Τι επιτάσσει η ανδρική μόδα για άνοιξη - καλοκαίρι

Με χρώματα από το γκρι, το πάντα κλασικό λευκό, μέχρι και τις παστέλ αποχρώσεις του σιέλ, του κίτρινου, του μοβ, του λαχανί, ακόμη και του ροζ ”παίζει” η ανδρική μόδα για φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στα must τα δίκουμπα σακάκια, οι ριγέ μπλούζες, οι καμπαρτίνες, αλλά και οι βερμούδες. Τι προτείνουν οι μεγάλοι σχεδιαστές.
Τι επιτάσσει η ανδρική μόδα για άνοιξη - καλοκαίρι

της Μαρίσης Μπαλιούση

Η ώρα για την αλλαγή της γκαρνταρόμπας έφτασε. Η άνοιξη είναι εδώ. Διανύουμε άλλωστε ήδη το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Τα μουντά, χοντρά ρούχα σας θα μπούνε στη ναφθαλίνη. Τι θα πάρει όμως τη θέση τους; Πόση... ανανέωση χρειάζονται τα περυσινά ρούχα σας; Τι καινούριο πρέπει να μπει στην ντουλάπα σας; Εντέλει, τι προτείνουν οι ειδικοί για φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι;

Τα καλά νέα είναι ότι οι απόψεις των ειδικών συγκλίνουν στον τομέα απλότητα. Οι βασικές τάσεις μας ταξιδεύουν κάπου πίσω στον χρόνο, αφού συναντάμε επιρροές από τη δεκαετία του ’20, αλλά και του ’30.

Από την άλλη, τα άσχημα νέα (προσωπική μας εκτίμηση) είναι ότι μεταξύ των άλλων παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές προτείνουν και ένα στυλ με επιρροές από διάφορους πολιτισμούς όπως της Αφρικής, της Καραϊβικής της Ανατολικής Ασίας που περιλαμβάνουν υφάσματα με έντονους εξωτικούς σχεδιασμούς...

Τα χρώματα που παίζουν είναι πολλά, ξεκινώντας από τις παστέλ αποχρώσεις του σιέλ, του κίτρινου, του μοβ, του λαχανί, ακόμη και του ροζ (μέχρι και σε σακάκια), φτάνοντας μέχρι το πετρόλ, το πράσινο και το γκρι, καθώς και το όχι και τόσο καλοκαιρινό μαύρο. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο κλασικό μπλε, ενώ σταθερή αξία παραμένει (όπως πάντα άλλωστε) το λευκό.

Στα υφάσματα η προτίμηση έχει εστιαστεί στα βαμβακερά και τα λινά, ενώ θα δείτε αρκετές (ίσως και να φορέσετε) βερμούδες.

Σακάκι

Πρωταγωνιστής της φετινής σεζόν αναδεικνύεται το λιτό δίκουμπο (μονόπετο) σακάκι, ελαφρώς μεσάτο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το τρίκουμπο έχει παραγκωνιστεί. Παραμένει εκ των βασικών επιλογών, όπως άλλωστε της εκτίμησης των σχεδιαστών συνεχίζει να χαίρει και το κλασικό μπλέιζερ.

Τώρα, χρωματικά η γκάμα είναι σίγουρα ευρεία με βασική επιλογή τις παλ αποχρώσεις: γαλάζιο, μοβ, ακόμη και ροζ, αλλά και γκρι. Συνδυάζεται δε με το αγαπημένο όλων blue jean. Trend της φετινής ανδρικής μόδας αποτελεί το ”σπάσιμο” του κουστουμιού... (άλλο σακάκι για το παντελόνι και άλλο παντελόνι για το σακάκι του ίδιου κουστουμιού).

Σε ρόλο ”μπαλαντέρ” κάνει την επανεμφάνισή του το λευκό σακάκι, σε λίγο πιο στενή φόρμα και πιο περιορισμένο στο ύψος των ώμων.

Και η καμπαρτίνα, όμως, βρίσκει τη θέση της στους συνδυασμούς και στις must επιλογές της φετινής σεζόν για την άνοιξη-καλοκαίρι.

Πουκάμισα και Γραβάτες

Για τα πουκάμισα οι σχεδιαστές προτείνουν έντονα χρώματα, αλλά και χρωματικούς συνδυασμούς, σε ρίγες ή σε καρό σε αποχρώσεις που να είναι είτε συμπληρωματικές είτε να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Σταθερή αξία παραμένει βέβαια το λευκό.

Επανεμφάνιση κάνει ο ”ιταλικός” γιακάς (πιο ανοιχτός από τον κλασικό) ακόμη και με γραβάτα. Για την τελευταία η τάση συνιστά φωτεινές και έντονες αποχρώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα σπορ πουκάμισα προτείνονται τα ”απαξιωμένα” (δεν αναρωτιόμαστε γιατί) λουλουδάτα, ή πουκάμισα τύπου patchwork.

Στα απλά μπλουζάκια, τα τύπου πόλο παραμένουν στο προσκήνιο με τη διαφορά ότι έχουν εμπλουτιστεί χρωματικά.

