χώρο της αγοράς των ηχείων, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακούγονται ακριβώς έτσι και στο δικό σας χώρο. Καλό θα είναι πάντως ούτως ή άλλως, να πάρετε μια πρώτη “ακουστική” ιδέα για την ποιότητα του ήχου.

Προτάσεις

Η τοποθέτηση των ηχείων στο χώρο, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη συνολική ακουστική εμπειρία. Για ένα “βασικό” οικιακό κινηματογράφο, προτείνεται η χρήση συστήματος 5.1, που αποτελείται από ένα κεντρικό ηχείο, ένα subwoofer και τέσσερις δορυφόρους περιμετρικά της θέσης του θεατή.



Τέτοια συστήματα ξεκινάνε περίπου από τα €100 και μπορούν να φτάσουν ακόμα και αρκετές χιλιάδες ευρώ. Τα Philips HTD3510 (€120), LG DH4130S (€144) και Sony DAV-TZ140 (€149) για παράδειγμα, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, περιλαμβάνοντας παράλληλα και DVD Player για τις ταινίες σας. Αν πάλι προτιμήσετε Blu-Ray player με το “σετ”, θα πρέπει να καταφύγετε σε πιο ακριβές λύσεις όπως είναι τα Panasonic SC-BTT105 (€160) και Samsung HT-J4500 (€199).



Μια πολύ καλή εναλλακτική λύση, τέλος, είναι και τα soundbars. Πρόκειται για ένα μικρό σετ ηχείων τοποθετημένα σε ένα ενιαίο μακρύ σώμα που θυμίζει… μπάρα. Τα περισσότερα soundbars έχουν αυτόνομη τροφοδοσία (πρίζα τοίχου) και ενσωματώνουν ενισχυτή, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για μια εξωτερική τέτοια συσκευή.



Παράλληλα, τοποθετούνται ακριβώς κάτω από την τηλεόραση με αποτέλεσμα να αποτελούν το ιδανικό ηχοσύστημα αν περιορίζεστε όσον αφορά το χώρο στο δωμάτιο που θα στήσετε τον οικιακό σας κινηματογράφο. Συνήθως περιλαμβάνουν μία ή δύο εισόδους ήχου, οπότε δεν μπορείτε να συνδέσετε σε αυτήν πολλές συσκευές. Αντίθετα, θα πρέπει να συνδέσετε όλες τις πηγές του ήχου και της εικόνας κατευθείαν στην τηλεόραση και στη συνέχεια την έξοδο του ήχου της τελευταίας στο soundbar.



Σε γενικές γραμμές τα soundbars ενσωματώνουν τρία ηχεία (αριστερό, κεντρικό, δεξί), ενώ ορισμένα ακριβότερα μοντέλα περιλαμβάνουν και ασύρματο subwoofer. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκει για παράδειγμα το Lenco SB-0160 που κοστίζει περίπου €92. Υπάρχουν φυσικά και sounbars με ενσύρματο subwoofer όπως είναι για παράδειγμα τα LG NB2540 (€115), Samsung HW-J355 (€125) και Sony Sony HT-CT80 €(109).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v