Ξανά σε λειτουργία ο επιταχυντής του CERN

O Μεγάλος Επιταχυντής Ανδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Eυρωπαϊκού Eργαστηρίου Φυσικής Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη, πιάνει ξανά… δουλειά για να θέσει νέες βάσεις στον τομέα της Φυσικής. Τα προβλήματα όμως συνεχίζονται.
Ξανά σε λειτουργία ο επιταχυντής του CERN
Ο μεγαλύτερος επιταχυντής στον κόσμο, πρόκειται να συνεχίσει το «ταξίδι» του για την ανακάλυψη των μυστικών του σύμπαντος, αν και σήμερα το πρωί μια ανωμαλία στο ηλεκτρικό σήμα προκάλεσε το κλείσιμο του LHC από το ενσωματωμένο σύστημα αυτόματης προστασίας. Οι μηχανικοί ερευνούν ήδη τα αίτια της βλάβης στο ηλεκτρικό σήμα και ευελπιστούν να ξεκινήσουν της πρώτες συγκρούσεις πρωτονίων στις 12:30 το μεσημέρι.

Οι συγκρούσεις των επτά τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (TeV) που θα πραγματοποιηθούν, θα αποτελέσουν αφορμή για εντατικές μελέτες 18 με 24 μηνών. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μέσα από τις μελέτες αυτές θα μάθουν πληροφορίες για την φύση του κόσμου και πώς αυτός δημιουργήθηκε. Τονίζουν όμως, ότι τα δεδομένα που θα συλλεχθούν από τις συγκρούσεις των πρωτονίων θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για επεξεργασία και επομένως, ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει άμεσα αποτελέσματα.

«Σημαντικές ανακαλύψεις θα έχουμε μόνο όταν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τα δισεκατομμύρια γεγονότα που θα προκύψουν και να βρούμε ανάμεσά τους τα σπάνια εκείνα στοιχεία που μπορούν να μας παρουσιάσουν μια νέα κατάσταση της ύλης ή νέα σωματίδια», δήλωσε ο Guido Tonelli εκπρόσωπος Τύπου του Cern.

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αύριο. Θα χρειαστούν μήνες ακόμα και χρόνια σκληρής δουλειάς», είπε στο Bbc.

Ο επιταχυντής είχε χαλάσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά την εκκίνησή του το 2008, αλλά από την στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά στα τέλη του 2009, έχει αυξήσει κατακόρυφα τις λειτουργίες του. Δύο ακτίνες πρωτονίων κινούνται ήδη από τις 19 Μαρτίου σε κυκλική τροχιά σε μαγνητικές σήραγγες με αντίθετες κατευθύνσεις, έχοντας ενέργεια 3.5 TeV.

Με εξασφαλισμένη την σταθεροποίησή τους, οι ακτίνες αυτές θα μπορέσουν πλέον σήμερα να διασταυρωθούν και να συγκρουστούν. Η σύγκρουσή αυτή θα απελευθερώσει ενέργεια 7 TeV – η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε επιταχυντή σωματιδίων- ενώ στους προσεχείς μήνες οι γιγάντιοι ανιχνευτές του CERN με τα ονόματα Alice, Atlas, CMS και LHCb, θα καταγράψουν και θα αναλύσουν τις συγκρούσεις.

«Κινούμαστε πλέον σε νέα εδάφη», λέει ο καθηγητής Tonelli. «Αλλά αν θέλουμε να ανακαλύψουμε νέα σωματίδια θα πρέπει να τα παράγουμε- και αυτά τα σωματίδια θα είναι τεράστια. Για να τα δημιουργήσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια. Για πρώτη φορά λοιπόν, θα παράγουμε σωματίδια που έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη ενέργεια από την μέγιστη που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Στο τέλος της πειραματικής περιόδου των 7 TeV (3.5 TeV ανά ακτίνα), ο επιταχυντής θα τερματίσει την λειτουργία του για έναν χρόνο για συντήρηση και όταν ξεκινήσει ξανά θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συγκρούσεις που θα αγγίζουν τα 14 TeV.

Πηγή: Bbc News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v