Πουλόβερ

Κι όμως, και τα πουλοβεράκια χρειάζονται. Ακόμα και το καλοκαίρι. Must οι ρίγες, όλων των μεγεθών. Από ’κεί και πέρα η μόδα επιτάσσει πουλόβερ με λαιμόκοψη, αλλά και με V, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα αμάνικα γιλέκα.

----- Οι σχεδιαστές

Αν είστε λάτρεις της μόδας, ενδεχομένως να έχετε παρακολουθήσει τα ντεφιλέ των μεγάλων σχεδιαστών και να έχετε πάρει μια ιδέα για το τι θεωρείται trendy για φέτος το καλοκαίρι. Εάν όχι, σας δίνουμε την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση για το τι προτείνουν οι μεγάλοι μετρ του είδους. Οι κύριοι –κλασικοί και εξεζητημένοι– απλώς προτείνουν. Το αν θα τους ακολουθήσετε και μέχρι ποιο βαθμό εξαρτάται σίγουρα από εσάς.

Giorgio Armani: Κλασικές γραμμές, αλλά και κλασικά χρώματα προτείνει για φέτος την άνοιξη ο Giorgio Armani. Πολλοί τόνοι του γκρι, το καλοκαιρινό navy blue, ραφ, σιελ, λευκό, ροζ (σε σακάκι συνδυασμένο με γκρι-ραφ παντελόνι και αντίστοιχου χρώματος πουκάμισο), αποχρώσεις στα χρώματα της άμμου είναι οι βασικές επιλογές με τις οποίες ”παίζει” ο Armani. Μαρινιέρες για σπορ ντύσιμο (ακόμη και μέσα από τα σακάκια), καμπαρτίνες δερμάτινες, αλλά και δερμάτινα μπουφάν συμπληρώνουν τη συλλογή. Στα άκρα τα πάντα ”in” penny loafers, αλλά και παπούτσια αθλητικά.

Burberry: Χωρίς το κλασικό του καρό (το οποίο μάλλον μας κούρασε αφού πολυφορέθηκε) ”βγήκε” ο οίκος Burberry για φέτος την άνοιξη. Η ανδρική κολεξιόν περιλαμβάνει καμπαρντίνα (όπως θα ήταν άλλωστε φυσικό) φορεμένη με, αλλά και χωρίς σακάκι. Επίσης, στις προτάσεις βλέπουμε δερμάτινα μπουφάν και σακάκια, λευκό (σε παντελόνι κυρίως), ροζ (πολύ σε σακάκι) και καρό πουκάμισα (συνδυασμένα ακόμη και με ριγέ παντελόνια). Στα must του οίκου το σταυρωτό κλασικό μπλέιζερ με τα μεγάλα χρυσά κουμπιά.

Gucci: Με λευκό και μπεζ ”παίζει” πολύ ο οίκος Gucci. Χρώματα τα οποία συνδυάζει με στοιχεία του μαύρου (λευκό πουκάμισο και παντελόνι, συνδυασμένο με μαύρο σακάκι, μαύρη ζώνη και μαύρα παπούτσια). Στο σπορ ντύσιμο προτείνει και πινελιές από κόκκινο, επίσης συνδυασμένες με μαύρο. Αρκετά τα καλοκαιρινά πουλόβερ που παρουσιάστηκαν στη συλλογή (τα περισσότερα με λαιμόκοψη), αλλά και πουκάμισα με σχέδια (διακριτικά).

Roberto Cavalli: Εξεζητημένος (όπως πάντα άλλωστε) ο Roberto Cavalli συνδυάζει για φέτος το καλοκαίρι σκούρα πουκάμισα με ανοιχτόχρωμα (μεταλιζέ!) κοστούμια. Στις βασικές τους επιλογές οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις στο συνδυασμό σακάκι – παντελόνι (σκούρο πάνω ανοιχτόχρωμο κάτω και τούμπαλιν), αλλά και πολύ animal print. Ακόμη και σε μαγιό!

Prada: Δίκουμπο σακάκι, μπεζ, γκρι, στενές γραμμές, πουκάμισα με σχέδια, προτείνει η κ. Prada, η οποία μεταξύ άλλων συνδυάζει το γκρι-λευκό κουστούμι με έντονη μπλε γραβάτα, το γκρι κουστούμι με μπεζ – καφέ μπλούζα (λαιμόκοψη) και δετά –τύπου αθλητικά- παπούτσια ή με απαλό κίτρινο πουκάμισο με σχέδια. Επίσης, προτείνει πολύ μαύρο, γαλάζιο και πράσινο (ακόμη και σε κοστούμι με τρίκουμπο μονόπετο σακάκι).

-----Tips

Και για να μην το... παρακάνετε, οι ειδικοί προτείνουν:

* Μην φορέσετε φανελάκι μέσα από λινό πουκάμισο (πιθανότατα θα μοιάζετε με σοπράνο...)

* Υπάρχουν μόνο έξι άντρες σε όλο τον πλανήτη στους οποίους ταιριάζουν τα σανδάλια. Και οι έξι είναι ιδιοκτήτες καζίνο στο Ρίο...

* Αποφύγετε τα μικροσκοπικά μαγιό (... κυρίως αν το νερό είναι κρύο).

* Προτιμήστε να φορέσετε σορτς μόνο αν τα πόδια σας είναι μαυρισμένα (φυσικό ή τεχνητό μαύρισμα δεν έχει σημασία).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v