Κοστούμια ”μάχης” και... στολές σαλονιών!

Το αντρικό ”στυλ” γεννήθηκε κάπου ανάμεσα στα... χαρακώματα της μάχης και τα καταστρώματα πολεμικών πλοίων. Mεταξύ Blazer και... Burberrys, διάσημοι σχεδιαστές ψάχνουν ακόμη τις λεπτομέρειες που θα δώσουν χαρακτήρα στις σύγχρονες στολές που φοράμε, και ονομάζονται κοστούμια. Από τον Peter Howarth των FT.
Κοστούμια ”μάχης” και... στολές σαλονιών!

πηγή: Ft.com.

του Peter Howarth

Όταν ήμουν παιδί, πηγαίνοντας στο σχολείο με το σχολικό, περνούσα κάθε μέρα από τους στρατώνες του Chelsea. Αυτό είχε προκαλέσει μια καθημερινή διαμάχη μεταξύ των μαθητών, για το ποιος θα καθίσει από την ”πλευρά των στρατιωτών”.

Το θυμήθηκα τις προάλλες, καθώς οδηγούσα από τις ίδιες γειτονιές με τους στρατώνες και παρατήρησα μια παρέλαση της φρουράς Coldstream. Το θέαμα υπογραμμίζει την ισχύ της ομοιόμορφης στολής, που κατορθώνει να επισκιάσει το άτομο, να το μετασχηματίζει σε έναν από τους πολλούς - ένα γρανάζι σε μια πολεμική μηχανή.

Οι άντρες προσελκύονται από τις στολές, και όχι μόνο λόγω της παιδαριώδους έννοιας του ηρωισμού. Συμπαθούν την προβλεψιμότητα και την τακτικότητά της. Εάν φοράτε στολή, δεν είναι απαραίτητο να σκεφτείτε τι θα φορέσετε το πρωί. Συνάντησα πρόσφατα έναν επιτυχημένο ιταλό επιχειρηματία που διευθύνει μια επιχείρηση αγαθών πολυτέλειας, και εξήγησε ότι τα μιλανέζικα κουστούμια είναι η καθημερινή του στολή. Χρησιμοποίησε ακόμη και τη λέξη. Και όμως...

Ακριβώς όπως υπάρχει μια ανάγκη να είναι κανείς ένα με το πλήθος, υπάρχει μια αντίστροφη επιθυμία να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη προσωπικότητα. Ο εν λόγω ιταλός επιχειρηματίας φορούσε επίσης δερμάτινα βραχιόλια στον αριστερό του καρπό, τα οποία είχε αγοράσει με τον επτάχρονο γιο του.

Ο Sir Paul Smith, ο σχεδιαστής, φορά επίσης δερμάτινα βραχιόλια παρά το αυστηρό του στιλ και έχει βασίσει μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση στην κατανόηση της επιθυμίας του σύγχρονου άντρα να ξεχωρίζει από τις ορδές των κουστουμαρισμένων συναδέλφων του.

Ο Smith γνωρίζει ότι δίνοντας στους πελάτες του την επιλογή να επιδείξουν την προσωπικότητά τους μέσα από λεπτομέρειες -ενδιαφέρουσες και ιδιόμορφες κάλτσες, γραβάτες, μανικετόκουμπα, επενδύσεις σακακιών- μπορούν να είναι αποδεκτοί από τους υπόλοιπους, κάνοντας όμως παράλληλα μια προσωπική ”δήλωση”.

Στην πιο διακριτική τους μορφή, τα σημεία διαφοροποίησης μπορούν να είναι γνωστά μόνο στον φορέα, όπως η εικόνα μιας pin-up γυναίκας των 50’s που βάζει πολλές φορές ο Smith στο εσωτερικό μιας γαλλικής μανσέτας. Εάν δεν γυρίσετε ανάποδα το πουκάμισο, δεν θα δείτε ποτέ το ”μωρό” που κρύβεται εκεί.

Αυτό που βρίσκω συναρπαστικό είναι ότι υπάρχουν στοιχεία αυτής της κίνησης υπονόμευσης της ενιαίας στολής ακόμη και μέσα στον ίδιο το στρατό.

Ένας διοικητής ίλης αρμάτων περιγράφει τους ενδυματολογικούς κανόνες των συναδέλφων του και πόσο μη-ένστολοι φαίνονταν: ”Οι αξιωματικοί δείχνουν σαν να είναι έτοιμοι για αποκριάτικο πάρτι. Ο ένας φοράει δερμάτινο γιλέκο, άλλος φοράει τζιν. Άλλος πάλι φοράει πουλόβερ για κρίκετ. Άλλοι έχουν πλήρη ένδυση μάχης και άλλοι δεν φορούν απολύτως τίποτε. Τα παντελόνια κυμαίνονται από τα ατημέλητα κοτλέ ως το άχαρο σερζ”.

Όμως, εάν τα βιομηχανοποιημένα ρούχα βρήκαν το δρόμο τους για τη στρατιωτική ντουλάπα, ισχύει παράλληλα και το αντίθετο. Ο κατάλογος των στρατιωτικών στιλ που έχουν προσαρμοστεί στην καθημερινή χρήση είναι μεγάλος:

Η αντρική ζακέτα (cardigan) εφευρέθηκε από τον 7ο Κόμη του Cardigan, τα δερμάτινα τζάκετ προήλθαν από τους αεροπόρους, όπως και τα γυαλιά ηλίου. Το στιλ ”καμουφλάζ” φυσικά προέρχεται επίσης από τον στρατό, ενώ ο βρετανικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί χακί το 1848 στην Ινδία. Τα σακάκια τύπου blazer εφευρέθηκαν για να φορεθούν από το πλήρωμα του HMS Blazer το 1837, σε μια επίσκεψη της Βασίλισσας Βικτωρίας και ούτω καθ’ εξής.

Όμως ακόμη και σήμερα, η στρατιωτική επιρροή εμφανίζεται πανίσχυρη. Ο Smith διδάχθηκε από έναν στρατιωτικό ράφτη, ένας λόγος για τον οποίο τα κοστούμια του είναι κομμένα έτσι ώστε να δίνουν το κομψό παραστατικό των στρατιωτικών παρελάσεων.

Ο Alexander McQueen χρησιμοποιεί παραλλαγές στρατιωτικών στολών στις προτάσεις του για το αντρικό ντύσιμο, ενώ στην επίδειξη μόδας του, χρησιμοποίησε πραγματικούς στρατιώτες από την ακαδημία της Νέας Υόρκης.

Ο Christopher Bailey της Burberrys ξέρει ότι το κλασσικό παλτό με τις επωμίδες του οίκου, οφείλει την ύπαρξή του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο οίκος μόδας δημιούργησε ένα αδιάβροχο για την πρώτη γραμμή. Για την επόμενη άνοιξη, ο Bailey έχει αφαιρέσει τις προφανείς στρατιωτικές αναφορές και το έχει προσαρμόσει σε μια κολεξιόν με σύγχρονα και ζωηρόχρωμα καθημερινά αντρικά ρούχα.

πηγή: Ft.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v