Ο αργός θάνατος της γραβάτας

Το αξεσουάρ του κροατικού στρατού που εξελίχθηκε σε κραταιό σύμβολο του σύγχρονου άντρα αργοπεθαίνει. Ηθικοί αυτουργοί στο ”έγκλημα” μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου styling, όπως ο Tom Ford, πρώην opinion leader της Gucci. Συνεργοί, τύποι σαν τον Βρετανό ηγέτη των Συντηρητικών, που εμφανίστηκε δημοσίως χωρίς γραβάτα!
Ο αργός θάνατος της γραβάτας

Πηγή: Financial Times

του Peter Howarth

Τις τελευταίες εβδομάδες έχω ”κολλήσει” με τη διαφημιστική αφίσα από την ταινία ”Ocean’s Twelve”. Όχι λόγω της εντυπωσιακής γραφιστικής επεξεργασίας, με τους Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ και μια σειρά πρωτοκλασάτων ηθοποιών του Χόλιγουντ να έχουν ύφος ”the boys are back in town”, αλλά επειδή κανείς από τους καλοντυμένους άντρες στη φωτογραφία δεν φοράει γραβάτα.

”Και λοιπόν;”, ακούω ήδη να μου λέτε. Όμως λάβετε υπόψη σας ότι η ταινία οφείλει την ύπαρξή της στο αυθεντικό ”Ocean’s Eleven”, κλασική ταινία της δεκαετίας του ’60 στο οποίο έπαιζε ο Frank Sinatra και η συμμορία του με τους εύθυμους, πλακατζήδες απατεώνες, για τους οποίους τα πουκάμισα και οι γραβάτες ήταν σήμα κατατεθέν.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα αποκαλυπτικό άρθρο στo Esquire του Απριλίου του 1966 που περιγράφει ένα ταξίδι του Sinatra στην Καλιφόρνια για να παίξει σε ένα ειδικό επεισόδιο για την τηλεόραση.

Εκείνη την περίοδο, ο πάλαι ποτέ βασιλιάς του cool αποκαθηλωνόταν από τη νέα μόδα των Beatles και την πιο χαλαρή και άνετη pop κουλτούρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, όταν ο ευέξαπτος Sinatra συνάντησε τον νεαρό σεναριογράφο που ”φορούσε ένα καφέ κοτλέ παντελόνι, ένα πράσινο χοντρό πουλόβερ και ένα σουέτ σακάκι”, εκνευρίστηκε.

”Δεν μου αρέσει ο τρόπος που είστε ντυμένοι” τόνισε ο Frankie, σπεύδοντας να δώσει οδηγίες στον assistant manager. ”Δεν θέλω κανέναν εδώ μέσα χωρίς σακάκι και γραβάτα”. Μπορώ να υποθέσω τι θα έκανε με την γκαρνταρόμπα του ”Ocean’s Twelve”.

Ωστόσο, η δήλωση ”όχι γραβάτες” στην αφίσα της ταινίας είναι απολύτως σύμφωνη με τη στάση του 21ου αιώνα απέναντι στο εν λόγω αξεσουάρ. Σαράντα χρόνια μετά το επεισόδιο με τον Sinatra, οι άντρες όλων των τύπων και όλων των ηλικιών αποφασίζουν ολοένα και συχνότερα να ”θάψουν” τις γραβάτες τους.

Αυτό ακριβώς συνειδητοποίησα, ευρισκόμενος πρόσφατα σε ένα από τα πιο μοντέρνα ιταλικά εστιατόρια στο Λονδίνο. Στον χώρο ”έπαιζε” πολύ πουκάμισο, αλλά καμία γραβάτα.

Ο ειδικός μόδας που κρύβω μέσα μου θέλει να κάνει βαριές δηλώσεις για τον άντρα που δεν θέλει πλέον να φοράει σύμβολα συμβατικότητας.

Λάβετε υπόψη ότι η γραβάτα έχει μακροχρόνια ιστορία ως σημάδι θεσμικής ιδιότητας μέλους (σχολείο, κολέγιο, στρατός, λέσχη) και μπορείτε να καταλάβετε τον άντρα που την απορρίπτει επειδή θέλει να κρίνεται ως άτομο και όχι ”ως τμήμα ενός κοπαδιού”.

Μια άλλη εξήγηση έχει να κάνει με μια γυναίκα, τη Nicole Farhi, η οποία το 1989 απαγόρευσε τις γραβάτες από την αντρική κολεξιόν της, σε μία προσπάθεια να υπονομεύσει το έως τότε ευρύτατα αποδεκτό αξεσουάρ της αντρικής γκαρνταρόμπας. Αντί κάποιας εξήγησης, είχε αναρωτηθεί απλώς: ”Τι είναι αυτό το ανόητο μικρό κομμάτι υφάσματος; Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης;”.

Εν τέλει, αποδίδω αυτή τη μετατόπιση στις αρσενικές ενδυματολογικές προτιμήσεις στον Tom Ford.

Ο πρώην διευθυντής δημιουργικού της Gucci είχε μια βαθιά επίδραση στον τρόπο που ντύνονται οι άντρες, όχι τόσο λόγω των επιλογών που έστειλε στους διαδρόμους των επιδείξεων μόδας (αξιοσημείωτο είναι ότι η τελευταία κολεξιόν του για την εταιρία Gucci επανέφερε το βραδινό ντύσιμο του Rat Pack), αλλά λόγω της προσήλωσής του στα πουκάμισα με ανοιχτούς γιακάδες και σακάκια προσαρμοσμένα ανάλογα, που ταιριάζουν με παντελόνια τζιν.

Ο Ford σύντομα έγινε το αγαπημένο παιδί της αντρικής μόδας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα στελέχη επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο τον πρόσεξαν και βρήκαν το στιλ ”όχι γραβάτα” εξαιρετικά ελκυστικό.

Σε ευχαριστούμε, Tom, για την απελευθέρωση από τη γραβάτα της συμβατικότητας!

Πηγή: Financial Times

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v