Η κβαντική τηλεμεταφορά είναι γεγονός!

Ολλανδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Delft κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ακριβή τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών σε απόσταση τριών μέτρων.
Η κβαντική τηλεμεταφορά είναι γεγονός!
H εικόνα που λατρέψαμε από την σειρά Star Trek με το σύνολο του πληρώματος να διακτινίζεται από και προς το Enterprise και η θρυλική ατάκα «Beam us up Scotty!», ίσως να μην αποτελούν και – τόσο – μακρινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Ολλανδοί επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόναλντ Χάνσον του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft, κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν επιτυχώς πληροφορίες, κωδικοποιημένες σε υποατομικά σωματίδια, ανάμεσα σε δύο σημεία που απέχουν τρία μέτρα.

Στο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν «εναγκαλισμένα» ηλεκτρόνια τα οποία βρίσκονταν μέσα σε κρύσταλλο διαμαντιού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Οι ερευνητές πέτυχαν την τηλεμεταφορά τεσσάρων διαφορετικών καταστάσεων των υποατομικών αυτών σωματιδίων, με την καθεμία να αντιστοιχεί σε μια μονάδα κβαντικής πληροφορίας (qubit). Σκοπός τους ήταν η δημιουργία ενός «κβαντικού διαδικτύου» το οποίο θα διασυνδέει αστραπιαία γρήγορους κβαντικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με τον Χάνσον, οι νόμοι της Φυσικής δεν απαγορεύουν την τηλεμεταφορά μεγάλων αντικειμένων, άρα και ανθρώπων. Όπως ανέφερε, κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον δεν αποκλείεται οι άνθρωποι να διακτινίζονται ακόμη και στο διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα έχουμε ακόμα… μέλλον. Προς το παρόν, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει μια ακόμα τηλεμεταφορά, αυτή τη φορά σε απόσταση 1.300 μέτρων στο χώρο του πανεπιστημίου.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v