Ελληνική μόδα: ”Αthens Collections InStyle”

Η ελληνική μόδα ψάχνει να βρει τον δρόμο της στο παγκόσμιο σκηνικό. Προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υστερεί από τη διεθνή αγορά. Οι ιδέες, η φιλοσοφία, το στυλ, είναι όλα εκεί. Οι Έλληνες σχεδιαστές βρήκαν τον τρόπο να εδραιώσουν τη θέση τους.
Ελληνική μόδα: ”Αthens Collections InStyle”

της Μαρίσης Μπαλιούση

Η ελληνική μόδα ψάχνει να βρει τον δρόμο της στο παγκόσμιο σκηνικό. Προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υστερεί από τη διεθνή αγορά. Οι ιδέες, η φιλοσοφία, το στυλ, είναι όλα εκεί. Οι Έλληνες σχεδιαστές βρήκαν τον τρόπο να εδραιώσουν τη θέση τους.

Πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα και μάλιστα με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Φέτος η προσπάθεια συνεχίστηκε με στόχο να γίνει πλέον θεσμός. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη ελληνική εβδομάδα μόδας (με τίτλο Diners Αthens Collections InStyle), η οποία το τετραήμερο 21 – 24 Οκτωβρίου συγκέντρωσε πληθώρα ανθρώπων στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ένα τετραήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου διοργανώθηκαν ατομικές επιδείξεις μόδας (γυναικείας κυρίως, αλλά και ανδρικής) για την άνοιξη-καλοκαίρι 2006 σε τρεις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες στον χώρο του Ζαππείου.

Ήταν μια ευκαιρία για τους Έλληνες σχεδιαστές να αποδείξουν ότι δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τους ξένους συναδέλφους τους. Σκοπός του θεσμού άλλωστε είναι η οργανωμένη προβολή της επώνυμης μόδας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η ανάπτυξη σχέσεων και ο συντονισμός της ελληνικής με την παγκόσμια αγορά μόδας, η ανάδειξη της μόδας ως φορέα οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, η καταξίωση των Ελλήνων σχεδιαστών-δημιουργών και η προβολή του ελληνικού design διεθνώς.

Στο προσκήνιο 33 Ελληνες σχεδιαστές (Andria, Angelos Bratis, Aslanis, Celia D, Chara Lebessi, Christoforos Kotentos, Christos Costarellos, Christos Mailis, Daphne Valente, Deux Hommes, Dimitris Dassios, Elena Syraka, Elina Lebessi, Erifilli Nikolopoulou, Fanny Voutsela, Katerinalexandraki, Kathy Heyndels, Konstantinos, Lena Katsanidou, Liana Camba, Loukia, Makis Tselios, Maria Mastori, Mi-Ro, Nikolas, Nicolas Mavropoulos, Nikos-Takis, Parthenis, Pavlos Kyriakides, Simeoni, Smaragdi, Vassilios Kostetsos, Vasso Konsola, Yiannos Xenis, Yiorgos Eleftheriades) παρουσίασαν τις συλλογές τους.

Αρκετοί από τους παλαιότερους επιβεβαίωσαν την πολύχρονη παρουσία τους στον χώρο. Οι νεότεροι κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στην προσπάθεια της αναγνώρισης.

Σταθερές αξίες οι συλλογές της Λουκίας, της Δάφνης Βαλέντε, του Γιώργου Ελευθεριάδη, εντυπωσιακή η συλλογή των Deux Hommes. Στην τελευταία παρευρέθηκε ως γκεστ σταρ η (όχι και τόσο ανορεξική απ’ ό,τι φάνηκε) Εύα Χερτζίκοβα.

Στο παρασκήνιο αρκετά ήταν τα συλλογικά, αλλά και τα μεμονωμένα πάρτι που ακολούθησαν με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων (της μόδας βέβαια), αλλά και της τηλεόρασης, του θεάτρου, των τεχνών, ακόμα και της πολιτικής ζωής.

Ξεχωριστή νότα στην όλη διοργάνωση ήταν η έκθεση στο Περιστύλιο του Ζαππείου, με τίτλο ”Fusion Art Meets Fashion”, στην οποία παρουσιάστηκαν ρούχα Έλλήνων σχεδιαστών σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v