Όπλα λέιζερ θα δοκιμάσουν οι ΗΠΑ στα μαχητικά τους

Αμυντικά όπλα – λέιζερ αναπτύσσει η αμερικάνικη εταιρεία DARPA, για λογαριασμό της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού, τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να δοκιμάζονται το 2014.
Όπλα λέιζερ θα δοκιμάσουν οι ΗΠΑ στα μαχητικά τους
Στην ταινία Ημέρα Ανεξαρτησίας, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ υπεραμύνεται τα πάτρια εδάφη ενάντια στους εξωγήινους, χρησιμοποιώντας όπλα με λέιζερ. Η επιστημονική φαντασία της ταινίας του Μάικλ Μπέι όσον αφορά στη χρήση των συγκεκριμένων όπλων, ίσως και να μην είναι τόσο φαντασία σε μερικά χρόνια. Όχι, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποια εξωγήινη απειλή στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, όμως έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν όπλα λέιζερ στα αεροσκάφη τους. 

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα HELLADS της DARPA, της διαβόητης Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου, έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος με λέιζερ υψηλής ισχύος, διαστάσεων δέκα φορές μικρότερων από ό,τι τα συστήματα αντίστοιχης ισχύος που υπάρχουν σήμερα, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε αεροσκάφη. Το όπλο προορίζεται να έχει κυρίως αμυντική χρήση στην εξουδετέρωση άλλων αεροσκαφών και εισερχόμενων πυραύλων, αργότερα όμως πιθανώς να δοκιμαστεί και κατά επίγειων στόχων. 

Μέχρι στιγμής, έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας κύκλος εργαστηριακών δοκιμών και το πρόγραμμα βρίσκεται στην τελευταία φάση ανάπτυξης. Εν συνεχεία, θα μεταφερθεί στο πεδίο βολών πυραύλων White Sands για δοκιμές, ενδεχομένως μέσα στο 2014. Στην ανάπτυξη του λέιζερ συμμετέχει όχι μόνο η πολεμική αεροπορία αλλά και το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v