Online υπηρεσίες ταξί: Η νέα εποχή στις μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις με ταξί αποκτούν hi tech διάσταση και εμείς σας παρουσιάζουμε τις πιο hot εφαρμογές και υπηρεσίες για τις διαδρομές σας στην πόλη.
Online υπηρεσίες ταξί: Η νέα εποχή στις μετακινήσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως ενδεχομένως να έχετε καταλάβει, η έλευση της τεχνολογίας των smartphones έχει προκαλέσει μια γενικότερη hi tech αναβάθμιση σε αρκετές πτυχές της καθημερινότητας κάνοντας τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Μία από αυτές τις πτυχές είναι οι μετακινήσεις, και ιδιαίτερα οι μετακινήσεις με τα δημοφιλή «κίτρινα» αυτοκίνητα.

Η λογική του «σηκώνω χέρι – σταματάω ταξί» τείνει να αντικατασταθεί με το «σηκώνω smartphone- εντοπίζω στο GPS όχημα – καλώ» και ολοένα περισσότερες εταιρείες μπαίνουν δυναμικά στον νέο (για την Ελλάδα) χώρο των online υπηρεσιών μετακίνησης.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο «τρανταχτά» μέχρι στιγμής παραδείγματα. Μην απορήσετε αν σε ένα χρόνο από τώρα η λίστα έχει διπλασιαστεί.

Taxibeat

Από τους πρώτους… διδάξαντες της online εύρεσης ταξί στην Ελλάδα, η εφαρμογή τουTaxibeat αναγνωρίζει την τοποθεσία σας στον χάρτη και σας εμφανίζει τα πλησιέστερα ταξί, μαζί με πληροφορίες για τους οδηγούς. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε εκείνον που βρίσκεται πιο κοντά σας και να τον καλέσετε. Δεν πληρώνετε τίποτα επιπλέον, παρά μόνο όσα γράφει το ταξίμετρο. Η εφαρμογή σας παρέχει επίσης τη δυνατότητα να στείλετε κάποιο δέμα πόρτα- πόρτα σε όλη την Αθήνα μέσα από τη λειτουργία “Boxi”, με κόστος ανάλογο της χιλιομετρικής απόστασης που θα καλύψει ο οδηγός. Κατεβάστε το taxibeat από εδώ

Taxiplon

Δεύτερος αλλά καθόλου καταϊδρωμένος διδάξας, το Taxiplon λειτουργεί εξίσου απλά και εύκολα: βρίσκει την τοποθεσία σας στο χάρτη και εμφανίζει τους διαθέσιμους κοντινότερους οδηγούς του στόλου με τις απαραίτητες πληροφορίες (όνομα, πινακίδα, απόσταση). Αφού κάνετε κλήση στον οδηγό, βλέπετε στον χάρτη την ακριβή του θέση και την εκτιμώμενη ώρα άφιξης. Παράλληλα, η εφαρμογή σας δίνει πόντους για κάθε διαδρομή, τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επωφεληθείτε προσφορών όπως δωρεάν διαδρομές. Κατεβάστε το taxiplon από εδώ.

Uber

Η πιο πρόσφατη εταιρεία online μετακινήσεων στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα προκάλεσε και τις περισσότερες αντιδράσεις αφού δεν θα απευθύνεται μόνο σε οδηγούς ταξί αλλά και σε… κοινούς οδηγούς. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή στην Ελλάδα αφορά μόνο επαγγελματίες οδηγούς και λειτουργεί στο ίδιο μοτίβο με τις υπόλοιπες. Ο επιβάτης αποκτά πληροφορίες όπως η φωτογραφία, το όνομα του οδηγού και ο αριθμός κυκλοφορίας του ταξί, βλέπει την πορεία του σε πραγματικό χρόνο, ενώ έχει πρόσβαση και σε ζωντανό GPS χάρτη τον οποίο μπορεί να μοιραστεί με φίλους ή με την οικογένειά του, ώστε εκείνοι να παρακολουθούν τη διαδρομή του. Προς το παρόν, η εφαρμογή «δρα» στην Αθήνα, αλλά στο άμεσο μέλλον αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τις άλλες εφαρμογές, η Uber χρησιμοποιεί online σύστημα πληρωμών και όχι μετρητά. Κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ

Athens Welcome Pickups

Όπως φανερώνει και το όνομά της, η νέα αυτή υπηρεσία απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη και «στρατολογεί» ενδιαφερόμενους ιδιώτες οδηγούς ώστε να τους εξυπηρετήσουν έναντι μιας σταθερής αμοιβής της τάξης των 35€. Στην τιμή αυτή πέρα από τη διαδρομή, περιλαμβάνονται και ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα “extras” όπως η παροχή tips από τον ιδιώτη οδηγό προς τον ενδιαφερόμενο για αξιοθέατα, εστιατόρια και σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v