ΕΠΙΘΥΜΙΕΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ελικόπτερο πετάει με… τη σκέψη

Το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι που πιλοτάρεται με… τη σκέψη, μέσω των εγκεφαλικών κυμάτων που στέλνει ο χειριστής του, απογειώθηκε στις ΗΠΑ.

Ελικόπτερο πετάει με… τη σκέψη

Τον τρόπο να τηλεκατευθύνουν ένα μικρό ελικόπτερο μόνο με την δύναμη της… σκέψης φαίνεται πως βρήκαν επιστήμονες στην Αμερική. Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας: στο πείραμα, το ελικόπτερο διένυσε μια μικρή διαδρομή μετ’ εμποδίων, ακολουθώντας μόνο τα εγκεφαλικά κύματα του χειριστή του, ο οποίος βρισκόταν στο έδαφος.

Το επίτευγμα ελπίζεται ότι, μεταξύ άλλων εφαρμογών (π.χ. στρατιωτικών), θα συμβάλει στην μελλοντική κατασκευή ρομποτικών βοηθών, για ανθρώπους παράλυτους ή πάσχοντες από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Χε του Κολλεγίου Επιστήμης και Μηχανικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρο-μηχανικής «Journal of Neural Engineering», έκαναν δοκιμές με πέντε εθελοντές (τρεις νέες και δύο νέους) και όλοι τους κατάφεραν να πιλοτάρουν το ελικόπτερο με το νου του.

«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν το πέταγμα ιπτάμενων ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους και τα αντίστοιχα εγκεφαλικά κύματα», δήλωσε ο Μπιν Χε. Η μη επεμβατική τεχνική χρησιμοποιεί ένα ειδικό «καπέλο» εφοδιασμένο με 64 ηλεκτρόδια, το οποίο φορά ο χειριστής στο έδαφος. Η συσκευή χρησιμοποιεί την μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο του χειριστή.

Χωρίς καν να κοιτούν το ίδιο το ελικόπτερο, οι χειριστές το βλέπουν σε μια οθόνη και απλώς σκέφτονται πού θέλουν να κατευθυνθεί: αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω. Αυτό υπακούει αμέσως στις νοητικές-ηλεκτρονικές εντολές, που αποστέλλονται ασύρματα μέσω Wi-fi στο ιπτάμενο ελικόπτερο διαμέσου του καπέλου, το οποίο μετατρέπει τα εγκεφαλικά σήματα σε εντολές κατεύθυνσης.

Το 2011 η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν ένα εικονικό (ψηφιακό) ελικόπτερο σε μια οθόνη μόνο με το νου τους, και τώρα πέτυχαν να κάνουν το ίδιο με ένα πραγματικό ελικοπτεράκι με τέσσερις έλικες της γαλλικής εταιρίας Parrot. Η πρώτη προσπάθεια για τηλεκατεύθυνση του πετάγματος ενός μικρού αεροπλάνου μόνο με το νου είχε γίνει το 2010 από ερευνητές του πανεπιστημίου του Ιλινόις, όμως η νέα τεχνολογία που δοκιμάστηκε στο μικρό ελικόπτερο, είναι πιο εξελιγμένη και ακριβής.

Πηγή: BBC.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Μια άδικη ειρήνη είναι προτιμότερη από έναν δίκαιο πόλεμο."

Κικέρων, Ρωμαίος ρήτορας & πολιτικός

  • 1952 - Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v