6 μοντέρνα πράγματα που χρονολογούνται (πολύ) παλιότερα από όσο νομίζεις

Έχει περάσει από το μυαλό σου ποτέ η σκέψη ότι το κομπιουτεράκι που χρησιμοποιείς ή η μουσική που ακούς έχει τις ρίζες της παλαιότερα από όσο νομίζεις;
6 μοντέρνα πράγματα που χρονολογούνται (πολύ) παλιότερα από όσο νομίζεις

Νομίζεις ότι οι εφευρέσεις είναι πρωτότυπες ιδέες; Κάνεις λάθος. Οι επιστήμονες αντλούν τις ιδέες τους από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και φυσικά, από πιο πρώιμες εφευρέσεις ή ανακαλύψεις. 


Το ραπ δεν ξεκίνησε τη δεκαετία του 80



Στο μυαλό μας οι Βίκινγκς είναι κάτι σαν τους Ούνους – άνθρωποι που περνούν την ημέρα τους σαλπάροντας και κυνηγώντας την τροφή τους. Ωστόσο, δεν είναι τόσο «βάρβαροι» όσο νομίζουμε. Τα παιδιά του Βορρά είχαν περίπλοκο νομικό σύστημα, σέβονταν τις γυναίκες και τα παιδιά είχαν δικαιώματα. Και «έχωναν» ρίμες.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαζαν «αυτοσχέδιες» προσβολές για μικρά παραπτώματα σε ποιητική μορφή και το κοινό αποφάσιζε ποιος είναι ο νικητής. Πρόσφερε διασκέδαση, ειδικά σε περιόδους γιορτών και θεωρούταν και κάποιου είδους τεστ γλωσσολογικών ικανοτήτων και σοφίας.

Οι αρχαίοι έλληνες είχαν πισί



Αυτό το χάος γραναζιών και σπειρών που κατασκευάστηκε περί το 205-60 π.Χ, θεωρείται ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής στον κόσμο. Στην μπροστινή του πλευρά, υπολόγιζε την κίνηση διαφόρων αστρονομικών οντοτήτων με εξαιρετική ακρίβεια και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη εκλείψεων και άλλων κοσμικών γεγονότων. Η πίσω πλευρά χρησιμοποιούταν για την καταγραφή της βαθμολογίας κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ινδία, στην Εποχή του Σιδήρου, είχε τηλεσκόπια και κλιματισμό



Τον δέκατο όγδοο αιώνα π.Χ. στην Ινδία, η αστρονομία απευθυνόταν στα κουλ άτομα. Μεγάλα παρατηρητήρια, που ονομάζονταν Jantar Mantars, είχαν κατασκευαστεί με σκοπό την παρακολούθηση της κίνησης των πλανητών και των παραμέτρων τους με εξαιρετική ακρίβεια. Την ίδια περίοδο, τα τηλεσκόπια είχαν ήδη εφευρεθεί και χρησιμοποιούνταν τακτικά.

Όσον αφορά τον κλιματισμό, η Ινδία έχει ζεστό κλίμα και για να επιβιώσουν οι κάτοικοί της, έπρεπε κάπως να προσαρμοστούν. Τα περισσότερα ινδικά σπίτια εκείνης της εποχής περιείχαν ένα ειδικό δωμάτιο με μια πισίνα, που βρισκόταν στα θεμέλια του σπιτιού. Το νερό εξατμιζόταν και δρόσιζε τα πάντα γύρω. Το πηγάδι ήταν εύκολα προσβάσιμο μέσω σκαλοπατιών και χρησιμοποιούταν ως κανονική πισίνα.

Στη βικτωριανή εποχή έκαναν Photoshop στις φωτογραφίες τους



Υπήρχαν ακόμη και ειδικά εγχειρίδια που καθοδηγούσαν τους ανθρώπους σχετικά με το πώς να επεξεργάζονται καλύτερα τις φωτογραφίες τους.

Οι άνθρωποι πριν από έναν αιώνα δεν είχαν από θαύμα τέλειο δέρμα και μικροσκοπική μέση. Υπήρχαν μέθοδοι για την αφαίρεση των ρυτίδων και των ελαττωμάτων του δέρματος, κυρίως ξύνοντας μικροσκοπικά μέρη της φωτογραφίας με λεπίδα ή προσθέτοντας μελάνι με μολύβι και μπογιά. Οι επαγγελματικές φωτογραφίες ήταν ως επί το πλείστον σε θολό, λευκό ή μαύρο φόντο, επομένως ήταν ευκολότερο να διορθωθούν.

Και, ακριβώς όπως με το Facetune και το Photoshop, μετά από προσεκτική εξέταση, μπορείτε να εντοπίσετε ίχνη αλλαγών (σκιές, γραμμές και διαφορετικές υφές) εάν απλώς τη μεγεθύνετε. 



Οι Μεσοποτάμιοι έπαιρναν κριτικές για την εξυπηρέτηση πελατών



Υπάρχει μια πέτρινη επιστολή καταγγελίας από τον δέκατο όγδοο αιώνα π.Χ. από έναν απογοητευμένο πελάτη προς έναν έμπορο που του πούλησε κακής ποιότητας ράβδους χαλκού. Ο πελάτης ζήτησε να του παραδοθούν άλλα αγαθά αφού είχε ήδη πληρώσει. Ανέφερε επίσης ότι ο υπηρέτης του (ο οποίος χειρίστηκε την όλη συναλλαγή) έτυχε αγενούς μεταχείρισης - κάτι που αποτυπώνει μία διάθεση τύπου: «Φώναξε μου τον υπεύθυνο».

Η Αρχαία Ρώμη είχε αυτόματους πωλητές



Η αρχαία Ρώμη μπορεί αν θέλει να φλεξάρει ότι είχε μηχανήματα αυτόματης πώλησης before it was cool στα οποία μπορούσες να ανταλλάξεις νερό με κέρμα. Οι αυτόματοι πωλητές λειτουργούσαν με την με κίνηση να ξεκινά από κόμπους και σχοινιά, τα οποία μαζί με ένα αιολικό όργανο και μια ατμομηχανή που έκαιγε καύσιμο ξύλο αντί για άνθρακα. Όλα αυτά επινοήθηκαν από έναν μόνο τύπο, τον Ήρωα της Αλεξάνδρειας, που ζούσε στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο εκείνη την εποχή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v